Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Zomerhoning die niet verhardt

Van: kurt vanryckeghem [mailto:kurtvanryckeghem bij hotmail.com]
Verzonden: donderdag 16 oktober 2008 18:47
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: [bijen] honing

Hallo,

Klein vraagje,
Ik heb 2 soorten honing (honing van volken die in het bos staan en honing van mij thuis) gelijktijdig geoogst dit jaar. Beide op hetzelfde moment ingepot.
Mijn boshoning is zeker al 3 weken mooi opgesteven (niet geënt) , mijn honing van thuis heb ik geënt met voorjaarshoning , hij verkleurde mooi en heb ik dan ook maar ingepot. Het rare nu is, hij komt dus totaal niet vast, hij verkleurt niet verder, hij kristalliseert ook niet verder. Hij smaakt wél lekker, maar hij wil maar niet vastkomen.  K'hoop dat hij geen 2 lagen zal vormen.  
zijn er nog imkers waar hun zomerhoning nog niet vast is?


mvg,
Kurt

Van: Caesteker Patrick [mailto:Patrick.Caesteker bij telenet.be]
Verzonden: donderdag 16 oktober 2008 20:54
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] honing

Kurt,

Het niet vast komen van uw zomerhoning zal te maken hebben met het vochtgehalte. Als het vochtgehalte hoger is dan 20 procent zit je met een probleem.  Ook de verhouding glucose en fructose speelt hier een belangrijke rol.
Ik zal hier niet verder op in gaan. Want in het laatste themanummer van de vlaamse- imkersbond over HONING staat dit allemaal beschreven. Zeker lezen.

Groetjes.
Patrick

Van: Mille en Wille [mailto:willy.mireille bij scarlet.be]
Verzonden: donderdag 16 oktober 2008 22:20
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] honing

Hallo,

Ik zou niet durven stellen dat het niet vast worden van je honing zeker
met vochtgehalte te maken heeft. Mijn lentehoning wordt steeds vrij snel
vast, de zomerhoning daarentegen wordt niet, of zeer langzaam vast. De
niet geënte honing blijft doorgaans volledig vloeibaar tot
februari-maart en verkoop ik als vloeibare honing met op het etiket
vermeld dat hij na 6 maanden kan grof kristalliseren. De geënte honing
(volgens de methode beschreven door Ghislain in het maandblad van de
Vlaamse imkersbond van een paar jaar geleden) wordt dik smeerbaar,
fijnkorrelig, maar toch nog licht lopend tot vele maanden na het enten.
Mijn zomerhoning heeft dit jaar een vochtgehalte van 17%, vorig jaar
15.7%. Te vochtig is dat zeker niet. Ik vermoed dat het, zeker bij mijn
zomerhoning, vooral te maken heeft met het soort nectar dat de bijen
binnenbrengen.
Het zou handig zijn als je je honing op vochtgehalte kan testen Kurt,
dan weet je zeker of het daaraan ligt of niet.  Is hij niet te vochtig,
dan hoeft er geen probleem te zijn, als hij maar lekker is.

Groeten,

Willy

Van: de roeck ghislain [mailto:gderoeck bij euphonynet.be]
Verzonden: vrijdag 17 oktober 2008 13:12
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] honing

Naast het vochtgehalte spelen ook de temperatuur, het fructosegehalte en het
dextrosegehalte een rol.
Als de verhouding dextrose/watergehalte kleiner is dan twee, duurt de
kristallisatie lang.
Ook wanneer de honing veel fructose bevat - en in Vlaanderen is dat vaak zo
voor de zomerhoning - duurt de kristallisatietijd langer, of kristalliseert
de honing zelfs niet.
Acaciahoning is daar het klassieke voorbeeld van.
Gewenste verhouding fructose/glucose: <1.
Helaas is het om die parameters te kennen nodig om je honing te laten
analyseren.
En om er op in te spelen, moet je bovendien vlug over de analyseresultaten
kunnen beschikken.
En daar wringt het schoentje nog wel een keer.
Tenslotte, honing kristalliseert ook niet bij een temperatuur van meer dan
25° C (ideale temperatuur is 14° C).
Beste groetjes,

Ghislain.

Van: peter de waele [mailto:dewaele_peter bij msn.com]
Verzonden: vrijdag 17 oktober 2008 13:21
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] honing

Hallo Ghislain,


Waar of door wie kan die analyse gebeuren,wat is het kostenplaatje ,doen ze dat in U Gent en hoelang moet men daar op wachten want anders heeft het weinig zin van zoiets te laten doen.

