Logo konvib-312

Please update your Flash Player to view content.

Doorzoek de site

Het weer!

Inwinteren met suikerdeeg

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: dirk desmadryl [mailto:dirkdesmadryl bij telenet.be]
Verzonden: zondag 20 juli 2008 9:15
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: [bijen] inwinteren

In het julinummer van ons maandblad houdt Erwin Hoebrechts een pleidooi om in te winteren met St.-Ambrosiusdeeg i.p.v. met vloeibare suikeroplossing.
Mij hebben ze altijd het omgekeerde voorgehouden en ik heb het dan ook altijd zo verkondigd. Dat wil niet zeggen dat ik de methode van Erwin veroordeel. Je moet altijd openstaan voor andere ideeën en experimenten. Wat denken jullie hiervan? Zijn er onder jullie die hiermee ervaring hebben?
Van één ding ben ik zeker: het prijskaartje van St.-Ambrosiusdeeg ligt merkelijk hoger.
Prijzen van het Bijenhof in Bissegem.
St. Ambrosiusdeeg:   € 18,60
15 kg suiker à 0,78 :  € 11,70

Dirk

Van: Erik Goris [mailto:Erik.jjm.goris bij telenet.be]
Verzonden: zondag 20 juli 2008 11:14
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] inwinteren

Naar mijn ervaring hebben bijen veel meer energie nodig om de deeg op te nemen en om te zetten. Je mag niet vergeten dat er veel meer water door de bijen moet aangehaald worden om de deeg vloeibaar te maken en om te zetten. En dit juist op het moment dat we eigenlijk spaarzaam zouden moeten zijn op onze bijen.

Is er iemand die weet uit welke suikers St.-Ambrosiusdeeg bestaat en uit wat die zijn gewonnen?
De zelfde vraag kan worden gesteld over de suiker aangekocht in witte zakken zonder merk en zonder bepaling van wat er eigenlijk in de zakken zit.

Ambrosia voederdeeg is gewonnen uit suikerbiet en kost 17.50€

Erik

Van: André Godderis [mailto:godderisa bij telenet.be]
Verzonden: zaterdag 12 juli 2008 10:05
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] inwinteren

Ja, ik dacht ook als er daar geen reactie op komt dan weet ik het niet meer! maar ik begrijp best dat de bijen 
niet alleen op honing of suiker overwinteren dus een beetje stuifmeelderivaat? bij geven is waarschijnlijk geen
slecht idee, maar zorgen dat ze op laat bloeiers kunnen vliegen is nog beter en gemakkelijker.
Ik heb zo een strook van 1m op 80 meter sneeuwbes, vooral roze sneeuwbes staan en deze bloeit tot in Nov-December, en daar vliegen ze zeer veel op!

André

Van: Kreydt [mailto:kreydt bij dommel.be]
Verzonden: zondag 20 juli 2008 13:01
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] inwinteren

Heb je al eens overwogen om een uitstapje naar Nederland te plannen? De reis is praktisch kosteloos als je,  je de inwinterings suiker meebrengt.
0.62 euro/kg in alle winkelketens ( Albert Hein, C1000, Jumbo, Aldi ... ) Er zijn verpakkingen van 1.5kg in plastieken zakjes. Gemakkelijk enkele jaren te bewaren zonder vochtopname.

Neem voldoende centen mee want als moeder de vrouw het resultaat ziet van de prijzen oorlog in Nederland zal je véél boodschappen tassen moeten zeulen.

Van: Caesteker Patrick [mailto:Patrick.Caesteker bij telenet.be]
Verzonden: zondag 20 juli 2008 17:59
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] inwinteren

André.

Halen ze op sneeuwbes veel stuifmeel?

Patrick

Van: AndréGodderis [mailto:godderisa bij telenet.be]
Verzonden: zondag 13 juli 2008 5:33
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] inwinteren/stuifmeel

Stuifmeel op sneeuwbes !

De waarden van stuifmeel op sneeuwbes zou 3 zijn wil zeggen: 51 tot 100 kg/ha en nectar: klasse 4 :100 tot 200 kg/ha afhankelijk van grond,zon en schaduw. Aldus de mensen plantentuin R.U.G.

André

Van: fred berwaerts [mailto:a.berwaerts bij skynet.be]
Verzonden: zondag 20 juli 2008 23:08
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] inwinteren

andere najaarsbloeiers zijn:
-sedum spectabile: als je de bloemhoofdjes wegknipt als ze  voor    ongeveer 2/3 zijn uitgebloeid zijn, kun je de bloeitijd met een paar weken verlengen. Tegen  dan is het voor de bijen toch al te  koud om te vliegen.
-aralia elata
-aster: hiervan zijn er verschillende soorten. Dit zijn echter niet allemaal herfstbloeiers. Herfstbloeiende soorten zijn oa .aster novae angliae,novae belgii en dumosus. Let er op dat je steeds enkelbloemige cultivars pakt. Wilde soorten zul je hier van niet gemakkelijk vinden.
-cayopteris x clandonensis
-je kunt éénjarigen zaaien zodat ze in de herfst bloeien.

groeten,

Jonathan

Van: achiel [mailto:achiel.dhooge bij skynet.be]
Verzonden: maandag 21 juli 2008 9:45
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] inwinteren

Nog een vraagje ivm. inwinteren.

