Rol van vetzuren

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: de roeck ghislain [mailto:gderoeck@euphonynet.be]
Verzonden: zondag 13 april 2008 21:19
Aan: bijen@cari.be
Onderwerp: [bijen] Amerikaans vuilbroed.

Laatst behandelden we een vraag van Kurt Van Ryckeghem met betrekking tot
kalkbroed. Hierover iets heel anders nu.
Nog niet zo lang geleden vernam ik dat een vetzuur, linolzuur met name,
uitgescheiden door de schimmel 'Ascosphaera apis', die kalkbroed
veroorzaakt, in feite belet dat de sporen van Amerikaans vuilbroed zich
ontwikkelen. Ook andere vetzuren bezitten die eigenschap.
Interessant is dat was eveneens vetzuren bevat. Mijn gesprekspartner,
Jean-Marie Van Dyck, vertelde me dat we ons op dat vlak dus geen zorgen
moeten maken over de mogelijkheid dat de waswafels die we aankopen of zelf
maken sporen van 'Bacillus larvae', de verwekker van Amerikaans vuilbroed,
bevat.
Te mooi om waar te zijn? Is er iemand op het forum die daar meer over weet?
Hoe dan ook, in 'Apidologie', een wetenschappelijk imkersblad, verschenen er
begin van de jaren negentig twee studies over het onderwerp. De teksten zijn
in het Engels gesteld, maar bevatten aan het einde een Frans- en Duitstalige
samenvatting.
Beste groetjes,

Ghislain.

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: Bieenkorf [mailto:info@bieenkorf.be]
Verzonden: zondag 13 april 2008 23:12
Aan: bijen@cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Amerikaans vuilbroed.

Dag Ghislain,

Misschien niet dadelijk een reactie op je vetzuur/wasverhaal maar toch
belangrijk om weten :

Van pollen en al hun bestanddelen, waaronder vetzuren, is er nog zo weinig
bekend en zeker over de behoeften die onze bijen daaraan hebben.
In Australië hebben onderzoekers al zeker een 4-tal vetzuren in pollen
gevonden die een antimicrobiële werking hebben, waaronder inderdaad het
genoemde linolzuur dat de ontwikkeling van de bacteriën, die
verantwoordelijk zijn voor Amerikaans- en Europees vuilbroed, belet !
Ook kalkbroed wordt onderdrukt door bepaalde vetzuren. Testen op
foeragerende bijen wezen ook uit dat bijen pollen met een hoger vetgehalte
prefereren boven andere en zelfs dat pollen met een laag eiwitgehalte toch
veelvuldig werden bezocht omdat hun vetgehalte hoog was.

Het is daarom duidelijk dat onze bijen niet alleen voldoende stuifmeel ter
beschikking moeten hebben maar vooral zo veel mogelijk variatie aan
stuifmeel, zodat ze hun levensnoodzakelijke voedingsstoffen (o.a. die
vetzuren) kunnen vinden.
Plaats daartegenover CCD en de Amerikaanse monoculturen en je beseft wat er
daar misloopt en waarom de Amerikanen zoveel antibiotica aan hun bijen
moeten geven in de vorm van 'patties'.
Veel imkers vinden dat een gebrek aan stuifmeel niet de oorzaak kan zijn van
de bijensterfte omdat ze bij afgestorven volken nog dikwijls een
stuifmeelvoorraad vinden, wel dat bewijs slaat dus op niets. Ook de
Amerikanen vinden overschotten aan stuifmeel in de dode kasten.

Marc