Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Mul op de varroaplank na de winter.

Van: dirk de spiegelaere [mailto:dirk_de_spiegelaere bij hotmail.com] Verzonden: maandag 15 april 2013 17:33

Beste,

Vandaag met het mooie weer de voorjaarskastcontrole gedaan, voor het eerst !

mul 1

Op de varroaplank van één bepaalde kast lag rechts/achteraan een ongezien pak mul – 10 à 12 cm en bijna 1 cm hoog – zie foto’s. Bij de kastcontrole bleek de volledige hoek van een raam tot op de waswafel, maar er niet door, weggegeten … Enige verklaring ? Ik stel globaal vast, en dit heb ik vorige week bij dhr. ‘d D’ en Jan Stouten ook gelezen, dat het bijenvolk meer dan voldoende groot is en volop actief pollen binnenhaalt, maar dat er weinig broed is t.t.z. gemiddeld maar op 2 à 3 ramen en soms maar 1 dm² aan weerszijden en dan nog hoofdzakelijk gesloten broed. Waar stoppen ze die pollen dan en waarvoor ? Dit brengt met tot een 2de vraag… Als een (talrijk) volk op 2 hoogsels zit en deze ruimte ook inneemt, maar in het onderste hoogsel geen broed, maar nog volop wintervoorraad(meer dan de vereiste 4 ramen) én pollen heeft zitten, is het dan best of aangewezen om dit hoogsel weg te nemen en hen tijdelijk op 1 hoogsel te zetten tot het broednest uitbreidt ? Met dank voor uw suggesties, Dirk De Spiegelaere

Van: Ward [mailto:wardvanderaa bij euphonynet.be] Verzonden: maandag 15 april 2013 19:58 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: Re: [bijen] Vraagje over voorjaarcontrole.

Beste, De wasmul is wellicht het werk van een muis denk ik. Een oplossing voor je andere vraag: ik zou zeggen steek er gewoon een koninginnerooster tussen en zorg dat de koningin onder zit. Dan komt het vanzelf in orde. Groetjes, Ward.

Van: Chris Van Gampelaere [mailto:chris.vg bij telenet.be] Verzonden: dinsdag 16 april 2013 8:26 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: Re: [bijen] Vraagje over voorjaarcontrole.

Wat de wasmul betreft denk ik eerder aan ‘stille’ roverij. Was de voedselraat die boven de mul hangt mooi glad of ‘gerafeld’ ? Indien gerafeld dan werd er meer dan waarschijnlijk geroofd. Chris

Van: arthur [mailto:fa569641 bij skynet.be] Verzonden: dinsdag 16 april 2013 9:54 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: RE: [bijen] Vraagje over voorjaarcontrole.

Dag Dirk,

Stelling1: Een dergelijk fenomeen heb ik eind vorig jaar (denk oktober) ook meegemaakt maar dat was te wijten aan roverij en dan worden alle cellen met eten leeggemaakt. Dan zie je op de varroaplank overal hopen wasmul liggen. Bij nazicht van de betreffende kast zag ik dat deze zonder koningin zat en verzwakt. Het zou mij niet verwonderen dat de resterende bijen meevliegen met de rovende bijen.. (wat in uw geval niet van toepassing is vanwege de bijensterkte!!..) Stelling2: zou het wegknagen van de cellen tot aan de middenwand niet te maken hebben met een beschimmeld gedeelte.. , of huist er een wasmotje in.. in ieder geval opgeruimd is goede kuisdrift. PS. Is het weggeknaagde raam er een uit de onderste of bovenste BK?

De volken zitten momenteel (in vergelijking met andere jaren) met weinig broed, ik heb volken, van afleggers – dus op 1 BK, die nu enkel maar met openbroed zitten en een handvol gesloten.. dit waren de kleinste, mijn zwaardere kasten moeten nog nagezien worden.. en id. stuifmeel wordt met bakken aangevoerd nu de geur is bedwelmend.

Als antwoord op uw 2e vraag zou het misschien een oplossing kunnen zijn om de broedbakken te verwisselen, zodat het broed onderaan komt te zitten daar uitbreiden met L en R een WW, enkele ramen gesloten voer uit de bovenste BK zonder stuifmeel uitnemen en vervangen door WW + 1 darrenraam.. . later op de maand ze op beperkt broednest brengen tussen moerroosters en honingzolder plaatsen. >> bij beperkt broednest: als je volle! voerramen over hebt ( doe ik ook wel) dan kan je de BK als volgt inrichten: 6 ramen voor het beperkt broednest + 1 darrenraam, daarnaast 1 vulblok en de buitenste aanvullen met uw volle! voerramen, zo hebben ze een buffer voor in “magere” tijden en de koningin kan ze niet beleggen. Indien je dergelijk volk nu op 1 BK zet (wat waarschijnlijk veel te nauw is) werk je de zwermstemming in de hand. De volle voerramen kan je later nog gebruiken voor uw afleggers te maken. Dit alles heeft ook te maken met de staat van het broednest, nu enkel open broed is pas binnen 21 dagen uitlopende en nieuwe bijen. En misschien volgend seizoen wat minder wintervoer meegeven.. scheelt ook in de portemonnee..

Tot hier mijn gedachten.. Er zullen waarschijnlijk nog andere zijn, .. .. iemand?

MvGr, Arthur

Van: Ruben Joos [mailto:ruben.beeyourself bij gmail.com] Verzonden: dinsdag 16 april 2013 13:33 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: Re: [bijen] Vraagje over voorjaarcontrole.

Beste op je eerste vraag denk ik aan een muis. Deze knagen in uw was maar gaan er niet lossen door. kijk eens naar je vliegopening een muis kan echt door een spleet van 8 mm. Ruben

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij telenet.be] Verzonden: dinsdag 16 april 2013 14:03 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: RE: [bijen] Vraagje over voorjaarcontrole.

Niet zeker, Ruben! Heb al muizen gezien die wel door de raat gaan. Ik vind ook de bodemresten nogal typisch (zie hierna).

mul 2

Groetjes,

Ghislain.

Van: Ruben Joos [mailto:ruben.beeyourself bij gmail.com] Verzonden: dinsdag 16 april 2013 15:25 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: Re: [bijen] Vraagje over voorjaarcontrole.

Ik had een vergelijkbaar voorbeeld enkel weken gelden waar de muis nog inzat. Dit was niet zo grof en ja hij had enkele doorgangen gemaakt maar het meeste was tot op het midden. Ik zou er anders geen direct antwoord op hebben. Ruben