Reeds 2 jaar zaai ik een perceel boekweit (10m2) na de aardappeloogst.

Ondanks dat boekweit heel goede resultaten geeft als groenbemester en ook vermeld staat als drachtplant wordt dat hier niet bevlogen. Type grond, zandleem.

Heeft iemand hier een verklaring voor ??

mvg
achiel

Van: fred berwaerts [mailto:a.berwaerts bij skynet.be]
Verzonden: maandag 21 juli 2008 10:41
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] inwinteren

ten eerste:
ik heb nog nooit bijen op sneeuwbes stuifmeel zien verzamelen. Dit neemt echter niet weg dat de plant niet de moeite zou zijn om aan te planten.
ten tweede:
het zou best kunnen dat de grond te rijk is voor boekweit. Het is meer een plant voor arme zandgrond.

groeten,

Jonathan

Van: de roeck ghislain [mailto:gderoeck bij euphonynet.be]
Verzonden: maandag 28 juli 2008 22:29
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] inwinteren

Dag Dirk en allen,

Ook voor mij was de bijdrage van Erwin verassend nieuw.
En eenvoudig in haar opzet, het ei van Colombus, niet?
Ik ben eens gaan 'luisteren' op de Franstalige lijst om te weten te komen of iemand daar met de manier van doen vertrouwd was.
Ik kreeg weinig respons, moet ik zeggen!
Een Franse imker, deed het ook, maar toch gecombineerd met siroop.
Vandaag kreeg ik dan toch nog een reactie van Raymond Zimmer, een heel bekende Franse buckfastimker die nog met Broeder Adam samenwerkte en die auteur is van het fantastische boek 'L'Abeille Buckfast en question(s)' dat ook voor imkers met andere rassen zeer de moeite van het lezen loont. Raymond houdt immers al zeventig jaar bijen!
Nu, zelf past hij de methode niet toe, maar hij kent een Oostenrijkse imker die een tijd lang suikerdeeg voedde aan de jonge volken die hij inwinterde.
Die stopte ermee nadat hij vaststelde dat gelijkaardige volken, die hij met siroop voedde, aan het einde van de winter telkens een paar broedramen meer hadden.
Belangrijk, toch?
Suggestie van Raymond: uittesten en vergelijken, dan weet je het zeker!
Beste groetjes,

Ghislain.

Van: Chris Van Gampelaere [mailto:chris.vg bij telenet.be]
Verzonden: dinsdag 29 juli 2008 7:55
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] inwinteren

Goede morgen,

Geller, de Duitse handelaar in bijenmateriaal past deze manier van inwinteren ook toe. Zie: http://www.bienenzuchtbedarf-geller.de/

Chris

Van: Stevens Jan [mailto:Jan.Stevens bij nbb.be]
Verzonden: dinsdag 29 juli 2008 17:41
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] inwinteren

Hallo,

Jaren geleden is in "Die Biene" een artikel verschenen, waarbij een onderzoeker alle mogelijkheden voor inwintering uitgetest heeft.
Hij kwam tot de conclusie, dat het eigenlijk geen groot verschil maakte.  Dus hij propageerde de goedkoopste oplossing : nl. kristalsuiker zelf oplossen in water.
Dus ieder voor zich zal moeten kiezen. Duurdere oplossing met minder werk, ofwel de goedkopere oplossing met meer arbeidsuren.
Zelf heb ik eens suikerdeeg geprobeerd bij 1 volk ( is wel niet representatief ) , en dat ging veel te traag naar mijn zin.
Deeg gebruik ik dan wel (omwille van de geleidelijke en constante voedseltoestroom ) voor zwermen, broedafleggers en bevruchtingskastjes.
Zelf smelt ik mijn suiker in een kuip met een geperforeerde bodem waarin ik suiker + water giet.
Het water gaat door de suiker, en lost die daarbij op.
De stroop druppelt door de bodem met gaatjes, en vang ik op in een kuip, die ik eronder plaats.
Als ge grote voederbakken gebruikt, dan kunt ge eenmaal per week de bakken vullen tot de bijen hun wintervoorraad hebben.
Groetjes.

