Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Bijenvolken inwinteren bij gebruik van thymol

Van: Bart Maes [mailto:imkerbart bij gmail.com]
Verzonden: zaterdag 25 juli 2009 13:08
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: [bijen] inwinteren en Thymol

Beste forumers,

waarschijnlijk zijn er onder jullie wel die Apiguard-gel (de schaaltjes met thymol) gebruiken om de varroa te bestrijden. 
Ik geef ze aan de bijen direct na het slingeren, maar direct na het slingeren krijgen de bijen ook een stoot suikerwater te verwerken om het verlies aan honing te compenseren. De bijen nemen dat niet altijd van direct op. Uiteindelijk komt alles wel goed, maar wie heeft er ervaring met die combinatie Apiguard en inwinteren? Is het misschien beter dat ik direct inwinter en dan start met de thymol schaaltjes te geven? Het eerste schaaltje Apiguard moet 14 dagen in de kast blijven en daarna vervangen worden door een nieuw, dus gans de periode dat ik suiker geef zitten de bijen ook met die tijmgeur in de kast. Een maand later starten met inwinteren vind ik al te laat, want dat belast dan weer je komst van winterbijen. 
(in het archief vond ik een artikeltje van Roger die begin augustus al klaar was met zijn inwintering en dan begon met de varroabestrijding, de gel is voor mij zeer gebruiksvriendelijk maar ik heb nog geen manier om het goed te laten verlopen, vooral omdat het de bijen van de gel weg laat lopen, lijkt me)

Naast honing ben ik eigenlijk ook geïnteresseerd in het oogsten van propolis. Dat doe ik met die witte roosters die je op de kast legt. Augustus is voor de bijen de propolis maand bij uitstek en ook daar komt dat ' varroa-bestrijdende duiveltje ' om de hoek loeren. Begrijp het niet verkeerd, ik pas deze correct toe, maar het is toch iets waar je rekening moet mee houden ten alle tijde. Hoe combineer je dat met varroabestrijding want dan denk ik eraan dat ook niets in de propolis mag opgenomen worden, zoals dat bv. in was kan gebeuren.

Ik kijk uit naar antwoorden!

Bart

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij euphonynet.be]
Verzonden: zaterdag 25 juli 2009 14:32
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] inwinteren en Thymol

Het is bekend, Bart, dat thymol de bijen in een staat brengt waarbij ze geen suikerwater opnemen.
Ik denk dat het zelfs in de bijsluiters of andere gebruiksaanwijzingen te lezen staat.
Vreemd is dat ik ook al honing 'geprobeerd' heb en die nemen ze wel op!
Aan het einde van de zomerdracht moeten er keuzes gemaakt worden (bestrijden van varroa en virussen, inwinteren, koninginnen vervangen, samenvoegen, ...). Voor mij is de gezondheid van mijn bijen daarbij primordiaal, uiteraard gaat dat gepaard met wat honingverlies.
Ik geef je hierna de grote lijnen van mijn keuzes en de reden ervan:

  1. hoogsels afnemen onmiddellijk na de dracht van de tamme kastanje om de varroa en de ermee gepaarde gaande virusoverdracht de pas af te snijden op een ogenblik dat deze parasieten hun hoogtepunt gaan bereiken;
  2. bijvoederen als de voedseltoestand in de broedbak dat noodzakelijk maakt (op dat ogenblikken hebben mijn DB-volken nog tot tien ramen met broed, dat is dus zeer noodzakelijk);
  3. daarna de thymol-toepassing toedienen gedurende de voorziene periode, aan het einde controleren of er hiermee geen koninginnen verloren gegaan zijn;
  4. vervolgens inwinteren, einde augustus is dat allemaal achter de rug;
  5. als het nodig zou zijn, volken samenvoegen;
  6. enkele weken matig stuifmeelvervanger (Feed Bee) toedienen, sinds een jaar of twee, hier is dat wenselijk, eens de klimop bloeit, neemt die het over);
  7. waakzaam zijn voor herbesmetting (natuurlijke sterfte opvolgen).

Enkele bedenkingen bij wat je overweegt:

  1. 'eerst inwinteren en dan bestrijden': je kastformaat speelt een rol en het broednest. Is er al plaats in de broedbak om zo vroeg in te winteren? Zal je het broednest niet blokkeren met suikersiroop zodat de koningin te weinig plaats heeft om te leggen?
  2. 'een maand later starten met inwinteren, vind ik al te laat': zelf tracht ik ook vlug klaar te zijn met in te winteren, maar de 'ouderen' in mijn streek, ik was dan zelf nog een jong imker, winterden steevast in in september. Dat leek hen geen problemen te geven. Er ook rekening mee houden dat winterbijen nu volop geboren worden.
  3. 'augustus is voor de bijen de propolis maand bij uitstek': dat zal ook in september nog lukken, hoor, uiteraard moet het weer dat mogelijk maken, maar dat is ook in augustus zo.

Zo, ik hoop dat dit je wat inzicht geeft, hoop dat anderen met nog andere werkwijzen je ook wat kunnen inspireren.
Beste groetjes,

Ghislain.

Van: Bart Maes [mailto:imkerbart bij gmail.com]
Verzonden: zaterdag 25 juli 2009 20:45
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] inwinteren en Thymol

Ghislain,

na de zomerdracht slinger ik ook de kantramen van onder de rooster, daarom geef ik bijna direct suikerwater aan de bijen. Met jou bedenkingen bij mijn overwegingen ga ik zeker wat aanvangen. Het zijn goede tips om te gebruiken!

