Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Bevruchtingskastjes

From: Marcel De Leenheer
To: bijen bij cari.be
Sent: Sunday, March 22, 2009 5:21 PM
Subject: [bijen] 14/03/2009 14:17:07

IK heb voor mezelf enkele bevruchtingskastjes gemaakt en heb er enkele te veel wie interesse heeft neemt maar contact op.

Van: achiel [mailto:achiel.dhooge bij skynet.be]
Verzonden: zondag 22 maart 2009 21:15
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] 14/03/2009 14:17:07

Beoordeling van een koningin is niet mogelijk in zo'n kastje, geen interesse.

From: Toon Jacobs
To: bijen bij cari.be
Sent: Sunday, March 22, 2009 9:36 PM
Subject: RE: [bijen] 14/03/2009 14:17:07

Dag Achiel,

Het doel van zo'n een bevruchtingskastje is om een onbevruchte koningin te laten bevruchten met een minimum gebruik van bijzittende bijen.
Daar vind ik ze goed voor geschikt.

Beoordeling van een koningin is zoals je zeg niet mogelijk, daar zijn andere kasttypes voor.

Mooi afgewerkte kastje Marcel.

Groeten,
Toon

From: achiel [mailto:achiel.dhooge bij skynet.be]
Sent: Sunday, March 22, 2009 9:52 PM
To: bijen bij cari.be
Subject: Re: [bijen] 14/03/2009 14:17:07

Verontschuldigingen, ik had dit niet mogen mailen. Maar waarom niet een koningin laten bevruchten in een mini+ of zoiets waar ze een legronde kan doormaken en men ze dan kan beoordelen.  Is toch veel eenvoudiger.

2009/3/22 Ludo De Clercq <ludo.de.clercq bij skynet.be>
Besten.

Het 'Ein-Wabe Kaestchen' heeft een enkel voordeel: elke bij is zichtbaar, en als er darren bijzitten valt het direct op. Voor eilandbevruchting is dat zeer belangrijk, om vreemde darren te weren.

Wojke et al hebben in de jaren 70-80 aangetoond dat er een minimum van een 1500 bijen nodig is om voldoende individuen te hebben om een normale en volledige taakverdeling in de kast te organiseren. Minder dan 1500 bijen geeft een minder volledige vulling van de spermatheek. Meer dan 1500 geeft geen verbetering.
Op basis van Wojke's gegevens is de Mini+ ontwikkeld, als kleinste eenheid die volwaardige productiekoninginnen oplevert. Gevuld met 150 gram bijen of meer verkrijgt men koninginnen die drie jaar en langer kunnen dienen.

De EWK zijn vooral bedoeld om reinteeltbevruchting te garanderen. Meerjarig in productie staan is niet altijd de bedoeling voor reinteeltkoninginnen. Hoewel, als men meerdere jaren de nateelt wil evalueren, en dan nog toegang wil tot de bevruchte eitjes, heeft een EWK toch zijn beperkingen. Het is een minimum, niet het optimum tussen resultaat en kost aan bijen.

Voor nateelt naar productiemoeren toe is de Mini+ te verkiezen.
(bron: litteratuur en Apimondia congres KI te Toulouse 1986)

Beste groeten,

materiaal_koninginnenteeltbevruchtingskastjes1

materiaal_koninginnenteeltbevruchtingskastjes2

materiaal_koninginnenteeltbevruchtingskastjes3

Beste allen,
Ik ben het met Ludo eens: een minimum van 1500 bijen met een kastje met "straatjes" zijn nodig om de temperatuur van 30graden Celsius "plus" te garanderen, die nodig zijn om te zorgen dat er voldoende sperma de weg naar het zaadblaasje van de koningin vindt. Bij de aanparing op de waddeneilanden met een vaak winderig klimaat kan dat niet steeds gegarandeerd worden. Ook bij bevruchtingskastjes als Apidea doen zich bij het vullen vaak twijfels voor: vul je met te veel bijen, dan riskeert men warmlopen. Bij koude nachten vul je vaak te weinig bijen. Bij mini-plus voorkomt men dit euvel. Er is inmiddels een zuiniger variant ontwikkeld in de vorm van een scheidingswandje en aangepaste bodem: zo kunnen er twee eenheden in één en hetzelfde kastje naar Ameland gestuurd worden. Het "dubbele" kastje spaart ruimte en gewicht. In de bodem zijn duidelijk zichtbaar darrenroostertjes aangebracht. Zonder darrenroostertjes worden de kastjes geweigerd. Ameland werkt al jaren met aangeleverde minipluskastjes. Op fotootje nummer (2) is nog een ander rond roostertje te zien: de sleufopening is in dit geval geen koninginnenroostertje maar een darrenrooster. We laten dit rondje maken bij de firma Pranger in Amen, maar wordt ook aan de gebruikers van het bevruchtingsstation aangeraden. Op die manier wordt voldoende gegarandeerd dat geen vreemde darren het eiland bereiken, maar tevens - en daar wordt vaak niet bij stilgestaan- wordt voorkomen dat te veel darren met de bevruchtingseenheden het eiland verlaten! Onderschat dit niet: per volledig bezette "doorgang" tellen we 500 bevruchtingseenheden.

Vriendelijke groet,
Geert Van Eizenga