Als dit in U Gent gebeurt staan daar toch ook een aantal max. kandidaten op die ze mogen of kunnen verwerken .


peter

Van: de roeck ghislain [mailto:gderoeck bij euphonynet.be]
Verzonden: vrijdag 17 oktober 2008 22:06
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] honing

Dag Peter en allen,

Analyses gebeuren bij mijn weten in Gent en bij de CARI (en kunnen zeker en vast in vele particuliere labo's, maar ze zijn daar erg duur).
Gent is gratis, dankzij het Honingproject, maar beperkt tot 200 stalen, in principe.
Het duurt wat eer je de resultaten kent, maar ik ken de wachttijden niet precies, omdat ik er niet meer aan mee doe, gezien de voordelen die CARI biedt.
CARI doet overigens verschillende soorten onderzoek, zie meer op:
http://www.cari.be/article/quelles-analyses-choisir
De prijzen dan. Leden genieten van een serieuze prijsvermindering.
De CARI heeft bovendien twee soorten lidmaatschap.
Wie CARIPASS-lid is, heeft recht op drie gratis analyses per jaar (dat lidmaatschap kost 67 euro/jaar, er zijn nog andere voordelen).
Meer info op:
http://www.cari.be/article/tarifs-analyses-et-etiquettes
Een normale analyse duurt 3 tot 6 weken.
Wie een antwoord wil binnen de tien dagen, betaalt 15 euro extra.

Zelf heb ik mijn honing drie à  vier jaar na elkaar laten analyseren en dan zie je wel dat dezelfde patronen terugkomen, zodat verdere analyse eigenlijk overbodig wordt.
De vochtigheid kun jezelf meestal meten, elke afdeling heeft wel een refractometer en voor de suikersamenstelling heb je een gemiddelde na enkele jaren en kun je voort.
Zodoende kun je de parameters die ik in mijn vorige mail gaf tamelijk correct berekenen, zodat je weet wat je moet doen met je honing.
In elk geval is het aangewezen de kristallisatietijd zo kort mogelijk te houden zodat de kristallen extra fijn zijn.
Daarom is enten meestal aangewezen.
In de zomer komt daar dan de temperatuurregeling bovenop.
Beste groetjes,

Ghislain.

Van: Ludo De Clercq [mailto:ludo.de.clercq bij skynet.be]
Verzonden: vrijdag 17 oktober 2008 23:16
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] honing

Dag Kurt,

Alle onderstaande antwoorden spelen een rol in het al dan niet beginnen van de korrelvorming.

Als je honing wel begint op te stijven, maar na het afvullen weigert vast te worden, heeft dat meestal te maken met het gebrek aan restglucose bij het afvullen. De restglucose gaat na het afvullen nog verder neerslaan op de korrels, en een deel ervan zal als een soort cement de korreltjes aaneenkitten, zodat een stabiel netwerk van vaste stof ontstaat dat de hele pot vult.

Gebrek aan restglucose komt voor doordat men te lang wacht om af te vullen (gebeurt zelden als men manueel roert, maar makkelijk als men een machientje gebruikt), vaak gecombineerd met een laag glucosegehalte om mee te beginnen.

Als dit het probleem is, is de oplossing eenvoudig:
Maak 80-95% van Uw potten weer leeg in een mengketel (veel werk, gaat beter als de massa niet te koud staat, maar met gebruik van de pannenlikker wel haalbaar). Voor een glucoserijke lentehoning kan 5% opzij houden ideaal zijn, voor een zomerhoning is soms 20% nodig.
Maak de rest apart leeg in een emmer die je in bain-marie op 35 graden terug volledig vloeibaar maakt. Laat eens vloeibaar volledig afkoelen, en meng dan grondig onder de rest in de mengketel, en vul direct af (hoogstens een uur of twee wachten om de meeste luchtbellen te laten ontsnappen).

De glucose van de vloeibaar gemaakte honing krijgt bij het terug mengen niet de tijd om neer te slaan op de korrels, en zal na het afvullen zijn werk doen als restglucose. Het mengen en direct afvullen is belangrijk. Bega niet de fout van een dag of twee na te roeren, want dan heb je voor niets gewerkt. Als er al een massa korrels zijn gaat een groot deel van de glucose op een dag of zo neerslaan, en je hebt toch heel wat restglucose nodig om een stevige massa te vormen.

Door de hoeveelheid restglucose te wijzigen, kan je het verschil maken tussen pasteuze, smeerbare en harde honing. Met de jaren leer je zo de stevigheid van je honing bij te sturen tot het gewenste resultaat.

Dit stond ook uitgelegd in mijn artikel in het januarinummer dit jaar. Ghislain, misschien loont het de moeite dat artikel ook op de site te zetten, want dit soort vragen komt wel vaker terug, en niet iedereen houdt zijn boekjes goed bij.

Succes ermee, Kurt

Ludo.

Van: kurt vanryckeghem [mailto:kurtvanryckeghem bij hotmail.com]
Verzonden: maandag 20 oktober 2008 20:42
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] honing

Heel erg bedankt,

Ik ben dit aan het uitproberen
Prettige avond nog,
Kurt