Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Bijendrijver of afborstelen?

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: monica [mailto:monica-sys bij skynet.be]
Verzonden: zondag 3 augustus 2008 12:47
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: [bijen] HONING

hoelang mag ik de honingzolder laten staan voor ik ga slingeren ?
Nadat ik de bijendrijver heb geplaatst .

Mvg Monica

Van: Roger De Vos [mailto:roger.devos3 bij telenet.be]
Verzonden: zondag 3 augustus 2008 13:39
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] HONING

Hallo Monica,
je bedoelt waarschijnlijk hoe lang moet ik wachten voor ik de honingzolder er kan afnemen nadat ik de bijendrijver geplaatst heb.
Bij goed vliegweer zijn de bijen er vlugger uit dan bij een kwakkelweertje zoals vandaag hier het geval is.
Ik wacht meestal 1,5 à  2 dagen voor ik de honingzolder eraf neem. Ik hang de ramen dan over in een lege bak en de weinige bijen die er dan nog zouden kunnen opzitten veeg ik gewoon af .

roger

Van: Aloys van den Akker [mailto:fb128248 bij skynet.be]
Verzonden: zondag 3 augustus 2008 23:37
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] HONING

MONICA;de bijen drijver geplaatst s avonds na 8.00 uur dan kan men het hoogsel verwijderen de dag  daarop zelfde tijd mits enkele voorzorgen, t.t.z. alle bijen zullen er wel niet af zijn ,maar met zachte hand en bijenborstel komt u in de goede richting !! De bijen borstelt u in een propere kuip zodat u deze insecten terug in de bijen kast kunt gieten .
Zo weer iemand geholpen

gegroet ALOYS.

Van: Ludo De Clercq [mailto:ludo.de.clercq bij skynet.be]
Verzonden: maandag 4 augustus 2008 1:45
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] HONING

Dag Monica

Zelf heb ik wel eens bijendrijvers gebruikt, maar tenzij je echt zeer veel volken hebt zie ik er niet veel voordeel aan.
Met wat rook en een borstel haal ik twee hoogsels af op een half uur per kast. In die tijd zijn ook alle bovenlatten gereinigd, en is elke kast geëvalueerd op prestatie, en weet ik of een volk te zwak is om twee hoogsels terug te krijgen. Het grootste gewicht dat ik moet heffen is een zwaar raam of een leeg hoogsel.
Met bijendrijver heb je eenmaal tien en eenmaal vijf minuten werk, heb je een bijkomende verplaatsing (tijd + kost), en moet je een of twee zware volle hoogsels manipuleren. Kasten evalueren kan enkel als de hoogsels genummerd en genoteerd zijn. De ramen zijn koud als je ermee thuiskomt, wat reinigen van de toplatten niet vergemakkelijkt, het uithalen van sterk gepropoliseerde ramen bemoeilijkt, en ook het slingeren moeilijker maakt
Zeker voor de laatste oogst van het jaar, zie ik nog meer nut in het direct afnemen, want dan kan je direct doorgaan naar de broedruimte, broed nazien, Varroabestrijding toepassen, en starten met voederen. Vooral dat laatste vind ik belangrijk, want op mijn bijenweide is rond 1 augustus nog maar weinig te halen. Twee weken later komt er weer volop van Guldenroede, en zo, maar ik zie de bijen echt herleven als ze na het afnemen van de laatste oogst direct een voederbakje krijgen. Stel U zelf voor dat ge van uw werk thuiskomt, en Uw huis is leeggehaald,... miserie troef, nietwaar. Maar als direct de buren toestromen om U weer op de been te helpen, is dat een heel ander verhaal. Ook voor de succesvolle Varroabestrijding telt elke dag, en helpt voederen ook om de bestrijdingsmiddelen in de kast te verdelen.

Ook zie ik het contact met de bijen tijdens het afborstelen als een deel van het plezier van bijen houden. De kunst is Uw bijen te leren kennen zodat U zonder enige bescherming kan werken, en toch niet gestoken worden.