Jan  Stevens

Van: Marcel De Leenheer [mailto:marcel.deleenheer bij belgacom.net]
Verzonden: dinsdag 29 juli 2008 18:09
Aan: bijen@cari.be
Onderwerp: [bijen] Inwinteren

Hallo
De gemakkelijkste manier van inwinteren is voor mij gewoon suiker smelten. Ik gebruik daarvoor een vat van 100 l. Daarop heb ik onderaan een kraan gezet. Eenvoudig een gat in boren en met 2 rubberen dichtingen de kraan er op zetten. In het vat doe ik 40 l. warm water en daarin hang ik een dompelpomp, uiteraard zonder slangen. De pomp laten draaien en daarop giet ik 60 kg. Kristalsuiker. Laat de pomp gedurende ongeveer 30 min  draaien en de suiker is volledig opgelost en dan kan je gewoon aftappen in bussen van 5 l. Het grote voordeel van deze werkwijze is dat er achteraf geen kristallen meer te vinden zijn op de bodem. Vroeger nam ik kokend water en roerde ik met een stok. Achteraf lagen toch nog altijd kristallen op de bodem.
Met de pomp is alles opgelost en het duurt slechts enkele minuten. Je moet de pomp wel mat een metalen staaf vast maken aan de bovenrand van het vat want anders begint de pomp te tollen als je ze doet draaien.

Van: Marc De Bont [mailto:m.debont bij telenet.be]
Verzonden: dinsdag 29 juli 2008 18:57
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Inwinteren

Deze methode gebruikt ook Dirk Ahrens ,hij is meester-imker aan de universiteit van Wurzbrug ,om zijn suiker op te lossen.
Het is de goedkoopste manier om in te winteren.

mvg,

Marc

Van: kurt vanryckeghem [mailto:kurtvanryckeghem bij hotmail.com]
Verzonden: woensdag 30 juli 2008 9:17
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Inwinteren

Hallo,

Meer en meer berichten komen binnen ten voordele van gesmolten suiker. Zelf winter ik in met een combinatie van, een keer suikerwater ,een keer siroop. En ik moet eigenlijk zeggen, ook kasten volledig op suiker hebben bij mij steeds de winter doorgekomen, dus anti ben ik zeker niet, wel sta ik open voor alles en stel ik mij volgende vragen:

-          Als ik een suikervoedselraam in het voorjaar uithaal om dan later op het jaar aan een kunstzwerm te geven , dan is de kans groot dat deze helemaal uitgekristaliseerd is. Iets die bij de siroop niet het geval is.
-          Ik los de suiker gewoon op met warm water uit de kraan, paar maal roeren en klaar. Ik hoor sommige die de pot op het vuur zetten en alles koken. Heeft dit zin? Voordeel? Nog andere doen bij het koken een scheutje azijn, met als reden  om de 'strafte' te breken en zuurtegraad naar beneden te halen.  In chemie ben ik niet thuis, misschien zijn andere van het forum hierin meer onderlegd om,  en indien dit steek houdt, dit nader te verklaren? Ook bij de aangekochte vloeibare siroop staat steeds op de ingrediënten lijst => citroenZUUR.
-          Suiker kan heel veel vormen aannemen, de kristalsuiker is denk ik  niet ontwikkeld om aan bijen te voederen, maar eerder voor de menselijke consumptie. De bijensiroop heeft echter als ik alles mag geloven toch een samenstelling die speciaal voor de bij ontwikkeld is? Fructose, glucose etc. Alles is geïnverteerd (bijen hebben het maar op te nemen en in raatjes te stoppen, wat dus bij suiker niet het geval is?)
-          Suiker + water + warmte = de ideale voeding om gisten te ontwikkelen, mijn gesmolten suiker maak ik in kleine hoeveelheden, omdat deze zo vlug mogelijk moet weg zijn, voor hij kan slecht komen. Na een tijdje zien mij voederbakjes ook volledig zwart.  Bij de siroop kom ik dit niet tegen.
-          Gesmolten suiker is goedkoper, inderdaad. Als je goed aankoopt moet je suiker kunnen aankopen tegen laat ons zeggen 0.75€ kilo. Een bus ambrosius kost ong. 14€ voor 14 kg. Dit komt op 1€kilo. Natuurlijk moet je het volume water ervan aftrekken, hoeveel procent dat is weet ik niet, als dit 1/3 is , komt dit per kilo op ong. 1,33€? Toch een redelijk verschil. Ikzelf bezocht reeds een beroepsimker en woonde de voordracht van Jos Guth bij. Deze mensen zweerden bij de siroop, hoewel bij een economisch onderneming, alles op de cent becijferd wordt (aangezien dit hun beroep is) kiezen zij toch niet voor het goedkopere alternatief. Siroop kopen kan echter ook goedkoper, maar het vraagt misschien wat meer planning en ev. samenwerking tussen imkers onderling. In het bijenhof is het grootste deel van zijn magazijn gevuld met bussen siroop. Blijkbaar kost zo'n lege bus als verpakking , een kleine 2 €. Massaal worden deze gekocht en verdwijnen deze op de afvalberg.  We zijn allemaal (ecologische) imkers, waarom kunnen we deze bussen niet opsparen? Het bijenhof biedt de imker een fantastisch alternatief om deze bussen te hervullen met hun gigantische silo die ze staan hebben. De prijs wordt serieus gedrukt, (weliswaar vanaf bepaalde hoeveelheden, vandaar de samenwerking met andere imkers of het plannen , door bvb aankoop van siroop om voor 2 seizoenen uw bijen te kunnen voederen) en het milieu wordt stukken minder belast

Groeten,

Kurt