Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Cellenponser

----- Originele e-mail -----
Van: "Peter Vercruysse"
Aan: "Bijenforum bijenforum"
Verzonden: Zondag 31 oktober 2010 09:07:00 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: [bijen] gereedschap om cellen uit te snijden

Beste imkers,

celponser-pv


 
wie van jullie kent en gebruikt dit stukje gereedschap.  Als ik het goed begrepen heb zou het dienen om cellen met daarin een larve of eitje uit te snijden en dan op een teeltlat te smelten.  De bijen zouden deze beter aanvaarden dan de belegde Nico of Jenterdopjes. 
Graag jullie ervaringen.  Weet iemand waar dat te koop kan zijn? 
 
Met vriendelijke groet,
 
Peter 

 

Van: "Achiel Geurts"
Aan: bijen bij cari.be
Verzonden: Zondag 31 oktober 2010 19:30:48 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: Re: [bijen] gereedschap om cellen uit te snijden

Het getoonde stukje gereedschap werd vroeger reeds gebezigd door korfimkers.. Met dit gereedschap kunnen inderdaad zowel eitjes als eendagslarfjes uitgesneden worden. Misschien een handig hebbedingetje als je maar enkele overlarvingen wil doen. De raat waaruit eitjes en eendagslarfjes worden genomen raakt immers zwaar beschadigd, misschien komt dat doordat ik het door onwetendheid foutief doe. Ook het overbrengen van de uitgesneden cellen naar een teeltlat met meerdere cellen of een teeltstokje met 1 celletje, vraagt veel zorgvuldigheid en vakmanschap. Voor de koninginnenteler en zeker voor de beginner die enkele honderden overlarvingen wil doen lijkt me het nicotsysteem het makkelijkst: o.a. gemakkelijk te verplaatsen, gemakkelijk om in te kooien, ruimte voor voeropslag en goed controleerbaar.
Of het gereedschap nog ergens te koop is? Ik zal eens rondvragen.
Groeten,
Achiel Gurts.

 

Van: "Geert van Eizenga"
Aan: bijen bij cari.be
Verzonden: Zondag 31 oktober 2010 10:36:05 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: Re: [bijen] gereedschap om cellen uit te snijden

Beste Peter!

Het linker voorwerp op de foto is inderdaad een cellenponsje en wordt gebruikt om een cel + inhoud uit een raat te snijden. Wordt wel gebruikt wanneer men er waarde aan hecht om de teelt vanaf het eitje te beginnen; eitjes zijn heel moeilijk over te brengen. Ook voor imkers die slechtziend zijn kan het een uitkomst zijn, maar dan zou ik toch liever een strook cellen (met eitjes of zeer jonge larfjes) uitsnijden en die onderaan een toplat bevestigen. Vroeger werd daartoe ook wel een methode toegepast die gevonden kan worden onder de naam "zaagsnede-methode" in de oudere boeken. Ik heb uit de moderne boeken, o.a. bij Weiss begrepen dat het bekertje waarin overgelarfd rond dient te zijn en bij voorkeur 9mm doorsnee, maar dat het daarna niet terzake doet of het was, plastic of glas is.

Het (zeer scherpe) mesje vindt toepassing om bij het overlarven de bovenrand van de uitgebouwde raat weg te snijden: het larfje kan dan zeer gemakkelijk gezien worden om overgelarfd te worden.

Geert

 

Van: "Marco De Pauw"
Aan: bijen bij cari.be
Verzonden: Zondag 31 oktober 2010 11:19:30 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: Re: [bijen] gereedschap om cellen uit te snijden

Dag Peter,

Dit is wel uit de oude doos!

Ik gebruikte dit tussen 1965 en 1977 schat ik. Het is inderdaad om cellen uit te ponsen (5cellen) en een mes om cellenstroken( stroken van 3 cellen) uit te snijden met larfjes van een dag oud. In de ronde geponste cellen van 5 werd enkel het middenste larfje behouden, de andere werden met behulp van een lucifertje geplet. Zon'n geponst cellengroepje werd bevestigd an een houten dopje, meestal uit twee helften en samengehouden met een rubbertje. Het bovenste deel van het celstukje werd platgedrukt en tussen die twee helften van het houten dopje geklemt. Zo ontstond een rond cellenblokje waarin de middelste cel een klein larfje bevatte die in een lat met de nodige gaten aan een starter werd aangeboden. Zo moest je niet omlarven. De bijen bouwden rond die larf de cel uit als moercel en zo kon je ook gemakkelijk later die cellen verschuilen vooraleer de moeren geboren werden. 

De met het mes uitgesneden stroken met larfjes van dezelfde ouderdom werden ook op een lat bevestigd met vloeibare was. Op de middenste rij cellen werd om de vier cellen een larfje behouden, alle andere werden geplet. Zo werden die ook opgebouwd in de starter en verzorgt als moercellen die je zo'n dag voor de geboorte in kooitjes plaatste om geboren te worden.

Na 1975 ben ik begonnen met omlarven in zelfgemaakte moercellen die met een vormhoutje gemaakt werden. Sedert het ontstaan van de plastiek moercellen ben ik die onmiddellijk gaan gebruiken om in over te larven en was dit oud materiaal. Jenter dopjes heb ik ook een tijdje gebruikt maar met het op de markt brengen van die omlarfstokjes (van Chinese makelij in eerste instantie) - eerst gebruikt rond 1998 denk ik- gebruik ik enkel nog plastiekcelletjes om in over te larven.

Dat de bijen dat beter zouden aanvaarden? Larie en apekool. 

Vriendelijke groet,

Marco    

 

Van: gderoeck bij telenet.be
Aan: bijen bij cari.be
Verzonden: Zondag 31 oktober 2010 14:17:21 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: Re: [bijen] gereedschap om cellen uit te snijden

Dag Peter en allen,

We hebben hier in Geraardsbergen ook nog geteeld uit eitjes.

Zonder speciaal materiaal!

Louis Podevijn zaliger leerde ons de cellen met eitje uit de raat te halen door middel van een soort alumiumachtig buisje dat rond de betere sigaren zit.

De raat vertoont dan inderdaad gaten, maar dat vonden we niet erg omdat de bijen dan gemakkelijker bij elkaar kunnen in de winter ;-) ...

De reden om uit eitjes te telen was dat de eierstokken van de koninginnen die op deze manier ter wereld kwamen, groter zouden zijn.

Maar nu doen we het hier dus net als Marco en talloze anderen, tot ieders tevredenheid.

Beste groetjes,

Ghislain.

 

 Van: "albert reynaers"
Aan: bijen bij cari.be
Verzonden: Zondag 31 oktober 2010 18:17:37 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
Onderwerp: RE: [bijen] gereedschap om cellen uit te snijden

Beste imkers, reynaersalbert bij hotmail.com
 
De foto waarover je het hebt ken ik niet. Ook de naam zaagsnedemethode heb ik nooit van gehoort, dit moet volgens mij boogsnedemethode zijn. Mijn vader gebruikte deze methode in de jaren 60 toen er nog helemaal geen sprake was van Nico of Jenterdopje.
Ik heb wel een cellensponsje in mijn bezit, dit  gebruikte hij om stuifmeel via microscoop te achterhalen, van welke planten het stuifmeel afkomstig kon zijn.
 
Groeten,
Albert Reynaers