Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Honing inpotten

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: Hans Laevens [mailto:hans.laevens bij skynet.be]
Verzonden: vrijdag 13 juni 2008 10:52
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: [bijen] honing inpotten

Beste iedereen,
praktijk_over honing oogsten-inpotten

Ik had graag advies gekregen over het tijdstip waarop honing in potten moet gedaan worden. Het "probleem" is dat mijn honing (naar mijn mening) in de potten te grof uitkristalliseert. De grove kristallen zijn zowel aanwezig in mijn voorjaarshoning als in mijn zomerhoning, maar aangezien ik mijn zomerhoning ent met de voorjaarshoning (warmwaterbad bij 40°C om enthoning vloeibaar te maken en 1 deel enthoning mengen met 5 delen zomerhoning) denk ik dat het probleem voornamelijk bij het inpotten van de voorjaarshoning ligt??? Een collega-imker, wiens kasten een 500 tal meter verder staan, heeft ook hetzelfde "probleem".

Bijkomende info (Ik probeer hier zoveel mogelijk details te geven):

 1. Voornaamste drachtplanten voorjaar: voornamelijk struiken (sleedoorn, meidoorn, ...) en wilde kastanje, weinig fruitbomen.
 2. Voornaamste drachtplanten zomer: veel linde en tamme kastanje, enkele acacia's.
 3. De vochtigheidsgraad van de honing is de voorbije jaren steeds rond de 17% (zowel voorjaar- als zomerhoning (Dit voorjaar nog niet gecontroleerd)).
 4. Na het slingeren schep ik het schuim meestal dagelijks af (soms om de 2 dagen) gedurende maximaal een 10tal dagen en dan begin ik te roeren.
 5. Het roeren doe ik tussen de 5 en 10 minuten per rijper en dit 2 maal per dag met een stamper in inox waarvan ik de scherpe randen wat weggeschuurd heb omdat die anders de wanden van de kunststoffen rijpers afschraapt. Bij het roeren ga ik met de stamper eerst naar de bodem van de rijper en maak ik de honing op de bodem van de rijper los door met de stamper te draaien. Daarna roer ik de honing via op en neer gaande bewegingen van de stamper.
 6. Dit jaar heb ik op 17 mei geoogst en de wolkensluier zijn sinds vorige week duidelijk in de honing waar te nemen. Al die tijd staan de rijpers in de keuken (bij kamertemperatuur; geen verwarming).
 7. Normaal gezien zou ik dit weekend de honing in potten willen doen (Dit is wat ik vorig jaar ook deed, na advies van een ervaren imker (andere dan de collega-imker waarvan sprake in het begin van de mail) die de honing heeft komen bekijken). Er zijn op dit moment nog geen kristallen waar te nemen op de tong bij het proeven van de honing en dit was de vorige jaren ook niet het geval op het moment dat ik de honing op potten deed. Na het inpotten gaat de honing naar de kelder en kristalliseert daar verder uit. Na 14 - 21 dagen is het kristallisatieproces al een flink stuk opgeschoten (Er is bovenaan nog een dunne film vloeibare honing aanwezig). Op dat moment zijn er reeds fijne kristallen te proeven. Deze worden grover naarmate het kristallisatieproces vordert. Voor de voorjaarshoning is het kristallisatieproces tegen ongeveer eind juli afgelopen.

Ik heb in bijlage nog 2 foto's toegevoegd die ik deze morgen, kort na het roeren, van de honing genomen heb, maar ik vrees dat de aanwezigheid van de wolkensluiers moeilijk te beoordelen is op deze foto's.

Alvast bedankt en groeten,

Hans

Van: peter de waele [mailto:dewaele_peter bij msn.com]
Verzonden: vrijdag 13 juni 2008 11:30
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] honing inpotten

hallo hans,

een beetje koolzaad erbij kan wonderen doen,aan de drachtplanten zal het niet liggen en na het afscheppen van het schuim ,geen 10 dagen wachten want dan is het proces van kristalliseren reeds zijn aanvangsfase reeds begonnen ,maar na een dag of 2 mag je al beginnen roeren.

