Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

In raam opgesteven honing weer vloeibaar maken

Van: roger [mailto:depuydt.roger bij skynet.be]
Verzonden: maandag 5 oktober 2009 16:26
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: [bijen] Probleem

Dag allemaal,
Eén van ons leden vraagt: IK HEB HONINGRATEN MET REEDS OPGESTEVEN KOOLZAADHONING, HOE KRIJG IK DIE NOG ERUIT ?
Opwarmen,maar op welk punt wordt de was te slap? Ik warmde vroeger altijd mijn wachtende raten op toen ik maar éénmaal slingerde, maar dat was geen koolzaadhoning en ik warmde op tot 35 graden. Tegen de tijd dat ze ontzegeld waren was de temperatuur al wat minder!

Mvg RDP.

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij euphonynet.be]
Verzonden: maandag 5 oktober 2009 20:44
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Probleem

Dag Roger en allen,

Is het de bedoeling om de koolzaadhoning eruit te krijgen en te recupereren voor verbruik of de cellen enkel vrij te krijgen zodat de raat opnieuw dienst kan doen?
Ik heb er geen ervaring mee, maar denk toch dat enkel het laatste realistisch is.
Het onderwerp werd de voorbije zomer ook besproken op 'Abeilles' en dit is een oplossing die er werd voorgesteld:

  1. de cellen ontzegelen;
  2. de ramen in hun hoogsel enkele uren in proper water onderdompelen;
  3. het geheel laten uitlekken en een nacht onderbrengen in een verwarmde kamer;
  4. het hoogsel op een kast plaatsen, de bijen zullen de honing opruimen omdat die vochtig is en bewerkbaar;
  5. ze zullen de raat volledig herstellen;
  6. het werkje moest afgelopen zijn voor de koude intrad.

Hoe warm het water moet zijn en hoe hoog de temperatuur in de verwarmde kamer werd er niet bijgezegd.
Hoop dat dit helpt of dat er nog enkele tips volgen.
Beste groetjes,

Ghislain

Van: Ludo De Clercq [mailto:ludo.de.clercq bij skynet.be]
Verzonden: maandag 5 oktober 2009 23:27
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Probleem

Dag Roger,

Ik neem aan dat het gaat over meer dan een raam of twee, want anders volgt ge beter de weg van Ghislain. Laat de ramen in dat geval nadien wel goed drogen om schimmelvorming te vermijden,

Opwarmen van de honing moet vooral beperkt worden om beschadiging van de enzymen die in de honing aanwezig zijn te beperken. Zo halveert Diastase bij 20C om de 2000 dagen (bij 30C om de 200 dagen, bij 40C om de 40, bij 50C om de 6 dagen), en invertase bij 20C om de 800 dagen (bij 30C om de 90 dagen, bij 40C om de 10, bij 50C om de 1,5 dagen) (bron White 1967, gegevens bij benadering uit grafiek gehaald).

Verwarmen van de honing au bain- Marie op 35C voor een nacht om de honing goed te laten klaren is dus ongevaarlijk (dat soort temperaturen komt in de kast trouwens ook voor).
Hoger gaan dan 40C moet duidelijk beperkt blijven in de tijd.

Als ge Uw hoogsels gedurende enkele uren in een verwarmde ruimte op 50-55C met gedwongen luchtcirculatie kunt plaatsen, denk ik dat zelfs een koolzaadhoning terug moet in oplossing gaan, of toch vloeibaar genoeg worden om slingeren toe te laten. Boven 55C zou ik niet gaan, want dan zal de wasraat inzakken (als ge zelf was wafelt en de praktijk toepast van het bijmengen van 10% plantaardige olie (wat sommigen doen om de wafels flexibeler te maken) zou ik zelfs aanbevelen beneden 50C te blijven). Zorg ook voor een voldoende luchtvochtigheid, want in het koolzaadseizoen is het 's nachts koud, en dat betekent zeer droge honing.

