Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Vulblokken tijdens de winter of niet?

 

Van: dirk de spiegelaere [mailto:dirk_de_spiegelaere bij hotmail.com] Verzonden: zaterdag 7 september 2013 12:37 Aan: Bijenforum1 Onderwerp: [bijen] Vulblokken tijdens de winter of niet ?

Besten,

Hoe gaan jullie om met de zijramen in BK 1 en BK 2, die tijdens de zomer of recent gevuld werden met honing/suiker ? Verwijderen en verwijzen naar de 'frigo' om beschimmeling tijdens de winter te voorkomen of laat u ze zitten ? Zoja of zoniet ... waarom ?

Bedankt voor uw antwoord !

De Spiegelaere Dirk

 

Van: patrick.caesteker bij telenet.be [mailto:patrick.caesteker bij telenet.be] Verzonden: zaterdag 7 september 2013 21:00 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: Re: [bijen] Vulblokken tijdens de winter of niet ?

Dirk,

Als ik het goed begrijp geef je suiker/honing aan de bijen om in te winteren, veronderstel ik toch. En nu zou je die ramen uit halen en naar de frigo verhuizen. Of begrijp ik het verkeerd?

Groetjes, Patrick

 

Van: dirk de spiegelaere [mailto:dirk_de_spiegelaere bij hotmail.com] Verzonden: zondag 8 september 2013 8:28 Aan: Bijenforum1 Onderwerp: RE: [bijen] Vulblokken tijdens de winter of niet ?

Patrick,

Bedankt voor je antwoord.

Mijn vertrekpunt/vraag komt vanuit de bewering/ervaring van imkers dat kantramen tijdens de de winter (zouden) beschimmelen en dat ze best vervangen worden door vulblokken...

Mijn situatie(en waarschijnlijk van de meeste imkers) is dat de bijen tijdens de zomer niet alleen in de honingzolder, maar ook in BK 1 en 2 nog honing opslaan, vooral dan in de zijkantramen in BK 2...  Ik slinger enkel de ramen in de HZ, die voldoende verzegeld werden, dus al de honing in BK 1/2 blijft allemaal zitten voor de kolonie.

Na het slingeren krijgen ze er in aug. nog eens 12 tot 15 kg suiker (3:2) bovenop en dit moet ook allemaal in diezelfde 22 of 20 beschikbare ramen opgeslagen worden. Dit naast de noodzakelijk ruimte die er moet zijn voor pollen en last but not least het broed voor de winterbijen(= plaats voor de wintertros)

Terug naar het vertrekpunt bovenaan.... Als je dit allemaal beschouwt, stelde ik me de vraag of er én voldoende ruimte én voldoende honing/suiker voor de winter overblijft, als we de kast dan gaan herleiden tot 18 of 16 ramen ? En is het dan wel logisch(economisch) om zoveel suiker te geven om het erna, na al het werk van de kolonie, weer uit te halen?

Misschien heeft een groot volk op 2 rompen wel voldoende aan 10 kg suiker als men al de zomerhoning onder de HZ laat zitten ? Ik weeg in elk geval mijn kasten steeds voor het inwinteren(nulmeting) en na de inwintering(= reëel gewichtsstijging). Dit is tevens een controlegewicht om in het voorjaar (maart) te detecteren welke kasten er eventueel met een kort aan voeding te kampen hebben.

Dit antwoord is ondertussen een heel epistel geworden, niet... de vraag blijft : worden de zijramen vervangen door vulblokken of laten we alles zoals de bijen het georganiseerd hebben ?

Bedankt ! en

groetjes,

De Spiegelaere Dirk

 

Van: Roger De Vos [mailto:roger.devos3 bij telenet.be] Verzonden: zondag 8 september 2013 8:44 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: Re: [bijen] Vulblokken tijdens de winter of niet ?

Dirk als je je bijen overwintert op 2 broedbakken dan kan je best voor je ze inwintert in de onderste bak links en rechts een à twee vulblokken steken. Bij het inwinteren zullen de bijen hun voedsel zoveel mogelijk in de bovenste broedbak stockeren en zal het broednest zo lang mogelijk onderaan gehouden worden. Het schimmelen van de ramen in de onderbak komt meestal voor bij kleine volken en houten kasten waar de verluchting en isolatie  te wensen over laten, bij styroporkasten (isomo) heb je dat probleem van beschimmelde ramen onderaan niet, of veel minder toch. Als je overwintert op één broedbak hoeven vulblokken niet. gr. roger d v

 

Van: Willy Kestemont [mailto:willy.mireille bij gmail.com] Verzonden: zondag 8 september 2013 9:12 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: Re: [bijen] Vulblokken tijdens de winter of niet ?

