Europese hoornaar

Van: daniel verdievel [mailto:daniel.verdievel bij pandora.be]
Verzonden: zaterdag 3 december 2011 17:22
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] Steeds meer sporen van Aziatische hoornaar.

Hallo,
 
Ongeveer 8 jaar geleden heb ik reeds een hoornaarnest in een dakgoot verdelgd. Het was in Jabbeke. Welke hoornaarsoort het was weet ik niet , maar het was wel degelijk een hoornaar.
Eerst de toegangen van de hoornaar met cyliconen toegespoten, maar de andere dag hadden ze reeds nieuwe toegangen door het rotte hout gemaakt. Dan met andere middelen gewerkt.
groeten.

Van: fernand nys [mailto:nand.nys bij skynet.be]
Verzonden: zondag 4 december 2011 10:40
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Aziatische hoornaar.

Weet wel dat alle imkers dit weten – is dus niets nieuws - maar enkele beelden van een hoornaarsnest geschoten tijdens een stille wandeling in een park. (Vespa Crabro). ’t Heeft geen belang weet ik, want blijkbaar zijn er heel veel nesten…

europese hoornaar 1europese hoornaar 2europese hoornaar 3

Afb 1. (niet afgebeeld) Stam (waarin nest ) opnieuw hersteld. Het zwart geblakerde deel zijn de resten van een vuur, waarmee de houthakkers het nest hebben willen verbranden, vooraleer de stam door te zagen.
Afb. 2. Zo moet de raat in de boomholte hebben gezeten, voor de holte van de stam. De larven-cellen naar onder gericht, spiraalbouw van de raten.
Afb. 3. De bovenste raat in de holte van de boom, ( is nog intact) (foto in kikvorsperspectief)
Afb. 4. In de buurt een nieuwe afgezaagde boom, met resten van een ander nest: (verbaasd over de grootte van de larvencellen), dacht ik zo: “wow!, wat een vitaliteit, wat een kracht, wat een leven…toont zo’n nest! En dat zonder mieren-en/of  oxaalzuur, selectie…, en wat voor  verdere technocratische bemoeienissen…dan ook”.

En neen,  Ambrosius (en Nicolaas)  leefden niet in  de veertiende eeuw (recent nummer van het maandblad Vlaamse Imkersbond, p. 17), maar in de vierde eeuw.. Verder nog dit over afbeeldingen van onze lieve bijenAmbrosius: Deze afbeeldingen zijn niets minder of meer dan propagandische reacties  van de contrareformatie(16de eeuw). 

Fijne groeten,
Nand.

Van: achiel dhooge [mailto:achiel.dhooge bij skynet.be]
Verzonden: zondag 4 december 2011 11:04
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] Steeds meer sporen van Aziatische hoornaar.

Beste,
 
Ik heb ook al het geluk gehad  om een hoornaarnest in te tuin te hebben (de europese soort wel te verstaan).
 
Elke inlandse diersoort heeft m.i. zijn nut en heb hem ook niet verwijderd.
In het najaar dierven ze al eens een bij  proberen vangen, maar verwaarloosbaar.
 
Indrukwekkende dieren, niets agressiefs in vergelijking met  een gewone wesp. Spectaculairst vond ik altijd het trage opstijgen tot een bepaalde hoogte en dan fullspeed weg vliegen, een beetje zoals de enterprise in star trek;)
 
mvg
achiel