Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Honing enten

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: Arthur Haillez [mailto:fa569641 bij skynet.be]
Verzonden: zaterdag 4 juli 2009 16:31
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: [bijen] Honing enten

Hallo allen,

Heeft er iemand ervaring met het enten van zomerhoning.. op welke
manier enz..

Met vriendelijke groeten

Arthur

Van: Erwin Hoebrechts [mailto:e.hoebrechts bij skynet.be]
Verzonden: zaterdag 4 juli 2009 18:32
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] Honing enten

Hallo Arthur,

Enten doe je best in een verhouding 1:9. Eén deel enthoning en 9 delen te enten honing.
Zomerhoning kristalliseert traag en slecht. Ik gebruik er een deel van mijn voorjaarshoning voor. Deze kristalliseert goed en snel vermits hij voornamelijk bestaat uit koolzaad en appelhoning. Een alternatief is klaverhoning.
Ik laat dus ongeveer 20 Kg voorjaarshoning in mijn mengvat en giet daar de zomerhoning bij. Daarna begint het roeren en wachten.

Als je van nul moet beginnen, kun je best 1 kg enthoning in een kleiner recipiënt mengen met 9 kg zomerhoning totdat de ganse massa gekristalliseerd is. daarna kan je met deze 10 Kg weer 90 Kg mengen enz ...
Honing kristalliseert het best rond de 14 °C, als het te warm is kun je beter wachten tot in het najaar.

Erwin

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij euphonynet.be]
Verzonden: zaterdag 4 juli 2009 21:50
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Honing enten

Dag Arthur en allen,

Aan wat Erwin schrijft, is er weinig of niets toe te voegen.
Misschien iets over het vochtgehalte: Als dit hoger is dan 20% betekent dit een bijkomende vertraging.
Het risico dat onze zomerhoning vochtiger is dan normaal, is reëel!
Als de nectar binnenstroomt zoals de laatste twee weken, durven de bijen de cellen te verzegelen als de honing erin eigenlijk nog te vochtig is.
Beste groetjes,

Ghislain.

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij euphonynet.be]
Verzonden: zaterdag 4 juli 2009 22:31
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Honing enten

Sorry, dat ik het vergat te vermelden, Arthur, maar in onze archieven zit er o.a. een heel interessant artikel van Ludo De Clercq over honingverzorging: 'Honing oogsten en verzorgen'.
Beste groetjes,

Ghislain.