Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Behandelen lentehoning

Van: Roger De Vos [mailto:roger.devos3 bij telenet.be]
Verzonden: maandag 27 april 2009 8:25
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: [bijen] lentehoning -2009

Ja het is zo ver ,mijn eerste lentehonig van 2009 is ingepot !
Misschien zit er in mijn volgende oogst een beetje daslookhoning .
Het wordt terug een super honing voorjaar heb ik de indruk,want mijn hoogsels blinken al terug van de honing.
Of........zou dat aan de grote haaldrift van mijn buckfasten gelegen zijn ?
groetjes uit de Vlaamse Ardennen waar het nog leuk imkeren is
roger d v

Van: Peter Vercruysse [mailto:vercruysse_peter bij hotmail.com]
Verzonden: maandag 27 april 2009 10:18
Aan: Bijenforum bijenforum
Onderwerp: RE: [bijen] lentehoning -2009

Dag Roger,

uw honing is geoogst op 20 april en nu zeven dagen later is hij reeds opgepot.  Kun je mij als beginner eens melden hoe je die honing zover gekregen hebt, m.a.w. welke handelingen je ermee hebt uitgevoerd. 
Slingeren en zeven zijn natuurlijk de eerste stappen, maar wat gebeurt er daarna.  Heb je een automatische roerder?  Heb je de honing geënt?  Ik heb er helemaal geen ervaring mee.  In de les hebben we wel geslingerd, maar de verdere behandeling van de honing is niet aan bod gekomen.

Alle tips zijn welkom,

Groeten,

Peter

Van: Roger De Vos [mailto:roger.devos3 bij telenet.be]
Verzonden: maandag 27 april 2009 12:26
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: [bijen] lentehoning-2009

Natuurlijk Peter wil ik jou als beginner eens "wijsmaken" hoe ik het doe.
Na het slingeren wordt de honing  in grote emmers (30kg) gedaan .
Na twee dagen rusten wordt hij afgeschuimd en daarna in de roerder gedaan .
Per 100kg wordt dan 5kg honing van vorig jaar bijgevoegd om te enten .
Dit alles laat ik een halfuurtje mengen (draaien)..
dan ieder dag s'avonds voor ik slapen ga en s'morgens als ik opsta laat ik roerder nog eens een paar minuten draaien .
Het kristallisatieproces treedt heel vlug in werking door de goede menging ,en na een paar dagen is hij zo dik dat hij kan gepot worden.
Normaal gezien is het niet nodig voorjaarshoning te enten , maar ik had dringengd honing nodig voor een open-deur-dag .
Anders zonder enten zou het ongeveer een week langer geduurd hebben.
Jammer dat de "nieuwe" etiketten van de konvib nog niet beschikbaar zijn,het was nochtans beloofd !
groetjes
roger d v

Van: David Van Delm [mailto:david.van.delm bij ardelis.info]
Verzonden: maandag 27 april 2009 12:51
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] lentehoning -2009

Of... misschien suiker dat uw Buckfasten omwille van het te grote broednest naar boven hebben gedragen?
Nee, toch niet, daarvoor ben je een te ervaren imker Roger.

Ook hier zitten de hoogsels slingervol.  En met Carnicaatjes...

Groetjes,
David

Van: Roger De Vos [mailto:roger.devos3 bij telenet.be]
Verzonden: maandag 27 april 2009 13:04
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] lentehoning -2009

David hoe durf je mij te beschuldigen dat ik suiker zou slingeren!!!
Nee.......grapje.
Ik werk met broedbeperking ondanks dat sommigen beweren dat dit met buckfast niet gaat .
In de onderste broedbak zitten op de twee buitenkanten een raam met gesloten wintervoer in geval dat.......ze het zouden nodig hebben voor hun zelf. In de bovenste broedbak die gescheiden is door een rooster met de tweede zitten 8 broedramen en drie vulblokken .
Deze vulblokken neem ik af en toe weg en hang er een nieuw raam in om op te bouwen ,van zodra het is opgebouwd haal ik het er terug uit om in jonge afleggertjes dan te gebruiken. In de bovenste broedbak zitten geen voerramen ,alleen broed, dus kunnen ze de suiker niet verhuizen door plaatsgebrek. De gesloten voederramen die onderaan zitten zullen ze nooit naar de honingzolder verhuizen.
groetjes
roger

Van: Peter Vercruysse [mailto:vercruysse_peter bij hotmail.com]
Verzonden: maandag 27 april 2009 19:30
Aan: Bijenforum bijenforum
Onderwerp: RE: [bijen] lentehoning-2009

Bedankt Roger,

binnenkort kan ik ook aan de slag.

Als er nog mensen met tips of ervaring zijn laat maar komen.

Groeten,

Peter

Van: Aloys van den Akker [mailto:fb128248 bij skynet.be]
Verzonden: dinsdag 28 april 2009 9:46
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] lentehoning-2009

HONING :de honing hier word geoogst ,in {rijpers }van 50 of 100 klg gedaan,met rust gelaten ,buiten wat afschuimen en roeren  met de : inox-roerder, in de loop van den dag even roeren ! zo heb ik een honing die honing is geen op 'advocaat' lijkende inhoud ! geen gedoe met een infrastructuur, die me nogal zwaar lijkt .de kleur ,blijft mooi als honing is!

