Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Viscositeit van honing

Van: daniel verdievel [mailto:daniel.verdievel bij pandora.be]
Verzonden: dinsdag 12 mei 2009 22:13
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: [bijen] honing oogsten ( slingeren)

Hallo,

Hoe komt het , op dinsdag 12 mei 2009, dat de honing gedurende het ontzegelen zeer kleverig is ? De ramen hebben de neiging te breken daar alles aan de ontzegelvork kleeft.
Gedurende het slingeren breken de ramen en is er bijna niets uit de ramen gekomen. ( Er wordt zeer voorzichtig gedraaid )
Zit de honing te lang in de ramen ? of is het afhankelijk van het soort dracht ? ( zeker geen koolzaad )

groeten

Van: Roger De Vos [mailto:roger.devos3 bij telenet.be]
Verzonden: dinsdag 12 mei 2009 22:21
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] honing oogsten ( slingeren)

Daniël, ofwel zit je honing er reeds te lang in ,ofwel zijn je raten te koud en je honing reeds te dik.
Voorjaarshonig kristaliseert heel vlug ,ook het soort dracht speelt wel een grote rol.
Slingeren en opbergen van je honigraten gebeurt best in een verwarmde ruimte.
groetjes
roger d v

Van: Toon Jacobs [mailto:toon.jacobs bij telenet.be]
Verzonden: dinsdag 12 mei 2009 22:30
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] honing oogsten ( slingeren)

Dag Daniel,

Ik vermoed dat je uw te slingeren ramen reeds meer dan een viertal dagen uit uw volk hebt genomen en pas nu hebt geslingerd.
Indien dit zo is, is dat uw probleem doordat de honing reeds in uw ramen begint te kristalliseren.

Groeten,
Toon

Van: Jan Reyntjens [mailto:reyntjensjan bij hotmail.com]
Verzonden: woensdag 13 mei 2009 2:53
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] honing oogsten ( slingeren)

Hallo , Daniel hangt af van de soort en de temperatuur.
Groeten Reyntjens Jan

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij euphonynet.be]
Verzonden: woensdag 13 mei 2009 9:22
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] tijdstip honingslingeren

Dag Daniël,

Je honing heeft wellicht een hoge viscositeit (stroperigheid - http://nl.wikipedia.org/wiki/Viscositeit ) en is daardoor moeilijk te slingeren.
Viscositeit wordt beïnvloed door de temperatuur, het vochtgehalte en de nectarbron.
Hoe meer vocht in de honing en hoe warmer hij is, hoe minder last zul je van die stroperigheid hebben, maar er zijn limieten aan hoeveel vocht een honing mag hebben, uiteraard.

Deze tekst "Honing oogsten en verzorgen" van Ludo De Clercq kan je vooruit helpen, denk ik:

Beste groetjes,

Ghislain