Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Zomerhoning kristalliseert traag

Van: Peter Vercruysse [mailto:vercruysse_peter bij hotmail.com]
Verzonden: maandag 3 augustus 2009 14:06
Aan: Bijenforum bijenforum
Onderwerp: [bijen] Vraagje i.v.b. met zomerhoning

Vorige vrijdag heb ik een laatste maal geslingerd.  De honing zit nu reeds een week in de roerder (in mijn kelder) en geeft nog geen tekenen van vast worden.  Nu is dat bij zomerhoning(vooral linde) waarschijnlijk wel normaal.  Moet ik blijven roeren, of mag ik de honing oppotten?
Graag jullie reacties.  Ik wil wel niet gaan enten, ik zou graag de huidige smaak behouden.

Alvast bedankt.

PS hoe staat het met de varroa,  bij mij vallen geen mijten,  ook bij een collega uit de buurt vallen er na behandeling geen.

Van: Caesteker Patrick [mailto:Patrick.Caesteker bij telenet.be]
Verzonden: maandag 3 augustus 2009 15:20
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Vraagje i.v.b. met zomerhoning

Peter,

Met zomerhoning is dat normaal. Het warme weer speelt hier zeker een rol, het kristallisatie proces komt maar traag opgang.
Wij slingeren hier in de streek van het Westland rond 15 augustus. Het gebeurt soms dat ik mijn zomerhoning maar in potten kan doen rond Allerheiligen. (ik ent ook nooit mijn honing). Natuurlijk moet je blijven roeren Peter.

Patrick

Van: Willy en Mireille [mailto:willy.mireille bij gmail.com]
Verzonden: maandag 3 augustus 2009 16:19
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] Vraagje i.v.b. met zomerhoning

Dag Peter,

Als je de zomerhoning niet ent kan het zéér lang duren voordat hij vast wordt hoor. Bij mij begint hij doorgaans pas te kristalliseren na nieuwjaar. Handig, want zo kan ik voor de liefhebbers vloeibare honing verkopen van de zomer tot in december. Op het etiket staat dan wel de volgende tekst vermeld:   "Deze vloeibare honing zal natuurlijk kristalliseren vanaf een zestal maanden na de oogstdatum."
Om het kristallisatieproces te versnellen zonder de smaak te beïnvloeden gebruik ik de laatste jaren een enttechniek die Ghislain enkele jaren terug eens in het maandblad heeft gepubliceerd. 
Je vertrekt van één klein potje honing van zéér fijne kwaliteit. Dat kan liefst fijn gekristalliseerde lentehoning zijn, of bij gebrek daaraan kan je in de handel een potje van 250 gr. bio-klaverhoning kopen of een andere bio - zéér fijn gekristaliseerde honing. Die 250 gram ga ik dan nog eens in een deegkneder fijnroeren tot hij wit begint wit te zien (is niet ècht nodig als de enthoning reeds zeer fijn is). Bij die 250 gram roer je nu 250 gram van je zomerhong en zet het, goed afgesloten in de frigo of een koele ruimte. 2 à3 maal per dag roeren en na 2 à 3 dagen (voor de lenteoogst na één dag) kan je de 500 gram dik vloeibare honing verdubbelen met 500 gram vloeibare vers geslingerde honing. Zo blijf je roeren en om de paar dagen verdubbelen. Het recipiënt waar de opstijvende honing inzit wordt steeds groter. (Ik gebruik inox kookpotten uit de keuken, eerst een kleintje, op het einde mijn grootste) Als m'n grootste kookpot vol is en er moet opnieuw ontdubbeld worden gaat het in een inox rijpertje van 35 kg, dan eventueel in de rijper van 100 kg. Op die manier kan je perfect op enkele weken 100 kg zomer-honing zeer fijn laten kristaliseren vertrekkend van 250 gram enthoning. Die kleine hoeveelheid zal je zeer lekkere en speciale smaak van lindehonig niet negatief beïnvloeden en je bespaart er véél roerwerk mee uit.

Jarenlang vond ik het perfect laten kristalliseren van de honing een van de moeilijkste zaken van het imkeren. Iedere honing is anders, iedere honing reageert anders en het eindresultaat was dikwijls niet zoals ik het wou. Sinds die goede raad van Ghislain lukt het (bijna) steeds perfect.