ZO DOE IK HET :  gegroet ALOYS .

Van: David Van Delm [mailto:david.van.delm bij ardelis.info]
Verzonden: dinsdag 28 april 2009 10:07
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] lentehoning -2009

Ok-Roger,

Waar heb je uw voederramen gehangen waar nu uw vulblokken zitten? Bewaar je die apart of hang je die ook beneden?

Ikzelf zet ze ook op broedbeperking, langs de kanten zitten ook volle honingramen, maar deze laat ik voor de bijen.
Ik laat de bijen ook iets waarvoor ze zo hard gewerkt hebben. (niet dat ik u afkeur hé Roger) Respect my friend !!

Groetjes,
David

Van: peter de waele [mailto:dewaele_peter bij msn.com]
Verzonden: dinsdag 28 april 2009 10:14
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] lentehoning -2009

Roger,


3 vulblokken en waar zit je darrenraam of gebruik je er geen?


peter

Verzonden: dinsdag 28 april 2009 13:38
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] lentehoning -2009

David,mijn twee voederramen zitten in onderste broedbak waar de koningin niet bijkan.
Als je met broedbeperking werkt en je voederramen zitten in de broedbak waar je koningin in zit ,dan is er kans dat de bijen door plaatsgebrek het voedsel gaan verhuizen naar de honingzolder. Met broedbeperking heb je alleen volle ramen met broed en geen honingkrans er rond ,de honing wordt naar de honingzolder verhuist.
groetjes
roger d v

Van: Roger De Vos [mailto:roger.devos3 bij telenet.be]
Verzonden: dinsdag 28 april 2009 13:44
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] lentehoning -2009

Peter ondertussen zijn de darrenramen er uit   de kippen en de mezen hebben ervan genoten,de meeste varroa zal afgevangen zijn daarmee .
Nu mogen de darren hun gangetje gaan omdat ik ze straks nodig heb voor de bevruchting van mijn koninginnen.
Deze week worden de eerste geboren ,hopelijk is het de komende  weken niet al te koud. 
groetjes
roger d v

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij euphonynet.be]
Verzonden: woensdag 29 april 2009 6:40
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] lentehoning-2009

Hier ga je ook nog interessante dingen vinden, Peter:
http://home.euphonynet.be/archief_bijen/praktijk/slingeren/globaal.html
Lees vooral de interessante bijdrage van Ludo De Clercq: 'Honing oogsten en verzorgen'.
Veel succes,

Ghislain.

Van: Peter Vercruysse [mailto:vercruysse_peter bij hotmail.com]
Verzonden: woensdag 29 april 2009 9:32
Aan: Bijenforum bijenforum
Onderwerp: RE: [bijen] lentehoning-2009

Dag Ghislain,

bedankt voor de tip, maar dat had ik reeds bekeken.

Misschien toch enkele vraagjes.
Het slingeren gebeurt best in een verwarmd lokaal.  Blijft de honing (tijdens het rusten, voor het afschuimen) in dat warme lokaal staan na het oogsten?
Mag de honing tijdens het roeren in een kelder geplaatst worden? (Heb ik bij een imker gezien) Gaat het dan vlugger of juist trager?
Momenteel heb ik een 24-tal honingzolderramen (2 zolders) type dadant-blad die reeds verzegeld zijn.  Moest ik die gaan slingeren is er dan iemand die een idee heeft hoeveel honing (ongeveer) daarin zit.  Is dit reeds de moeite om te gaan slingeren? Die twee kasten hebben een tweede zolder gekregen.  Mijn derde kast is iets zwakker.

Groeten en alvast bedankt,

Peter

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij euphonynet.be]
Verzonden: woensdag 29 april 2009 10:14
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] lentehoning-2009

De honing blijft in het warme lokaal, Peter, zodat luchtbelletjes en vuiltjes naar boven kunnen stijgen waarna je ze kunt afschuimen.
Eens je begint te roeren is een lokaal waar de temperatuur de 14°C benadert het best, tegelijkertijd is daar een relatieve luchtvochtigheid van 65% gewenst.
Dat dit dan een kelder is of een ergens een kamer, maakt niet uit.
Heb je clambi-hoogsels of de oorspronkelijke DB-hoogsels?
Dat maakt een klein verschil uit.
Ik weeg ze nooit meer, maar ik denk dat je mag verwachten dat een oorspronkelijk DB-hoogselraam, volledig verzegeld, ongeveer anderhalve kilogram honing bevat.
Misschien weet iemand beter, en ja, ik vind dat zeker de moeite van het slingeren waard.
Beste groetjes,

Ghislain.