Hallo Dirk,

Kantramen kunnen in de winter gaan schimmelen, vooral bij kleine volken in een grote kast. Voor het inwinteren (en niet erna dus) kan je best je volksterkte bekijken en afhankelijk daarvan je volk op één of twee rompen laten overwinteren, al dan niet nog wat ingeperkt door vulblokken i.p.v. kantramen langs de zijkant. In de praktijk ga ik hier kleine volkjes op één romp zetten, de normale en grote volken op 2 en krijgen die grote ieder één vulblok zodat ze op 20 ramen de winter kunnen ingaan. Op hetzelfde moment, dus voor het beginnen inwinteren, kan je ook de voedselvoorraad inschatten, of beter nog, wegen. Zo zal je merken dat er nogal wat verschil is tussen de volken, maar ook dat er nogal wat verschil is, het ene jaar tegen het andere. Zo moet ik dit jaar, om aan het ideale inwinteringsgewicht te komen, haast geen suikerstroop geven, vorig jaar behoorlijk veel. 12 kg aan ieder volk geven zou hier, dit jaar, véél te veel zijn, maar soms zouden ze met dezelfde hoeveelheid wat weinig hebben. Meer over het ideale inwinteringsgewicht kan je in de link hieronder lezen. Het gaat weliswaar over één kasttype, maar het principe is voor iedere kast gelijk.

Groetjes, Willy http://www.bieenkorf.be/forum1/viewtopic.php?t=317

 

Van: patrick.caesteker bij telenet.be [mailto:patrick.caesteker bij telenet.be] Verzonden: zondag 8 september 2013 10:19 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: Re: [bijen] Vulblokken tijdens de winter of niet ?

Dag Dirk,

Ik zou de situatie laten zo als ze is. Kantramen waar suiker of honing in zit zullen niet vlug beschimmelen, lege ramen zullen vlugger beschimmelen. De sterkte van het volk speelt hier zeker een grote rol, hoe meer bijen de ruimte van de kast vullen, hoe minder schimmel. Je laat ook veel zomerhoning in het volk, dat is goed voor de bijen maar dan nog 15 kg droge suiker daar bovenop vind ik toch wat veel, bij mij zou 12 kg dan meer dan genoeg zijn. Ik imker wel met carnica, buckfastbijen hebben een grotere voorraad nodig in de winter.

Nu vlug naar De Palingbeek (fruithappening - onze vereniging zal daar ook aanwezig zijn.

Groetjes, Patrick

 

Van: Dirk Cristael [mailto:dirk.cristael bij pandora.be] Verzonden: zondag 8 september 2013 10:34 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: RE: [bijen] Vulblokken tijdens de winter of niet ?

Het feit of en wanneer je moet voeren kan ook van plaats tot plaats sterk schommelen. In tegenstelling tot Willy moest ik vorig jaar bijna niet bijvoeren. Dit jaar daarentegen moet ik veel meer wintervoer geven.

Ik zet ongeveer de helft van mijn bijen op warmbouw. Heb de indruk dat de ramen in die volken dan ook veel minder rap gaan schimmelen. Nog mensen met deze ervaring?

Met vriendelijke groeten, Dirk

 

Van: dirk de spiegelaere [mailto:dirk_de_spiegelaere bij hotmail.com] Verzonden: zondag 8 september 2013 16:59 Aan: Bijenforum1 Onderwerp: RE: [bijen] Vulblokken tijdens de winter of niet ?

Dag allen,

De info was duidelijk en verrijkend voor mij.

Vulblokken tijdens de winter of niet ? Wat hebben we geleerd ?

1. tijdstip : best te bepalen na de zomerslinger/voor het inwinteren

2. grootte van het volk : klein volkje -> op 1 hoogsel brengen - geen vulblokken                                            matig volk -> op 2 hoogsels laten, maar vulblokken in BK 1 en BK 2                                            groot volk -> als ook de zijramen vol zijn met honing/suiker - geen vulblokken                                                               -> eventueel 2 vulblokken  in BK 1 als de zijramen daar niet (goed) gevuld zijn.

3. voeding : de hoeveelheid suiker(water) voor het inwinteren  bepalen in functie van aantal honingramen, die blijven zitten na de zomerslinger en de grootte van het volk(1 of 2 hoogsels) m.a.w. het gewicht van de totale kast.

Met het oog op energieconservatie voor de wintertros, maar vooral ook om extreme en plotse temperatuursschommelingen, zoals we er tijdens de voorbije winter verschillende meemaakten, te bufferen, isoleer ik begin november mijn kasten rondom rond met 3 cm isomo. Dit maakt ook dat er minder kans is op een koude brug in de kast en de daarmee verbonden condensatie op de zijkanten --> minder kans op schimmels.

Bedankt iedereen en tot nog eens !