Maar als U toch een bijendrijver gebruikt, dan mag die enkel 's avonds worden geplaatst als er geen actieve dracht is (zoals nu), of als alle ramen volledig verzegeld zijn. Als er wel actieve dracht is, en de ramen niet verzegeld zijn, kan er verse nectar of zelfs water in de ramen zitten, en zonder bijen erbij, en zonder verluchting die nodig is om het vocht buiten te halen, geeft dat bijkomend risico op te hoog vochtgehalte in de honing.
Om onvolledig verzegelde honing te oogsten in volle dracht zijn bijendrijvers zeer bewerkelijk. Om zeker te zijn dat de bijen 's nachts de honing konden indikken mag men de drijvers pas 's morgens steken. Maar om de bijen plaats te geven voor de verse nectar die die dag zal binnenkomen, moet er minstens een leeg hoogsel onder de bijendrijver gezet worden.

De honing koelt snel af boven de bijendrijver, dus maakt het niet veel verschil of U na een nacht de honing weghaalt, of wat langer wacht(behalve in de lente bij koolzaadhoning). Ik zou toch niet langer wachten dan twee-drie dagen, want boven de drijver zijn de ramen niet meer beschermd door bijen, worden de spleten niet dichtgemaakt met propolis, enz. De lege ramen zijn een magneet voor ongedierte als wasmot, zilvervisjes, ... De drijver moet wel zeer goed aansluiten op de hoogsels om die beestjes zeker buiten te houden. Of anders direct na het plaatsen van de drijver de spleten afplakken met kleefband.
Zeker met de kleine kastkever die op komst is, en wiens eitjes reeds na twee dagen kippen tot larven, is snel wegnemen van de ramen beter.

Ik hoop dat dit helpt?

Beste groeten,

Ludo

Van: Roger De Vos [mailto:roger.devos3 bij telenet.be]
Verzonden: maandag 4 augustus 2008 19:03
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] HONING

Amaai Ludo !
Dit is hier een echt  pleidooi tégen de bijendrijver !
En beleef  je echt plezier met je bijen af te borstelen (martelen)?
Je bijen afborstelen is nog een middeleeuws gebruik ,je maakt er alleen zachtaardige bijen kwaad mee .
Denk ook aan je naaste buren als je zo tewerk gaat.
Met een bijendrijver worden de bijen zo niet gegeseld en beseffen ze niet dat ze bestolen worden.

roger

Van: Ludo De Clercq [mailto:ludo.de.clercq bij skynet.be]
Verzonden: maandag 4 augustus 2008 23:08
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] HONING

Dag Roger,

Plezier beleven aan het afborstelen is veel gezegd. Het mocht best wat sneller gaan.

Maar zeggen dat het de bijen kwaad maakt komt mij wat vreemd voor. Ik werk nu zo'n 30 jaar met de zwarte bij (wel wat verbasterd) op deze manier, zonder enige bescherming (ik heb zelfs nooit een kapruin gehad). Ik heb destijds van Albert Vanassche de 'keurige borsteltechniek' geleerd, en dat lijkt de bijen niet te misvallen (Albert zaliger had zo'n 140 kasten, en als ik hem op weekends ging helpen afhalen deden we zo'n 30 kasten op een zaterdag, en zware kasten met 20-25 kg per keer).
Als ik honing heb afgenomen bij rustig weer, mag men zo gauw ik de kast terug heb dichtgelegd bij wijze van spreken voor de kast gaan staan zonder gevaar gestoken te worden.
Mijn vader zaliger stond vaak op enkele meters van de kasten in de tuin te werken terwijl ik honing afnam, en werd nooit lastig gevallen.
Ik zit gemiddeld rond de 1 steek per kast-jaar, waarvan dan nog een groot deel mijn eigen fout doordat ik een bij plette de onder mijn hemd gekropen was of zo. De rest komt vooral van werken aan de bijen bij zeer slecht weer, als het niet anders paste met het werk. Het grootste aantal steken in een keer was toen ik op een ladder van zes meter hoog, nog net boven mijn hoofd een zwerm in een bak ging schudden. De meeste vielen in de bak, maar een handvol landde in mijn haar(haja, een kapruin heb ik niet, en een muts opzetten, daar heb ik maar achteraf aan gedacht). Dertien is het aantal angels dat ik op de begane grond uit mijn haar mocht kammen.
Ik kom als schatbewaarder van onze vereniging bij vele van onze leden, waarvan de meeste reinteelt Carnica of Buckfast hebben. Mijn bijen zijn duidelijk minder rustig als je een kast open doet, en vragen een beetje rook of waternevel om ze te sturen. Maar als het op steken aankomt, moet je de mijne echt al ferm lastig vallen. En ik heb al C en B bezocht die ontgeprovoceerd aanvielen.

