Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Etiketten verwijderen

Van: Piet Vanmarsenille [mailto:piet bij bijen.be]
Verzonden: maandag 8 september 2008 22:27
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Nog meer foto's van het 18de Imkerscongres
Bedankt Hendrik en Chris,

fijn om toch een beetje van het congres mee te maken.
Chris, wat me echt nieuwsgierig maakt: wie heeft de honingetikettenwedstrijd gewonnen?  en hoe ziet het nieuw etiket eruit?
Ik ben echt benieuwd naar het nieuwe etiket.  Wordt het nu het officiële etiket voor alle imkers van de KONVIB? En worden het zelfklevende etiketten of eerder etiketten met gom?
Wij hier in 'den Limburg' gebruiken voor het ogenblik nog zelfklevende etiketten (zie: http://www.libvzw.be/etiket/bestelformulier.htm) prachtige etiketten, ik gebruik ze al enkele jaren, maar er is één probleem.  Ze zijn zelfklevend!  Heel makkelijk om zelf te drukken op je PC, nog makkelijker te kleven op de potten, maar.... zeer moeilijk terug van de potten af te krijgen. Er zijn imkers die de potten niet terugnemen, maar ik voel me toch een beetje milieubewust. Mij lijkt het best om er etiketten met gom van te maken die met water gekleefd worden en met water er terug van af te halen zijn.  Ik begrijp dat deze gom-etiketen misschien met de schaar, na het drukken op de PC, moeten geknipt worden, maar dit vergaat in het niets met het afhalen van de zelfklevende etiketten.  Ik heb me in juli (tijdens mijn verlofdagen) 1 dag bezig gehouden enkel met het afhalen van de oud etiketten (met désolvent).  Vandaar dat ik vol interesse uitkijk naar het nieuwe etiket.

Groetjes, Piet

From: Julia Brems
To: bijen bij cari.be
Sent: Monday, September 08, 2008 10:56 PM
Subject: RE: [bijen] Nog meer foto's van het 18de Imkerscongres - etiketten

Hallo samen,
Graag sluit ik me aan bij de suggestie van Piet!
Ik denk dat de zelfklevende etiketten waarover hij het heeft wél droog verwijderbaar zijn maar zo gauw de bokalen in het water geweest zijn, is het inderdaad hopeloos.
Het is om die reden ook dat wij - tot hiertoe alleszins - onze eigen (wel sobere) etiketten maken die ik dan afdruk op gewoon papier.
Paul knipt ze met de schaar - het zou ook kunnen met onze kleine snijmachine - en plakt ze met een beetje Pritt (stift) op de potjes. Ze weken vanzelf los bij het afwassen.
Groetjes,
Julia

Van: Roger De Vos [mailto:roger.devos3 bij telenet.be]
Verzonden: dinsdag 9 september 2008 8:45
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: [bijen] etiketten

Julia om die reden maak ik ook zelf mijn etiketten omdat de andere praktisch niet verwijderbaar zijn .
Het kleefmiddel dat ik gebruik is gewoon wat behangerslijm(pap) die ik met een fijn penseeltje aanbreng op het etiket.
Kleeft goed en weekt nadien zeer goed af. De lijm (pap) kan je jaren bewaren in een afgesloten potje.
roger

From: Hans Laevens
To: bijen bij cari.be
Sent: Tuesday, September 09, 2008 10:34 AM
Subject: RE: [bijen] Nog meer foto's van het 18de Imkerscongres

Beste Piet en iedereen,

Ik heb ook meegedaan aan de etikettenwedstrijd (helaas niet gewonnen, maar ik troost me met de gedachte dat ik tenminste één stem had) ) en voor mij was het in de aankondiging van de wedstrijd ook niet duidelijk wat precies de bedoeling was. Bij navraag werd bevestigd dat het winnende etiket inderdaad het nieuwe honingetiket voor de leden van de KonVIB wordt.

Nadat ik mijn etiketten voor de wedstrijd had ingestuurd, kwam de idee bij me op om de Vlaamse kwaliteitshoning meer kenbaar te maken bij het grote publiek en het nieuwe honingetiket zou daar in kunnen passen. Hoe dit zou kunnen gebeuren is ter discussie, maar hieronder alvast één voorstel. Als er anderen zijn die ook vinden dat de Vlaamse honing meer kenbaar mag gemaakt worden bij het brede publiek dan zie ik dit wel aan de reacties en hoop dan de bestuursleden die dit meelezen, er voor te vinden zijn om één en ander te realiseren.

