Einde zomerdracht

Van: Willy en Mireille [mailto:willy.mireille bij gmail.com]
Verzonden: dinsdag 28 juli 2009 17:14
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: [bijen] einde zomerdracht

Hallo,

Kijken jullie eens kritisch mee naar onderstaande link?
http://www.cari.be/balances?PHPSESSID=921da88bbcd0ff17c363cdb5a7ff0dcd

Hier kan je de gewichtsevolutie volgen van een aantal bijenkasten verspreid over Wallonië. Wat blijkt? Op geen enkele plaats is er na 5 juli nog een gewichtstoename van de kasten geweest uit dracht. Bij mij was de laatste dag dat de kasten aan gewicht wonnen 4 juli. Het is iets wat ik hier jaar na jaar vaststel. De gegevens van Cari tonen aan dat het op de meeste plaatsen begin juli gedaan is met de dracht. Toch wordt er meestal pas eind juli geslingerd. Meestal wegen de kasten dan lichter dan begin juli! 
Drie weken eerder slingeren geeft dus op vele plaatsen iets meer honing in de rijpers. Bovendien kan je dan eerder met varroa-behandeling en inwintering beginnen. Niets dan voordelen toch, of ontgaat er mij hier iets?

Groetjes,

Willy

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij euphonynet.be]
Verzonden: dinsdag 28 juli 2009 22:05
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] einde zomerdracht

Dag Willy en allen,

Ik stel in de streek rond Geraardsbergen hetzelfde vast, Willy.
En ik trek er hetzelfde besluit uit als jij, maar het is zaak om te voorkomen dat de bijen honger gaan lijden.
In de veronderstelling uiteraard dat je eerst de varroa bestrijdt en vervolgens inwintert.
Een vroege varroabestrijding vraagt ook om waakzaamheid naar herbesmetting toe, via het opvolgen van de natuurlijke sterfte.
Beste groetjes,

Ghislain.

Van: Toon Jacobs [mailto:toon.jacobs bij telenet.be]
Verzonden: dinsdag 28 juli 2009 22:45
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] einde zomerdracht

Dag Willy,

Bij ons in de buurt was de zomerdracht ook 2 weken vroeger gedaan dan normaal.
Gewoonlijk slinger ik de laatste keer rond 21/7. Dit jaar op 12/7 en had het beter nog iets vroeger gedaan.
Ik kijk gewoonlijk wanneer de laatste linde uitgebloeid is om dan te slingeren.
Dit jaar was mijn tweede beste slingerjaar sinds 1998 (ben toen de gegevens beginnen te noteren)
Vorig jaar een van mijn slechtste.

Groeten,
Toon

Van: Ludo De Clercq [mailto:ludo.de.clercq bij skynet.be]
Verzonden: woensdag 29 juli 2009 19:52
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] einde zomerdracht

Dag Willy,

Naar mijn gegevens klopt dit voor sommige jaren, maar andere jaren niet.

Ik mat volgende:
2000: geslingerd 25/06, op 5/08: gemiddeld 7.8 kg, beste 9 kg
2001: geslingerd 10/07, op 9/08: gemiddeld 8.3 kg, beste 10 kg
2002: geen gegevens bijgehouden
2003: geslingerd 12/07, op 9/08: gemiddeld 6.8 kg, beste 9 kg
2004: geslingerd 18/07, op 8/08: gemiddeld 5.1 kg, beste 7.5 kg
2005: geslingerd 30/06, op 9/07: gemiddeld 6 kg, beste 15 kg; op 12/08: gemiddeld 8 kg, beste 14 kg
2006: geslingerd 7/07, op 5/08: gemiddeld 1.6 kg, beste 4 kg
2007: geslingerd 30/06, op 23/07: gemiddeld 2.8 kg, beste 5 kg
2008: geslingerd 5/07, op 2/08: gemiddeld 6 kg, beste 7 kg
2009: geslingerd 4/07, op 27/07: gemiddeld 3.7 kg, beste 8 kg

Ik weet niet of de terugval 100% aan een terugval van de nectarstroom ligt. Ik heb de indruk dat sommige jaren (voor zover ik heb bijgehouden blijkbaar 1 jaar op de drie), de bijen rond die periode gewoon afhaken, in de stijl van... 'waarom nog pezen, want zwermen zit er dit jaar toch niet meer in'... Ik heb wel de indruk dat de jaren met sterke terugval ook jaren waren waar de voorjaars- en middenoogsten sterk startten, zodat er misschien toch een natuurlijk eind van de dracht in zicht is. Anderzijds staat de Guldenroede en de Kattestaart in volle glorie, en is er geen bij op te zien. Gevoelsmatig heb ik de indruk dat als de laatste honing is afgenomen, en de Varroa-bestrijding start met tegelijk voederen, de bijen plots terug naar 100% schakelen, zowel qua activiteit op de kast, als qua vliegen op de guldenroede enz...

Het zou inderdaad nuttig zijn als we het 'echte' einde van de dracht konden bepalen, om zo vroeg mogelijk met de Varroa-behandeling te kunnen starten. Ik zal deze winter de gegevens van de weegschalen eens uitspitten, om te zien of er iets inzit. De gegevens van meerdere jaren zou natuurlijk beter zijn.

Beste groeten,

Ludo

Van: Hans Laevens [mailto:hans.laevens bij skynet.be]
Verzonden: donderdag 30 juli 2009 9:14
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] einde zomerdracht

Dag Willy en iedereen,

Richtinggevend voor het moment van slingeren is bij mij het einde van de bloei van de tamme kastanje. Dit is een tip die Ghislain mij een aantal jaar geleden gaf. Dit jaar heb ik op 11 juli geslingerd. Op dat moment stond hier de liguster nog volop in bloei en was het sporkehout ook opnieuw gaan bloeien. De nectar die de bijen na 11 juli nog binnenhalen mogen ze gebruiken als wintervoorraad, maar dit is niet veel meer.