Als ge erin slaagt de honing te slingeren, dan zal deze waarschijnlijk toch nog veel korrels bevatten. Als dat zo is, meet dan het vochtgehalte met een refractometer, en als dit beneden de 17% is, zou ik aanbevelen er water (liefst kalkarm en zonder chloorsmaak) bij te voegen tot 18%. Mits goed roeren au bain- Marie bij 35C moet dan zelfs bij koolzaad alle glucose oplossen. Verder opwerken zoals beschreven in "Honing oogsten en verzorgen".

Beste groeten,

Ludo

Van: Erik Goris [mailto:erik.jjm.goris bij telenet.be]
Verzonden: dinsdag 6 oktober 2009 15:53
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Probleem

dag Roger,
Mensen die met segeberger werken kunnen voor deze problemen goed terecht met een Segeberger Warmemeister 230V/50W
De kast zelf dient als warmte kast. Je kan er ramen in hangen of je kan er een emmer met honing in zetten. De temperatuur is regelbaar.

De werkwijze is de volgende:
Zet onderaan de Segeberger Warmemeister, daarop een lege romp. Plaats op deze romp de romp met ramen (kunnen er verschillende zijn) sluit dit alles af met een deksel.
De onderste lege romp dient om een buffer te hebben tussen de warmte bron en de te verwaren raten. Stel de thermostaat in op een temperatuur rond de 25 graden en laat dit zo enkele dagen staan. hoe trager je dit proces laat verlopen hoe beter. Langzaam zal de inhoud een temperatuur rond de 25 graden bekomen. het is een benadering van hoe het in de bijenkast er ook aan toe gaat.  Als het zo ver is kunnen de raten worden ontzegeld en de honing geslingerd.

Op deze wijze kunnen zowel ramen van het simplex type als van het Duits normaal Type worden verwerkt.

Zelf heb ik op deze wij al enige keren emmers honing terug vloeibaar gemaakt. Werkt zeer goed maar je moet de tijd nemen. De emmers word dan in enkele leger rompen geplaatst op enkele balkjes weerom om de nodige bufferruimte te voorzien tussen het verwarmingelement en de honing. De warme lucht kan dan op natuurlijke wijze circuleren en alles opwarmen.

Maar in mijn optiek is dit niet erg. Als je honing te snel wil opwarmen worden er temperaturen gebruikt die veel te hoog liggen en zoals Ludo aangeeft, is dit steeds ten nadele van de honing.

MVG

Erik Goris

Van: roger [mailto:depuydt.roger bij skynet.be]
Verzonden: dinsdag 6 oktober 2009 16:41
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] Probleem

Dag Erik,

Ik werk niet met Segeberger rompen, maar gebruik wel de Wärmemeister+ 2 rompen. En heb DNM formaat. Daar kan je wel geen honingraten in hangen, je kunt het wel, maar het gevaar van afdruppen is te groot, en dan gaan uw weerstanden stuk ! Helemaal dichtmaken met alufolie gaat ook niet, dan krijg je de warmte niet naar boven.
Mvg roger

Van: Erik Goris [mailto:erik.jjm.goris bij telenet.be]
Verzonden: dinsdag 6 oktober 2009 22:50
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Probleem

Beste roger,

Je kan twee balkjes leggen juist naast de verwarmingsweerstanden over de breedte van de warmemeister. Als je ervoor zorgt dat deze zo'n 10 cm hoog zijn en je legt er een plastiek schaal op die ruim genoeg is om de weestanden bedekken, dan is je probleem opgelost. Als er honing zou afdruipen vangt de schaal deze op. De warme kan vrij opstijgen doordat er genoeg ruimt vrij is boven en onder de schaal. De onderste romp moet een lege zijn, zoals ik reeds schreef, dit om de luchtcirculatie te vergemakkelijken. De warme lucht stijgt dan tussen je raten naar boven. De koude lucht zakt en zal worden opgewarmd.

Trouwens ook als je emmers gebruikt dien je balkjes onder de emmer te leggen, zodat de bodem zeker niet het verwarmingselement raakt. Dit staat ook zo aangegeven in de handleiding die met het toestel is mee gegeven.

MVG

Erik Goris