Voorstel:
De afbeelding op het nieuwe honingetiket zou kunnen gebruikt worden voor een 'media' campagne waarin het Vlaamse honing wordt aangeprezen (televisie zal financieel wel niet haalbaar zijn, maar tijdschriften zou wel moeten kunnen, denk ik). Op die manier wordt de Vlaamse honing herkenbaar bij het brede publiek. Opdat de consument daarna de weg zou vinden naar de Vlaamse imker kan de afbeelding op de huidige uithangborden met het opschrift "echte honing van de imker" " hier verkrijgbaar" vervangen worden door de afbeelding van het winnende honingetiket.

Groeten,

Hans

Van: Roger De Vos [mailto:roger.devos3 bij telenet.be]
Verzonden: dinsdag 9 september 2008 11:40
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: [bijen] etiketten

Prima voorstel Hans !
Ik wil dit bij de eerstkomende provinciale vergadering wel aankaarten.
Als er enkele mensen dit regionaal willen steunen is dit zeker realiseerbaar .
groetjes

roger

Van: Antoine Meersschaut [mailto:antoinemeersschaut bij gmail.com]
Verzonden: dinsdag 9 september 2008 20:58
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] etiketten

Dag allen
Om mijn zelfklevende etiketten te verwijderen ga ik zo te werk, ik leg mijn bokaal in warm water (65°c) laat even weken, dan kan je er de papierlaag af krijgen door er gewoon met de vinger over te wrijven, dan rest nog de lijm,  deze verwijder ik met een inox sponsje, kraaknet en zonder krassen.

groeten Antoine

Van: Piet Vanmarsenille [mailto:piet bij bijen.be]
Verzonden: woensdag 10 september 2008 22:22
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] etiketten

fijn idee Antoine, moet ik zelf zeker eens proberen, als het werkt is het al heel wat makkelijker dan met désolvent

Gr. Piet

Van: Roger De Croock [mailto:rdcroock bij pandora.be]
Verzonden: donderdag 11 september 2008 9:20
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] etiketten

Hallo allen

praktijk_over honing oogsten_honingetiket1

prakyijk_over honing oogsten_honingetiket2

 

Na de vragen, antwoorden en suggesties i.v.m. een of ons honingetiket, hebben we overwogen om een passend antwoord te geven en er een kleine historiek aan toegevoegd mede een onbedrukt en een gepersionaliseerd etiket in bijlagen.
We hebben daarvoor gewacht tot na de BV van het VBVI (Brabant) om het deze mail door te sturen. Kwestie om niet op eigen houtje te handelen en een grote verspreiding te bewerkstellingen als service aan de imkerij.  
Mogen wij erop wijzen dat met inkjet gedrukte etiketten het drukwerk niet met vocht in aanraking mag komen omdat de tekst dan kan uitlopen.
Dit zou het geval kunnen zijn met gegomde etiketten, die bovendien nog moeten manueel gesneden moeten worden.
Het is tevens onze bedoeling de informatie op onze website www.devlijtigebie.be te zetten.

Beste groeten
Secretaris IVB
Roger De Croock

Van: Piet Vanmarsenille [mailto:piet bij bijen.be]
Verzonden: vrijdag 12 september 2008 0:05
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] etiketten

Beste Roger,

Vanzelfsprekend ben ik niet vergeten wie voor dit succesvolle etiket gezorgd heeft.  En ik ben ook echt blij dat jij en jou vereniging, zonder eigenbelang, ons de kans hebt gegeven om dit etiket te mogen gebruiken.  Zoals ik reeds vermeld heb, gebruik ik al verschillende jaren het etiket, om verschillende redenen.
1 het is een mooi etiket
2 eenvoudig zelf te drukken naar eigen goeddunken.
3 zeer eenvoudig te kleven op de potten 
Het was het eerste "professionele etiket" in onze Vlaamse imkerij, dat dan ook nog makkelijk te persionaliseren was. Wat wil je nog meer. Nu de etiketten bijna op zijn en er een nieuw etiket zich aanbied wou ik het even op het forum hebben over de 'nadelen' die ik vond aan dit etiket, want het lijkt mij best, als men een nieuw etiket maakt met alles rekening te houden. Door de discuties heen heb ik geleerd van de ervaringen van andere imkers, wat denk ik toch de bedoeling is van het forum. Ik ben dan ook zeer blij met jou inbreng hier op het forum en ik denk niet dat er iemand op het forum de bedoeling heeft om jou zeer gedreven inbreng voor de imkerij wil schaden, in tegendeel.  Ik heb zelden een zo gedreven man voor de imkerij zien werken, het zou zonde zijn indien dat zou verloren gaan.
Ik meen dat!

