Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Koningin invoeren, bevrucht of onbevrucht

 

 

From: David Van Delm

To: bijen bij Cari

Sent: Friday, April 23, 2010 10:19 AM

Subject: [bijen] Hoe een bevruchte of onbevruchte moer met zekerheid aan de leg krijgen?

Beste(n)

Hieronder een verbetering tegenover een vorige versie.  Aan te raden methode.  Ik denk dat we er allemaal mee eens zijn, niet tot in de details, althans het principe.

Groetjes David

Hoe een bevruchte of onbevruchte moer met zekerheid aan de leg krijgen?

Hedendaags mogen we niet meer spreken van een moer in een volk te brengen, maar eerder de bijen naar de moer brengen.  We streven immers naar volksverjonging.  We laten het oude volk achter en beginnen met een propere lei.

De zekerste methode, of het nu gaat om bevruchte of onbevruchte koninginnen, is het maken van een kunstzwerm.  (Zie rotatiemethode)

Men veegt 2,5 kg jonge bijen (mag van verschillende volken), van ramen uit de honingzolder of broednest (rooster gebruiken) in een ‘kunstzermkist’ of in de ‘multifunctionele bodemkamer’. (Zie ontwerp VVCB W.Ramon en D.Van Delm)

Deze naakte kunstzwerm krijgt een varroabehandeling. 

Vergeet niet tijdens dit verblijf een weinig suikerdeeg toe te dienen.

Na 24 uur breng je de kunstwerm in één romp (Vb. Duits-normaal) met kunstraat en minstens 1 raam met honing en stuifmeel, en/of je voedert bij met vloeibare suiker.

In het midden tussen de ramen hangt men het kooitje achter suikerdeeg (zonder begeleidende bijen en plastiekje wegbreken!!).  De bijen gaan zich enthousiast verplaatsen naar de koningin, we brengen dusop die manier de bijen naar de koningin toe.

De kast wordt gesloten en 1 tot 2 dagen in een donkere, koele kelder geplaatst waarbij men dagelijks een spuitje water toedient langs de verluchtingsrooster.  Indien men met kunstraat werkt mag men een deeg op de toplatten leggen of voeren met suikerwater tijdens opsluiting.  Dit bevordert het opbouwen van de kunstraat en wekt de broeddrift op.  Na het kelderarrest wordt de kast heel vroeg of heel laat op de standplaats buiten gezet met open vlieggat.  De bijen en koningin hebben nu de gelegenheid gehad een harmonische eenheid te worden en te starten met broed.  De dag zelf brengen ze al heel wat stuifmeel binnen.

Weet wel dat deze koningin in een kunstzwerm vaak enkel gedoogd is, daarom nog niet altijd aanvaard. Dus wekelijks nakijken op moercellen is zeker aangewezen. Indien er aanwezig zijn moet men deze uitbreken.  Als het volk volledig vervangen is door haar eigen bloed is het gevaar geweken dat ze zelf een moer zouden opkweken.

Voordelen  kunstzwerm (meerdere vliegen in één klap);

-Honing is die dag geoogst van het oudvolk

-Zwermdrift is afgenomen in het oudvolk (doordat je bijen en honing afneemt)

-Nieuwe koningin met een nieuw volk (jongvolk)

-Bijen (jongvolk) zijn varroavrij op verse raat (ziektepreventie)

David Van Delm

 

Van: achiel dhooge [mailto:achiel.dhooge bij skynet.be]
Verzonden: vrijdag 23 april 2010 12:03
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] Hoe een bevruchte of onbevruchte moer met zekerheid aan de leg krijgen?

David,

Ik val toch een beetje over : 'Zie ontwerp VVCB W.Ramon en D.Van Delm'   Roger Logghe van Brugge promootte al deze kast en deze manier van invoeren, en dat is toch al een 25 jaar geleden.

Ere wie ere toekomt.

mvg

achiel