Het zal misschien wel aan de techniek liggen. Ik heb dit jaar een beginnende imker wat laten meewerken, en de eerste keren dat ik hem liet borstelen deed hij dat met korte harde slagen, alsof hij met de borstel het raam wou ontzegelen. Dat maakte hem natuurlijk niet populair bij de bijen, en het ging nog niet eens goed vooruit ook. Maar na enkele keren corrigeren ging het al beter, en met nog wat oefening komt dat goed.
Het gaat voor mij zeer natuurlijk, met 1 lichte gelijkmatige beweging per kant zijn 80-90% van de bijen eraf, zonder dat die als punaises in het rond gaan vliegen. Ze lopen gewoon snel de kast in, desnoods aangemoedigd met een klein beetje rook. Dan nog eenmaal navegen, en het raam kan in de bak om mee te nemen. Als ik zeg dat ik een half uur nodig heb om twee hoogsels af te nemen, gaat zeker een tien minuten ervan naar het schoonmaken van de toplatten en de hoogsels (zwarte bij propoliseert veel en maakt makkelijk wat warbouw).

Ik veeg met de borstel nooit tegen de was aan, maar met de haren ongeveer loodrecht op het raam, op een afstand van 1-2 mm. De haren van de borstel wijken uit telkens ze een bij raken, en de meeste bijen vallen op de rugzijde van de borstel tijdens de neerwaartse beweging, en vallen in een dik pak van de borstel in het hoogsel zo gauw de borstel aan het raam voorbij is. Zo vallen ze van niet zeer hoog, en vliegt er een minimum op. Misschien de moeite om ooit eens een video van te maken en met vertraging te zien wat er precies gebeurt. Feit is dat mijn bijen alvast niet getraumatiseerd reageren op het borstelen,

Ik weet niet wat voor horror-verhalen men U verteld heeft, maar als dat 'martelen' is...

Beste groeten,

Ludo

Van: Roger De Vos [mailto:roger.devos3 bij telenet.be]
Verzonden: dinsdag 5 augustus 2008 8:32
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] HONING

Hugo prachtige repliek dat moet gezegd worden .
Maar een borstel moet je waarschijnlijk wel op de juiste manier leren gebruiken zoals je zelf zegt.
Misschien eens een demonstratie daarvan op je bijenstand op het programma zetten.
Ikzelf gebruik zelden een borstel maar doe het met een tik op de handpalm waar ik het raam met vast houdt.
Zoveel imkers zoveel verschillende gebruiken.
En een kapruin heb ik wel,maar.......ik gebruik ze nog zelden want ik werk met uiterst zachtaardige buckfasten en varroatolerante primorsky's.
imkersgroetjes

roger

Van: Hugo Thoné [mailto:hugo.thone bij edpnet.be]
Verzonden: dinsdag 5 augustus 2008 12:12
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] HONING

Roger De Vos schreef:
Hugo prachtige repliek dat moet gezegd worden .

"Ludo" zulde bedoele zeejker.

mvg,

Hugo (die zelden prachtige replieken schrijft)

Van: Roger De Vos [mailto:roger.devos3 bijtelenet.be]
Verzonden: dinsdag 5 augustus 2008 13:12
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] HONING

Oei.....,ja ik bedoelde Ludo,
alhoewel jij verdomme Hugo als halve bij ook van wanten weet in je
verenigingsboekje(blaadje ?)!
groetjes uit de Vlaamse Ardennen
waar we al aan het inwinteren zijn (alé  de bijen hé )

roger

Van: Hendrik Trappeniers [mailto:trappeniers.hendrik bij scarlet.be]
Verzonden: woensdag 6 augustus 2008 1:30
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] HONING

Hello Ludo,

Blijkbaar heb je een speciale borsteltechniek en kalme bijen maar ik kan alleen maar constateren dat de imkers deze techniek niet kennen.