Groetjes,

Willy

Van: Arthur Haillez [mailto:fa569641 bij skynet.be]
Verzonden: maandag 3 augustus 2009 16:23
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] Vraagje i.v.b. met zomerhoning

Peter, hier in Wachtebeke hetzelfde fenomeen, de laatste honing afgelopen vrijdag 31 juli geslingerd was >90% verzegeld met een kleur zo donker als woudhoning, mijn ervaring leert dat deze ook zeer traag kristalliseert! Ongeveer een 6 tot 8-tal weken zijn nodig totdat die strepen begint te trekken en iets dikker begint te worden. Als bij uithalen roerstok(nu mixer) de vallende honing een strippend geluid maakt doe ik hem in potten. Na ongeveer een week wordt hij dan hard (niet zo hard als de voorjaars- maar eerder "glazig hard") 
!! elke dag roeren is wel een must!! Anders heb je veel kans dat de gepotte honing naarmate hij ouder wordt grove kristallen vertoond en dat is NIET smakelijk.

Mijn eerste zomerhoning (eind juni) heb ik geënt met 0,5kg gemixte voorjaars-, deze is zeer goed vermengd en daarna direct opgepot, nu 10 dagen geleden begint hij traag met hard worden. Deze heb ik ook in kelder  ( ongeveer op 14 graden) laten rijpen.. weet niet of dit goed is, zou de luchtvochtigheid daar niet te hoog zijn.. vandaar staat hij nu op frisse en donkere plaats maar niet in kelder

Wat betreft de varroa: laat je niet misleiden als je geen of weinig val ziet, want de meeste mijten zitten nu in het broed. Ik zal na een eerste paar liter siroop voederen toch een behandeling met api-live-var doen, 3 weken later de totale wintervoorraad toedienen en dan de 2e behandeling met api l var.

Ps welke kleur heeft jouw honing nu? 


Met vriendelijke groeten

Arthur

Van: Ludo De Clercq [mailto:ludo.de.clercq bij skynet.be]
Verzonden: dinsdag 4 augustus 2009 1:20
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Vraagje i.v.b. met zomerhoning

Dag Peter,

De beschrijving van Willy komt goed overeen met het entproces dat ik beschrijf in "Honing oogsten en verzorgen".
Dit werkt perfect, en als ge een potje van vorige jaar in dezelfde periode hebt overgehouden, dan zal de smaak van de honing normaal niet beïnvloed worden. Als die van vorig jaar niet heel fijn was, draai hem dan door met een staafmixer (liefst een nieuwe, die enkel voor het maken van entstof dient, hoeft geen dure te zijn. Als hij kapot gaat, gewoon vervangen), tot ge bij wrijven tussen Uw vingers geen enkel grof korreltje meer voelt. Bedenk dat elk korreltje in elke richting tien keer groter kan worden, dus moet de entstof echt zeer fijn zijn. Koolzaad heeft dat automatisch, maar zelfs 1 op duizend proef ik nog in een zomerhoning, dus gebruik ik bij voorkeur een enthoning van dezelfde soort van vorig jaar.
Een pot van een halve kilo mixeren doe ik in een drietal keer, omdat anders de mixer oververhit. Daarna ga ik nog enkele keren (telkens de mixer laten afkoelen) door de hele massa tot ik geen enkele korrel meer kan voelen.

Als ge dit probeert, en de honing blijft problemen stellen, dan is er waarschijnlijk te weinig glucose aanwezig. In dat geval kunt ge de honing beter vloeibaar aan de man brengen. Die honing moet dan opnieuw goed geklaard worden au bain Marie, zoals hierboven beschreven(deze procedure lost de enthoning natuurlijk weer volledig op). Op die manier blijft een normale honing 3 maanden vloeibaar, een laag glucose makkelijk zes maanden en meer. Koolzaad heb ik nog nooit geprobeerd natuurlijk.
Ik behandel de vlier-honing waarover ik eerder schreef op deze manier, en die blijft makkelijk een jaar vloeibaar, maar kan dan plots vrij hard opstijven (er moet dus toch zowat 50% glucose inzitten, hoewel in die periode ook de acacia bloeit, die 80% en meer aan fructose haalt). Maar goed geklaard blijft hij zeer lang vloeibaar. Zonder klaren au bain-Marie zal hij nochtans na enkele weken al korrels gaan vormen.

Beste groeten,

Ludo