Men bekomt natuurlijk een beter resultaat met een elektrische  roerder , heb het ook ondervonden.

peter

Van: Toon Jacobs [mailto:toon.jacobs bij telenet.be]
Verzonden: vrijdag 13 juni 2008 15:08
Aan: 'bijen bij cari.be'
Onderwerp: RE: [bijen] honing inpotten

Dag Hans,

Bij mij geen grove kristallen in de honing.
Mijn werkwijze:

 • Slingeren, honing in rijper
 • 2 tot 3 dagen onaangeroerd op warme plaats laten staan (de onreinheden komen hierdoor gemakkelijker tot aan oppervlakte), foto 1
 • Afschuimen door middel van een bevochtigde doek zachtjes op de honing aandrukken, zonder luchtbellen onder het doek en voorzichtig terug afnemen, schuim blijft aan doek hangen,
 • praktijk_over honing oogsten-inpotten1

 • praktijk_over honing oogsten-inpotten2

 • praktijk_over honing oogsten-inpotten3

 • praktijk_over honing oogsten-inpotten4

dit doe ik 2 tot 3 maal, foto 2

 • Van de afgeschuimde honing maak ik voederdeeg.
 • Rijper naar kelder verhuizen (+/- 14 graden) daar pas beginnen met roeren en enten ( foto 3) met koolzaadhoning, ongeveer 10 %
 • Roeren doe ik zoals Peter ook elektrisch (boormachine met spiraal en laag toerental).Tracht zo weinig mogelijk lucht mee in de honing te draaien. Dit probeer ik met een gemiddelde van 3 keer per dag aan te houden.
 • Zoveel te meer roeren, zoveel te beter.
 • Inpotten wanneer de honing stijver wordt en strepen begint te trekken, foto 4
 • Inpotten koolzaad: na enkele dagen, voorjaar: na een paar weken, zomer: kan zelf langer dan een maand duren (afhankelijk van de hoeveelheid gebruikte enthoning en de soort geoogste honing)

Ik vermoed dat uw probleem vooral bij het roeren licht en vind het niet normaal dat na het uitkristalliseren er een dunne doorzichtige film op uw honing ligt. Dit zou één homogene massa moeten zijn wat denk ik te wijten is aan het onvoldoende roeren.

De groeten,
Toon

Van: Aloys van den Akker [mailto:fb128248 bij skynet.be]
Verzonden: vrijdag 13 juni 2008 22:42
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] honing inpotten

hans laevens ; uitkristaliseren ;het zou kunnen dat ,,het de samenstelling van de nectar is .

het is van de temperatuur schok keuken ; kelder .

het slinger gebeuren bij mij ,gebeurt, in de zelfde ruimte ,enten doe ik niet roeren als ik er aan denk
ende honing   (  zijn ) kritallen blijven tot het einde aanvaard baar.

gegroet ALOYS .

 

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: Hans Laevens [mailto:hans.laevens bij skynet.be]
Verzonden: zaterdag 14 juni 2008 10:16
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] honing inpotten

Bedankt voor de alle reacties.

Ik heb ook nog Paul (Stuyckens) aan de lijn gehad die me heel wat bruikbare tips gegeven heeft.

Ik denk dat de belangrijkste fouten die ik maakte de volgende zijn:

 1. Te lang wachten met beginnen roeren: 2 dagen afschuimen blijkt meer dan voldoende.
 2. Honing na afschuimen in een koele plaats brengen. Ik heb mijn honing ondertussen naar de kelder gebracht en daar zal ik nog een tijdje verder blijven roeren. Het probleem van de koude shock na het inpotten in daarmee ook van de baan.
 3. Te vlug op potten doen: Het vorige puntje is daar ook een oorzaak van. Doordat de honing op kamertemperatuur stond, duurde het allemaal wat langer vooraleer het kristalliseren op volle toeren draaide.