Van: Ludo De Clercq [mailto:ludo.de.clercq bij skynet.be]
Verzonden: woensdag 29 april 2009 21:49
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] lentehoning-2009

Peter,

Als je zeer veel honing hebt ineens, dus meerdere emmers, dan is een verwarmde ruimte het enige praktisch haalbare.
Als je zoals ik maar een of twee emmers per week moet verwerken, werk je makkelijker met een Weck-ketel (bain-marie), in te stellen op 35C. Ik werk als volgt: Na het slingeren (met de gebruikelijke dubbelzeef gezeefd), gaat de emmer een nacht op 35°C staan. 's Morgens zet ik de ketel af (het schuim staat dan mooi boven, maar als de honing warm is, is ze dun vloeibaar, en dat is niet makkelijk om af te schuimen), en 's avonds is de honing mooi koud en kan ik makkelijk afschuimen. Deze cyclus herhaal ik nog eens, omdat het afschuimen nooit alles meeneemt, en dan is de honing zo zuiver dat hij probleemloos meerdere maanden vloeibaar blijft (nog niet geprobeerd op koolzaad). Dit is voor mij belangrijk omdat meer dan 90% van mijn oogst naar enkele Marokkanen gaat, die enkel vloeibare honing willen.
Klaren bij 35C is echt nodig om het laatste schuim boven te krijgen.

Als je de zo gezuiverde honing wil vast krijgen is het wel nodig te enten. Het duurt anders zeer lang voordat er kristallisatiekiemen inkomen, en die zijn met weinig en riskeren dan zeer groot uit te groeien, en grove korrels te vormen. Normaal gezuiverde honing bevat voldoende fijne wasdeeltjes die als kiem kunnen dienen.

Ik heb ook eens de kost aan elektriciteit uitgerekend, en ik kom (als de ketel niet in de trek staat) op een 3 kWuur voor de twee beurten samen, voor een 25 kg honing of meer. Aan 17 cent/kW uur komt dat op een halve Euro voor 25 kilo, of 2 cent/kilo. Dat valt goed mee, vind ik.

Beste groeten,

Ludo

Van: Toon Jacobs [mailto:toon.jacobs bij telenet.be]
Verzonden: woensdag 29 april 2009 23:34
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] lentehoning-2009

Dag Ludo,

Ik ben verwonderd te lezen dat u honing au-bain-marie opwarmt.
Honing is immers hygroscopisch en zal dus bij het opwarmen vocht hierbij opnemen wat de gisting bevordert.
Voor mij is het ook niet nodig de honing tot 35° op te warmen.
Een omgevingstemperatuur van 22° graden is voor mij voldoende om de honing af te schuimen (warmer is beter, maar niet noodzakelijk)

Vriendelijke groeten,
Toon

Van: Ludo De Clercq [mailto:ludo.de.clercq bij skynet.be]
Verzonden: donderdag 30 april 2009 0:15
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] lentehoning-2009

Dag Toon,

Verwar niet de bain-marie uit de keuken (een kleine, open pan in een grote, open pan met bijna kokend water, waar inderdaad veel stoom bij te pas komt), met de Weck-pot op 35°. Op die temperatuur is er praktisch geen damp, en bovendien staat de honing in een gesloten plastic emmer in de Weck-pot, en kan de honing dus ook geen vocht opnemen.

Integendeel zal het vochtgehalte eerder dalen, omdat de hoge temperatuur de enzymen in de honing activeert, en de laatste deeltjes meervoudige suikers doet splitsen. Dit kan makkelijk tot een procent daling veroorzaken. Bij zeer natte honingen heb ik zelfs grotere dalingen gezien (een lid van ons, Rik Poedts (intussen helaas zaliger) had zo'n probleemstand met drassige grond waar de zomerhoning gewoonlijk 22-23% vocht gaf. Ik heb hem mijn Weck-pot uitgeleend, en na twee dagen op 35° gaf de honing 20% aan). Dit was deels een effect van verdamping (hij werkte met open deksel, om water te laten verdampen), deels enzymwerking.

Om af te schuimen is 22°c inderdaad voldoende, maar om de wasdeeltjes volledig te doen stijgen is 35°c wel degelijk nodig. Vroeger deed ik het klaren ook bij kamertemperatuur, maar dan is de honing zo dik (viskeus), dat slechts de bovenste laag effectief zijn wasdeeltjes lost.
Als je mij niet gelooft, probeer dan het volgende experiment. Schuim eerst traditioneel af zonder verwarmen, en zet daarna de emmer warm op 35°c (Weck pot of verwarmde ruimte). Toen ik het de eerste keer deed dacht ik dat ik vergeten was af te schuimen. Er was ongeveer evenveel schuim als de eerste keer. En ik had plots honing die zeer lang vloeibaar bleef.

Kwaad kan het, denk ik, niet, omdat in de bijenkast 35°c ook voorkomt.

Beste groeten,

Ludo

Van: Toon Jacobs [mailto:toon.jacobs bij telenet.be]
Verzonden: donderdag 30 april 2009 8:41
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] lentehoning-2009

Ja, ik had het mij verkeerd voorgesteld.
Hebt u zo geen foto van die Weck-pot?

Groeten
Toon