Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

----- Originele e-mail -----
Van: "Piet Vanmarsenille"
Aan: bijen bij cari.be
Verzonden: Zaterdag 2 oktober 2010 23:20:59 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: [bijen] Honing in diepvriezer

Beste forum,

 Ik las in een Duits tijdschrift (ADIZ 6/2010) over een persoon die zijn honing, onmiddellijk na het slingeren en afschuimen, in potten vult en de potten dan in de diepvriezer plaatst.

Daar honing zeer weinig vocht bevat, moet je niet bang zijn dat het glas kappot springt.

Volgens zijn bewering zou de honing, enkele uren terug op kamertemperatuur, zo goed smaken als vers geslingerde honing. Voorjaarshoning zou na enkele dagen mooi crèmig kristalliseren. Zomerhoning wordt na enkele weken mooi crèmig. Dus geen werk meer met het op warmen van de honing, enten en roeren. Dat is allemaal gedaan. En de honing in de potten is mooi crèmig gekristalliseerd. Zou het echt zo makkelijk gaan? Daar ik weet dat er op het forum verschillende mensen zijn die dit zeker al eens geprobeerd hebben, had ik graag eens jullie ervaring gehoord, ik sta nog al sceptisch.

Hij rekende ook even uit wat de kostprijs is en kwam op 0,15 € per pot aan elektriciteit, dat zou goedkoper zijn dan alle elektriciteit die je nodig heb om de honing op te warmen en te roeren. Én nog een pak minder werk. Zou het zo makkelijk gaan?

Ik heb hier nog zomerhoning in emmers staan die nog volledig vloeibaar is. Heb enkele potjes afgetapt en in de vriezer geplaatst. Wil het toch eens uitproberen. Van nature duurt het ettelijke maanden voor de honing begint te kristalliseren, zou de honing na een vriesbeurt echt mooi uitkristalliseren in de pot?

Ben benieuwd.

 Groet, Piet

 

Van: "roger"
Aan: bijen bij cari.be
Verzonden: Zondag 3 oktober 2010 07:03:22 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: Re: [bijen] Honing in diepvriezer

Dag allemaal,

Ik las dat artikel ook en heb 12 potten vers geslingerde lentehoning 2 maanden in de diepvriezer geplaatst.

Het resultaat is niet goed.Na een mand in kamertemperatuur is hij zelfs niet verkoopbaar. Puur zand!

Mvg roger

 

Van: "Roger De Croock"
Aan: bijen bij cari.be
Verzonden: Zondag 3 oktober 2010 09:21:40 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: RE: [bijen] Honing in diepvriezer

Hallo Piet

Zelf nog niet uitgetest maar destijds heeft mijn schoonzoon ook nog bijtjes gehad en ik herinner me nog dat hij ook zijn honing uit gemakzucht in de diepvries plaatste.

Eens eruit gaat of liever ging hij zeer graf kristalliseren, dus helemaal geen crème hoor.

Voor directe verkoop en verbruik zou het nog gaan. Ik ken iemand die voor een bepaalde bevolkingsgroep vloeibare honing moet hebben en die zet een zekere voorraad in de diepvries en haalt hem er bij mondjesmaat uit voor directe verkoop.

Ik blijf alvast bij mijn vertrouw systeem, enten en roeren tot de motor er warm van wordt.

 

beste groeten

Roger De Croock

 

Van: "Chris Van Gampelaere"
Aan: bijen bij cari.be
Verzonden: Zondag 3 oktober 2010 10:28:17 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: Re: [bijen] Honing in diepvriezer

Dag iedereen,

 Ik heb het vorig jaar ook geprobeerd met enkele potten en heb dezelfde ervaring als Roger.

 Chris

 

Van: "arthur"
Aan: bijen bij cari.be
Verzonden: Zondag 3 oktober 2010 11:23:18 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: RE: [bijen] Honing in diepvriezer

Hallo iedereen,

 Waarschijnlijk zijn er wel meer met zomerhoning die zeer grof kristalliseert..  wat doe je daar dan mee? Voor verkoop is die niet geschikt.

 Mvgr Arthur

 

Van: "paul vandenbussche"
Aan: bijen bij cari.be
Verzonden: Zondag 3 oktober 2010 12:13:14 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: Re: [bijen] Honing in diepvriezer

Hallo,
Ik heb het vorig jaar ook gedaan.
Geen enkel probleem en inderdaad met behoud vd smaak en geur van kort na het slingeren
vrdlk grtn
 paul

 

Van: "Julia Brems"
Aan: bijen bij cari.be
Verzonden: Zondag 3 oktober 2010 19:45:52 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: RE: [bijen] Honing in diepvriezer

Hallo Piet en allen,

Omdat ik ook in de winter nog graag een potje vloeibare honing heb, steken we voor eigen gebruik enkele bokalen in de vriezer.

We deden het nog maar enkel met de ‘oude’ cogevermodellen.

Nooit problemen gehad met het glas, en evenmin met de honing.

Als de honing tamelijk vlug opgebruikt wordt, krijgt hij de kans niet om te gaan kristalliseren. Duurt het wat lang, dan begint het proces soms wel. Fijn of minder fijn hangt wellicht van de soort af?

Groetjes,

Julia

 

Van: "Peter Vercruysse"
Aan: "Bijenforum bijenforum"
Verzonden: Maandag 4 oktober 2010 11:57:16 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: RE: [bijen] Honing in diepvriezer

Dag Arthur,
 
in het archief van het forum kun je heel wat tips hierover vinden.
 
Ikzelf neem een 3-tal kg van mijn voorjaarshoning, maak die terug vloeibaar door op te warmen en meng die dan op ongeveer 50 à 60 kg zomerhoning.  Goed roeren is natuurlijk de boodschap en na een paar dagen begint het kristallisatieproces waarbij het natuurlijk zaak is zolang mogelijk te wachten en te blijven roeren vooraleer je oppot. 
 
Mvgr Peter