Zwarte bij

Van: Erik Goris (Telenet) [mailto:erik.jjm.goris bij telenet.be]
Verzonden: maandag 3 november 2008 21:28
CC: bijen bijcari.be
Onderwerp: [bijen] zwarte bijen

Samen met een jong bevriend imker hebben we verschillende zwarte koninginnen (apis mellifera mellifera ) laten bevruchten in het verre Wallonië. Ze gebruiken in Chimay hoofdzakelijk miniplus kastjes.
Eerste grote probleem was aan koninginnen geraken. Daar heb ik nu zo'n drie jaar over gedaan voor me dit is gelukt. Met de hulp van de bevriende imker dan nog wel.  

Het tweede proleem is een zwarte koningin invoeren in een niet zwart volk. We hebben daarvoor een lichte veger gemaakt en ervoor gezorgd dat deze vooral jonge bijen had. Daar de koningin ingevoerd. Deze zijn goed aangenomen. Daarna dit volkje nog wat versterkt met jonge bijen zodat er toch een drie tal ramen waren bezet. Deze volkjes hebben ook een raam met voer en stuifmeel meegekregen. 
We zijn ze op de bevruchtingsstand gaan plaatsen en dan maar afwachten.

Veertien dagen later gaan controleren. De meeste van de koninginnen waren reeds aan de leg. Tot onze grote verbazing zaten de miniplus kastjes die maar één hoogsel hadden meegekregen, stapvol honing. Dit heeft er wat voor gezorgd dat de koninginnen niet echt hebben kunnen doorleggen. Een les voor volgend jaar. Twee rompen is geen overbodige luxe. Thuis gekomen onmiddellijk alle volkjes een tweede hoogsel gegeven. Tegen het inwinteren zaten deze volkjes al zeer goed. Ze zijn nu de winter in gegaan op drie rompen en zo nu en dan vliegen ze nog steeds.

Wij hebben onder de venster van de leefkamer een Buckfast volk staan en een zwart. Zo kan ik wat vergelijkingen maken en het is prettig om de volkjes van in huis te kunnen volgen ook al is het slecht weer. Wat opvalt is dat de zwarte bijen veel meer vliegen. Zelfs met kouder en of regenachtig weer, blijven ze aan en af vliegen.
De eerste ervaringen zijn alleszins positief. Deze volkjes zijn zeker niet agressiever dan de Buckfast die ik staan heb. Ze ontwikkelen goed en hebben allen hun wintervoer goed opgenomen. Afwachten wat de volgende lente zal worden.

Intussen hebben we wel met de mensen in Chimay afgesproken dat we volgend jaar gaan terug komen met veel meer volkjes om koninginnen te laten bevruchten. We hebben de mensen uitgelegd dat er toch wel interesse is voor de zwarte bij in Vlaanderen en Nederland. Dit zal zeker in het voorjaar een vervolg krijgen.

Mensen die interesse hebben zouden hun volkjes kunnen meegeven om de koninginnen te laten bevruchten. Het enige probleem zal zijn: hoe aan onbevruchte koninginnen geraken. Maar ook daar wordt aan gewerkt. Geïnteresseerden kunnen altijd met me contact opnemen.

Van: achiel [mailto:achiel.dhooge bij skynet.be]
Verzonden: dinsdag 4 november 2008 8:41
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] zwarte bijen

Beste,

Onderstaande persoon is verantwoordelijk voor de zwarte bijenstand van de imkersschool te Charleroi.
Op de KI dagen van Ransart heb ik met hem zwarte darren afgevangen, niet zo zacht , maar het was eigenlijk te koud om de kasten te openen en ze waren moerloos, dat verklaart veel.

Het waren Ierse zwarte bijen, Celtic dacht ik.

In ieder geval zal deze persoon je kunnen verder helpen

Philippe Schellens
131 rue Bonnevie
6043 Ransart
071/344562         071/344562
http://home.euphonynet.be/abeille/page/ransart.html
http://www.mellifera-charleroi.be

mvg
achiel d