Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Gewichttoename per dag

-----Original Message-----
From: mario [mailto:mario.stoelen bij telenet.be]
Sent: Wednesday, May 11, 2011 6:00 PM
To: bijen bij cari.be
Subject: [bijen] honingopbrengst deze zomer.....
 
Hallo iedereen,
 
hier ben ik weer met een vraag deze keer,
 
heeft er iemand een idee hoeveel zwaarder een kast kan worden per dag, ik heb 1 kast met een weegschaal onder en begrijp niet goed wat er gebeurt.....
 
Sinds vorige week 5/05/2011 is mijn kast 2.5 tot 3 Kg per dag zwaarder geworden.....deze kast is een zwerm van 20/04/2011 (bijna 2 broedbakken DN,+halve zolder)
 
Dit zal waarschijnlijk niet allemaal honing zijn maar toch.......
 
kan er iemand dit beaamen? maw wie heeft er ook een weegschaal onder z'en kast zitten en gaat elke dag op hetzelfde uur het gewicht noteren?
 
Mvg
 
Mario
Van: Ludo De Clercq [mailto:ludo.de.clercq bij skynet.be]
Verzonden: donderdag 12 mei 2011 20:45
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] honingopbrengst deze zomer.....

Dag Mario,
 
Ik heb geen kasten op weegschaal, maar noteer wel al enkele jaren de opbrengst per kast en per slingerbeurt in Excel.
Mijn piekopbrengsten (geen standgemiddelden natuurlijk) waren 3,375 kg/kast.dag ( 27 kilo tussen 22/06/2005 en 30/06/2005) en 3 kg/kast.dag ( 21.3 kilo tussen 26/04/2007 en 03/05/2007).
 
Als je de kast elke morgen meet, zou dat de gewichtstoename zijn. Als je echter ’s morgens en ’s avonds meet, zal je waarschijnlijk enkele kilo meer vinden, omdat er nog veel gedeeltelijk ingedikte nectar aanwezig is. ’s Anderendaags morgens zou er dus flink wat af moeten zijn. Het verschil is als waterdamp in vochtige lucht afgevoerd.
 
Het gewichtverschil moet allemaal honing zijn, want zelfs als er dagelijks 3000 eitjes gelegd worden, wegen de bijen die eruit voortkomen slechts 3-400 gram. Bovendien kost de groei van de larve een veelvoud van dat gewicht aan honing en stuifmeel. Er zit soms ook water in de raat, maar naar mijn ervaring is dat hoogstens enkele 100 gram. Wat ze halen verbruiken ze direct.
 
Een belangrijk punt om aan te denken is, dat als een kast meer dan 3 kilo per dag kan produceren, er plaats moet zijn in de honingzolders voor 9-10 kilo losse ‘nectar van de dag’. Anders blokkeer je het broednest.
Mijn hoogsels stampvol zijn goed voor elk 15 kilo. Twee hoogsels kunnen maximum 30 kilo aan, minus 10 kilo voor de losse nectar, dus moet ik bij goede dracht na 20 kilo de honing wegnemen, t.t.z. na 7 dagen. De piek in 2005 kwam zeer onverwacht, en toen heb ik enkele marokkaanse klanten kunnen verblijden met raathoning. Maar in feite zat ik dus al in overtreding op mijn eigen regel, zoals hierboven berekend. Het kan zeer snel gaan.
 
Ik ga nooit naar het koolzaad, maar ik denk dat je met zo’n massadrachten eigenlijk best om de 4 dagen de hoogsels wegneemt. Dat vermijdt de wolkenkrabber van Marc vorige week, en zorgt per kilo honing gerekend netto voor minder werk (bijna niets te ontzegelen). Als je dan toch twee keer op verplaatsing moet om een derde, en daarna een vierde hoogsel bij te geven, dan spaar je een verplaatsing door direct de honing af te nemen en de ramen van de twee hoogsels tegelijk door lege te vervangen.
Zie ook http://home.euphonynet.be/archief_bijen/praktijk/slingeren/honing_oogsten_en_verzorgen.pdf .
 
Beste groeten,
 
 
Ludo

Van: Mario Stoelen [mailto:mario.stoelen bij telenet.be]
Verzonden: donderdag 12 mei 2011 21:38
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] honingopbrengst deze zomer.....

Hallo Hugo,

mooi betoog, duidelijk en zeer veel details

dank u