Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Overlarfmethode: als het pleegvolk zwermt

Van: Kevin Polley [mailto:kvn8900 bij gmail.com] Verzonden: dinsdag 4 juni 2013 19:13 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: [bijen] Zwermen op een slecht moment.

Dag iedereen

Zondag ben ik bij mijn bijenbond enkele larfjes gaan ophalen om koninginnen te kweken. Het zijn larfjes van vrijdag (dus vrijdag = dag 4) Die heb ik in mijn sterkste kast gestoken.

Vandaag telefoontje gehad dat mijn kast aan het zwermen was. Mijn koningin zit op beperkte broedruimte dus na een kwartiertje was alles weer rustig.

Na het werk meteen naar de kasten toe en eens goed gezocht. Natuurlijk is dit de enige kast die ik heb met ongemerkte koningin.

Dus ging ik op zoek naar de koning, na eventjes zoeken vind ik de koningin...ik probeer ze te pakken om ze in een kooitje te steken zodat ik rustig kan verder werken. Nu komt het, ik mis om één of andere reden de koningin, ze kruipt op mijn hand en vliegt op! Dan zijn er waarschijnlijk enkele vloekwoorden gevallen.

Bon, ik denk dat ze terug in de kast is gevlogen. Ik heb de onderste romp nog onderzocht, maar niets gevonden natuurlijk. Ik heb het koninginnerooster nu bij de bodem en de honingzolder gestoken, zodat ze vastzit op 2 rompen. Dan heb ik (hopelijk) alle doppen gebroken (behalve die van de bond natuurlijk) en de kast terug dichtgedaan.

Ik was sowieso van plan om van die kast een aflegger te maken, maar hoe pak ik het nu best aan? Wacht ik tot de larfjes van de bond zijn uitgelopen? Maak ik zo snel mogelijk een aflegger?

Om te eindigen op een positieve noot, de doppen van de bond werden goed verder gebouwd.

Bedankt!

Kevin

Van: Ronny & Hilde De Vylder - Bauters [mailto:hilderonny bij base.be] Verzonden: woensdag 5 juni 2013 16:03 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: RE: [bijen] Zwermen op een slecht moment.

Dag Kevin,

Ik zou voorstellen om als je de koningin vindt, ze samen met het broed op een nieuwe bodem te zetten naast de originele kast. Enkele extra ramen afkloppen + voorzien van voedsel.

De onderste romp blijft op de bodem, hierop zet je de zolder met hierin de doppen.

De moer komt redelijk bijenarm te zitten ( alle vliegbijen vliegen terug naar de originele kast ) en verliest alle zin om te zwermen.

De doppen worden verder verzorgd in de originele kast.

Nog beter : als je een tussenaflegger hebt, dan kan je die boven de honingzolder zetten en hierop het broed met de moer.

Meer info op de site van ‘de vlijtige bie’ : info vereniging / Koninginneteelt / biotechnische methode

Groeten van Ronny

Van: Kevin Polley [mailto:kvn8900 bij gmail.com] Verzonden: woensdag 5 juni 2013 16:23 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: [bijen] Re: Zwermen op een slecht moment.

Dat klinkt als een goed plan. Morgennamiddag probeer ik het uit.

Al die miserie was natuurlijk te vermijden als ik de kast had gecheckt op doppen. Maarjaaa, ik had een familiefeest zondag en ik moest dringend weg. Enfin, je kent het wel.

Alweer een les geleerd :-)

Bedankt voor de reactie.

Kevin