Een bijkomend aspect om in overweging te nemen bij de gewichtsevoluties op het einde van de zomerdracht is het 'indikken' van de nectar tot honing. Ikzelf weeg mijn kasten niet, maar ik heb me laten vertellen dat er een aanzienlijk gewichtsverlies kan optreden tijdens de nacht enkel en alleen door vochtverlies. Wanneer het gewicht van een kast constant wil blijven dan moet dit de volgende dag opnieuw aangevuld worden met nectar.

Besluit: Ik ben dus akkoord dat er in de tweede helft van juli nog weinig honing te rapen valt (althans niet bij mij) maar er mag niet te vroeg geslingerd worden opdat het vochtgehalte van de honing voldoende laag zou zijn.

Groeten,

Hans

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij euphonynet.be]
Verzonden: donderdag 30 juli 2009 10:10
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] einde zomerdracht

Dag Ludo en allen,

Interessant!
Misschien toch de uitzondering die de regel bevestigt?
Ook enig idee op welke bloemen je bijen die honing gaan halen zijn?
Beste groetjes,

Ghislain.

Van: Willy en Mireille [mailto:willy.mireille bij gmail.com]
Verzonden: donderdag 30 juli 2009 11:50
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] einde zomerdracht

Dag iedereen,

In de bijlage zit een Excel bestandje met de gewichtgegevens van m'n kasten voor de periode van 2003 (start metingen) tot nu (Nota van de redactie: om technische redenen kan dit bestand hier niet worden weergegeven, vraag het desgewenst op bij Willy zelf). Over heel die periode heb ik nooit nog gewichtstoenames kunnen vaststellen na 5 juli. Ik laat zeldzame toenames van 1 à 2 kg buiten beschouwing wegens niet echt relevant. Gewicht-afnames na begin juli komen frequenter voor. Die metingen zijn alles behalve een wetenschappelijk werkje, daarvoor zijn ze o.a. veel te onregelmatig. Toch geeft het een goed beeld dat aantoont dat de dracht, hier bij mij en naar ik vermoed op veel plaatsen in Vlaanderen, na de zomerzonnewende zowat stilvalt. Enkel jaren zoals nu, waar de linde tijdens zijn bloeiperiode warm weer heeft en daarvoor veel regen, geeft nog een overvloedige dracht tussen de zonnewende en begin juli.

Ter verduidelijking: de kasten staan in Sint-Anna-Pede. Je kan het drachtgebied omschrijven als voorstedelijk. Veel tuintjes, een paar parken en bosjes, ook landbouw maar niet overheersend.

I.v.m. de opmerking van Hans over te vroeg slingeren en vochtgehalte kan ik dit aanvullen. Dit jaar stroomde de lindehoning binnen tot 4 juli. Omdat ik afhankelijk ben van hulp van anderen om te slingeren kan ik de ideale datum niet kiezen maar hangt hij af van vakantie van m'n helper. Dit jaar waren we afgesproken op 9 juli. Dat betekend uitlaten plaatsen op 8 juli. Ik was dus niet gerust dat de honing al genoeg ging ingedikt zijn. Na het slingeren dus snel de refractometer bovengehaald. Resultaat: 17.5% vocht,...oef. Een paar dagen kan dus voldoende zijn om de nectar in te dikken. Dat hoeft geen reden zijn om het slingeren 2 weken uit te stellen.

Groetjes,

Willy

Van: Ludo De Clercq [mailto:ludo.de.clercq bij skynet.be]
Verzonden: donderdag 30 juli 2009 21:44
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] einde zomerdracht

Dag Willy en Ghislain,

Het gaat inderdaad niet om geweldig grote hoeveelheden, zo laat op het jaar, maar ik heb deze honing zeer graag omdat ze zéér aromatisch is. Die van begin juli smaakt sterk naar de wilde marjolein, die van eind juli meer naar munt(ofschoon de munt eigenlijk nog maar net open staat).
Dit is echt honing voor volwassenen, want kinderen vinden de smaak vaak te sterk.
Ook speciaal dit jaar was de honing van 28 juni, die een herkenbare vlierbloesemsmaak heeft. Dit soort heb ik maar een keer per 3 tot 5 jaar, maar is echt buitengewoon. Die houd ik apart als relatiegeschenk, maar gebeurlijk verkoop ik er wat een ongeveer drievoudige prijs (ik verkoop dan potjes van 150 gram aan 5 Euro). Het is de enige honing waarvoor ik een meerprijs vraag, maar eigenlijk zou ik hetzelfde moeten doen met de laatzomerhoning.

Wat het indikken betreft, moet in principe 's nachts alles ingedikt zijn wat de dag te voor werd opgehaald, want het is voor de bijen de enige manier om nectar te bewaren. Te vochtige honing komt niet omdat men te weinig dagen na de dracht gewacht heeft, maar omdat het 's nachts na een dracht te warm en vochtig is gebleven (zie ook "Honing oogsten en verzorgen"). De minder ingedikte honing wordt dan in cellen opgeslagen, en zal normaal niet herwerkt worden als een van de volgende nachten wel droog en koud is (wij kijken zeer streng naar de 20% regel omdat we veel vaste honing verkopen, die we ook nog meerdere jaren willen kunnen bewaren, maar in de kast is dat iets minder belangrijk, en zal honing met 23% ook nog wel bewaren tot ze verbruikt wordt). Misschien is het wel zo dat ze bij een drachtpauze bij voorkeur de natste honing eerst verbruiken (heb ik vaak gehoord, maar nooit bewezen gezien).

Beste groeten,

Ludo