Na jaren de verzekering van de KonVib gedaan te hebben kan ik alleen maar zeggen dat de meeste dossiers geopend werden omwille van zwermen en bij de honingoogst.   Indien het om slingeren ging was het altijd met imkers die geen bijenafdrijvers gebruikten.

Zelf kan ik alleen maar constateren dat mijn grootvader een pluim gebruikte (wordt door alle imkers als beter dan een borstel beoordeeld) en dat zijn bijen niet al te gelukkig waren indien men de honing afhaalde zonder afdrijver.  Twee kasten ging nog maar daarna werd het toch veel minder plezierig.  De bijen gingen ook veel meer zoeken (roverij)

Met de afdrijver geen enkel probleem.   In de vroege avond erop zetten of na een controle.   24 uur later geen enkel probleem om het hoogsel eraf te nemen en in een ander hoogsel zetten om de 20-tal bijen ook nog achter te laten.    Een verschil van dag en nacht met de borstel methode.   Zo simpel is het.

Aangaande koud slingeren en kaders kuizen.   Dit geeft volgens mij weinig verschil tussen direct afnemen en 24 uur later.  We zitten toch niet in de winter.
Misschien dat er minder tijd verloren gaat met het direct werken maar de kalmte van de bijen is voor mij primordiaal.
Vooral bij de laatste hoogsel afhalen is een bijendrijver van groot belang omdat de bijen dan bijna geen dracht meer hebben.   In volle seizoen zal het afhalen van kaders veel minder problemen geven.   Er komt nog genoeg honing binnen zodat de bijen niet "panikeren".

Nogmaals : indien er buren kortbij wonen GEBRUIK a.u.b. ALTIJD een afdrijver.   Ten minste indien je nog lang wil imkeren met goede buren in de buurt.

Wel enkele kanttekeningen :
indien er broed is in het hoogsel werken afdrijvers heel slecht : de bijen gaan niet naar beneden.
de metalen  afdrijvers met klepjes werken sneller dan de plastieken met een "doolhof" systeem maar de metalen afdrijvers moeten wel extra proper gehouden worden zodat er geen propolis aan de klepjes komt.

Indien ik het laatste hoogsel afhaal zorg ik ook dat de bijen 's avonds al een lichte suikersiroop krijgen om een broedstop tegen te gaan.   Vooral met het wispelturig weer nu is dat van groot belang en ik denk dat het voor de bijen toch traumatisch indien je honingreserves ineens verdwenen is.

Imkersgroeten,
Hendrik

Van: Piet Vanmarsenille [mailto:piet@bijen.be]
Verzonden: woensdag 6 augustus 2008 23:10
Aan: bijen@cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] HONING

Hallo imkervrienden,

Ook voor mij is het duidelijk dat de bijen afvegen geen probleem mag geven.  Ik werk met Golz-kasten en heb geen mogelijkheid om een bijendrijver te gebruiken.  Ik zorg er voor dat de ramen eerst uit de kast zijn gehaald en schud dan de ramen één voor één terug in de kast en veeg de laatste bijen van het raam, zonder dat ik met kapruin werk. En zoals Ludo zegt, kan je na het afhalen van de honing gemakkelijk voor de kasten voorbij stappen. Ik denk niet dat de bijen er veel last van mogen hebben. Wel moet je natuurlijk er op letten dat de afgenomen honing goed afschermt is en dat de imker geen overbodige bewegingen maakt en de ramen niet te brut afschud waardoor de ramen op de broedramen geslagen worden, waardoor de hele kast is wakker geschud.  Zo iets doe je rustig en niet vol stress en met de kapruin op zodat je begint te zweten en je veel te snel (en dus brut) gaat werken.
Als beginnend imker ben je zeker niet zo zeker en is het misschien wel makkelijker met een bijendrijver te werken.  Heb je later de kans om eens de honing te oogsten samen met een imker die het vegen onder de knie heeft, dan kan je nog beslissen of het vegen iets voor jou is of niet.

Groetjes, Piet