Groetjes, Piet

Van: Roger De Croock [mailto:rdcroock bij pandora.be]
Verzonden: vrijdag 12 september 2008 11:43
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] etiketten

Alvast bedankt voor de lovende woorden, spijtig genoeg zijn er die er ander over denken, om het met hun eigen woorden te zeggen 'we zijn hem liever kwijt dan rijk'. Einde citaat.
Ik informeerde bij de leverancier van de etiketten voor een andere lijnsoort die loskomt met water maar dat bestaat niet als zelfklevers op maat zoals nu, wel gegomd en zelf op formaat te snijden.
Wie ze dan zelf bedrukt met inktjet en niet goed oplet met bevochtigen kan het zijn dat de inkt uitloopt en door het bevochtigen kan het etiket ook rimpelen (behangpapier).
Probeer het alvast eens met een giletmesje, dat gaat prima, snel en proper.

beste groeten
Roger De Croock

Van: Germain Van Deursen [mailto:gvand bij pandora.be]
Verzonden: vrijdag 12 september 2008 14:24
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] etiketten

Roger , Piet en  alle anderen
Ghislain ook van mij verwondering en dank voor wat je met dit forum opnieuw voor ons imkers verwezenlijkt en mogelijk maakt !

Ik gebruik de etiketten waar het hier over gaat nu sinds verleden jaar .
- ik reken niets aan voor de honingbokalen
- ik vertel mijn klanten dit en vertel hen heel blij te zijn als ze die ledige bokalen bij voorkeur met het etiket er nog op terug meebrengen , ik geef er niets voor .
-Vroegere ervaring heeft me doen afzien van aanrekenen en terugbetalen : melibokalen , misbruikte ( azijn - andere vreemde geuren ) , uit andere landen meegebrachte bokalen enz ... waar ze dan ook geld wilden voor krijgen ! 
- niet meer bruikbare bokalen neem ik mee naar de glasbol , kapotte deksels kan ik zo vervangen
- bokalen met etiket 10 - 15 minuten in koud water laten weken , het etiket eraf trekken , even met de hand over de achterblijvende lijm wrijven , afspoelen en ze kunnen in de vaatwas waar ze honingreuk-vrij uitkomen .
- nog maar 1 keer lukte het niet om het etiket zo te verwijderen , was waarschijnlijk in te warm water  terechtgekomen , afschrapen met een scherp mes en ijzeren schuurspons voor de lijmrestjes en klaar was kees

Als er nieuwe etiketten zouden komen zullen er stevige argumenten nodig zijn om te veranderen , zoveel is zeker .

Groeten
Germain

Van: Piet Vanmarsenille [mailto:piet bij bijen.be]
Verzonden: vrijdag 12 september 2008 23:05
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] etiketten

juist ja, dus geen gegomde etiketten.  Ik heb even het systeem van Antoine uitgetest (bokaal in water, laten weken en das met aluminium schuurspons) en het werkt prima!  Probleem opgelost en zo kan het kleefetiket voor mij part blijven.
Ik wil iedereen bedanken voor de chat, ik heb er in alle geval veel aan geleerd.

Prettig weekend met hopelijk niet te veel regen, Piet

Van: Marcel De Leenheer [mailto:marcel.deleenheer bij belgacom.net]
Verzonden: maandag 15 september 2008 19:52
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: [bijen] Etiketten verwijderen

Ik heb de proef gedaan om de zelfklevende etiketten te verwijderen door ze
in het water te zetten gedurende 15 min. En daarna af te schuren met een
metalen sponsje. Dit werkt inderdaad maar het kan nog veel gemakkelijker.
Neem een bakje met heet water en los daarin wat Sodakorrels op zet de pot
daar gedurende 1 min. in en schuur er even over met het schuursponsje. De
lijm is er zo af. Zeker proberen.