Nog een aantal opmerkingen:

 1. Over het aantal keren roeren per dag zijn de meningen verdeeld (zeker tijdens het begin van het kristallisatieproces): Ik zal voorlopig mijn tempo van roeren blijven aanhouden (5 à 10 min./ 2 maal per dag). Wel heb ik kunnen afleiden dat wanneer de wolkensluiers waar te nemen zijn, er elke dag moet geroerd worden. Ook automatische/elektrische systemen zijn beter dan handmatige systemen.
 2. Er zijn imkers die het roeren niet de plezantste job vinden: Ik ben daar één van.
 3. Het enten is niet noodzakelijk, het versnelt het proces van uitkristalliseren. Dit zal ik in gedachten houden voor de zomerhoning.

Marcel,

Ik ben zeer geïnteresseerd in je volautomatisch roersysteem. Bijkomende info is altijd welkom. Misschien kun je ook, zoals Chris (met de wassmelter), een en ander uit de doeken doen in het maandblad? Ik heb ondertussen ook een aanbod gekregen van Paul. Hij wil een roerder voor mij maken die op een boormachine kan gemonteerd worden. Bedankt Paul.

Ik hou jullie verder op de hoogte.

Op hoop van zegen en groeten,

Hans

Van: fred berwaerts [mailto:a.berwaerts bij skynet.be]
Verzonden: zaterdag 14 juni 2008 11:21
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] honing inpotten

Mij hebben ze altijd verteld dat je honing de eerste dag na het slingeren het best op 20°C laat staan zodat de onzuiverheden beter naar het oppervlak komen. Na dat  je hebt afgeschuimd zou je de honing dan best op een temperatuur van 15°C laten kristalliseren.

groeten,

Jonathan

Van: Hans Laevens [mailto:hans.laevens bij skynet.be]
Verzonden: zaterdag 14 juni 2008 11:57
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] honing inpotten

Dag Toon,

Deze keer heb ik je mail goed ontvangen (persoonlijke mail ook ontvangen). De eerste is inderdaad niet tot bij mij geraakt. Bedankt voor de handige tip met de vochtige doek bij het afschuimen en voor de leerrijke foto's.

Groeten,

Hans

Van: Chris Van Gampelaere [mailto:chris.vg bij telenet.be]
Verzonden: zondag 15 juni 2008 15:23
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] honing inpotten

Goed idee Hans om de roersystemen te belichten in de rubriek "Slimme Tips" van het maandblad van de Kon.VIB.
Alle info hieromtrent is welkom bij de hoofdredacteur: Francis Joly, of de corrector: Julia Brems of bij mezelf.

Aangaande het grof kristalliseren nog dit:

Tijdens het afschuimproces staan mijn rijpers in een verwarmde plaats (25 à 27°C) als er geen schuimlaag meer verschijnt ent ik de honing op de manier van Ludo De Clercq (beschreven in het maandblad, maar ik weet niet van buiten in welk nummer). Vanaf dat moment zet ik hem op een frisse plaats en wordt hij meermaals per dag elektrisch geroerd. Mijn voorjaarshoning is altijd perfect. De zomerhoning is soms iets grover van structuur. Dat heeft volgens mij te maken met de samenstelling van de suikers en het feit dat het vaak te warm is in die periode waardoor het kristallisatieproces langer duurt  Ik beschik niet over een kelder.

Chris

Van: Hans Laevens [mailto:hans.laevens bij skynet.be]
Verzonden: maandag 23 juni 2008 14:57
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] honing inpotten - nog nooit meegemaakt

Beste iedereen,

Dinsdag, na het versturen van onderstaande mail, heb ik mijn honing in potten gedaan (dus bijna een week geleden). Ondertussen zijn de eerste potten de deur uit. Een heerlijk zachte honing (geen kristalstructuur te proeven). Het roeren in een koudere omgevingstemperatuur gaat dus heel wat vlugger en na het inpotten gaat het kristallisatieproces ook vlugger.

Nog nooit meegemaakt!!!

Groeten,

Hans

Van: Julia Brems [mailto:julia.brems bij skynet.be]
Verzonden: maandag 23 juni 2008 15:07
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] honing inpotten - nog nooit meegemaakt

Blij het te vernemen, Hans!
Groetjes,
Julia, Paul