Bart

Van: Roger De Vos [mailto:roger.devos3 bij telenet.be]
Verzonden: zaterdag 25 juli 2009 21:12
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] inwinteren en Thymol

Barttttt...........,
uit het broednest wordt niet geslingerd !
Ook je kantramen niet, laat dit als wintervoer voor je bijen.
Zo kan je vroegtijdig met je varroabehandeling beginnen voor je ze inwintert.
Ik denk dat ons bijtjes dit jaar ons reeds voldoende honing geschonken hebben met de volle honingzolders.
Mijn varroabehandeling zit er reeds op en het voederen kan langzaam beginnen .
Eerst heb ik genoteerd hoeveel voorraad ze nog  in de broedkamer hebben,bij sommigen is dat wel 8 kg ,daarmee hou ik dan rekening bij het inwinteren.
groetjes
roger d v

Verzonden: zondag 26 juli 2009 15:30
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] inwinteren en Thymol

Roger en Ghislain,

Ik ging er altijd vanuit dat het beter was dat ze zo min mogelijk honing hadden om in te winteren, dat suikervoeding beter is om op te overwinteren. Zo leerde ik het en daarom doe ik het zo. Maar dat kan dus ook anders. De opname van suiker loopt al vlotter dan enkele dagen terug het geval was. De geur van tijm verzwakt ook rond de kasten. 
Om nog eens terug te komen op die varroabestrijding. Het is zeer belangrijk direct na de honingoogst te starten met je bestrijding, dat is ook mijn overtuiging. Als je dus geen ramen terug geeft aan de bijen om schoon te maken - ik hou mijn ramen nat op zolder tot het volgende seizoen - kan je dan in principe je honing afnemen EN in eenzelfde tijd je bijen al een eerste maal behandelen tegen de mijten? Ik laat nu het product dat je gebruikt in het midden, niet iedereen gebruikt hetzelfde. Ik vraag dit omdat het honing roven zonder bijenuitlaat toch een grote impact moet hebben op de kolonie, misschien is het beter ze enige dagen te laten bekomen...

Daarnet nog eens mijn ' wespenvallen ' gekuist, hebben je bijen er ook zo'n last van op de stand, Roger?

Groensels,
Bart

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij euphonynet.be]
Verzonden: zondag 26 juli 2009 21:27
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] inwinteren en Thymol

Dag Bart en allen,

De theorie dat suikersiroop beter is om te overwinteren steunt op het feit dat suiker minder ballaststoffen bevat dan honing (stuifmeelkorrels, ...). De bijen zouden dan beter tegen lange winters kunnen omdat ze zich minder vlug moeten ontlasten. Dat kan waar zijn, daar niet van, maar de bijen hebben miljoenen en miljoenen jaren zonder imkers kunnen overleven en dus ook zonder suikervoeding. Ik heb mijn twijfels. Ook bij het nut van invertsiroop bijvoorbeeld. Ik vraag me af hoe de bijen zouden moeten weten dat die siroop geïnverteerd is.  Ik vrees dat ze er evenveel enzymen aan toevoegen als aan nectar of gewone suiker. Voor alle duidelijkheid, ik heb daar geen enkele zekerheid over.
Je kunt de varroabestrijding zeker en vast direct na het afnemen van de hoogsels starten. Maar het is absoluut noodzakelijk dat je weet dat er nog voldoende voedsel in je broedbakken zit want met de bestrijding ben je enkele weken bezig en wellicht ben je geconfronteerd met sterk teruglopende dracht en misschien ook met slecht weer.
Begrijp ik dat je geen honinguitlaten gebruikt? Doe dat wel, Bart, het is veel bijenvriendelijker.
En dan nog het teruggeven van uitgeslingerde raten om ze te laten opkuisen en herstellen. Ik doe dat als alle inwinteringactiviteiten achter de rug zijn. We zijn dan half september. De hoogsels, soms twee of drie, komen op het afdekglas. Na een eerste nacht met vorst trekken de bijen er via de voederspleet uit en dan neem ik de hoogsels weg. Sindsdien geen wasmotten meer in mijn hoogselramen. Kan toeval zijn. Daartegenover staat dat de periode tussen het slingeren en half september heel kritiek is voor beschadiging van de raat door de wasmot. Dat moet ik wekelijks in de gaten houden, dat vraagt dus wel wat werk.
Tot slot, hier in Geraardsbergen heb ik alsnog weinig last van wespen.
Beste groetjes,

Ghislain.

Van: Willy en Mireille [mailto:willy.mireille bij gmail.com]
Verzonden: dinsdag 28 juli 2009 15:21
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] inwinteren en Thymol / Apiguard

Ik kom nog even terug op de vraag van Bart vorige week i.v.m. Apiguard-gel. Ik heb het ook 2 jaar gebruikt en ondervond dezelfde moeilijkheden bij de combinatie Apiguard en inwinteren. Gezien het z'n voordelen heeft om zo snel mogelijk na de laatste slingerbeurt èn in te winteren èn de varroa te onderdrukken is dit toch wel een beperking van dit product. De varroa-druk na behandeling met Apiguard was heel laag en het is heel gemakkelijk in gebruik. Toch gebruik ik het nu niet meer omdat naar mijn aanvoelen de bijen te veel gestoord worden. Om bijen zo van hun melk te brengen dat ze, in een periode van drachtloosheid, het vertikken om van de suikerstroop te slurpen, moet je toch al, met voor hun, vervelend spul afkomen. Het blijft ook héél lang naruiken. Zo rook m'n vuilniszak in de bijenhal waar de lege schaaltjes apiguard van 2 zomers geleden nog inzaten deze lente nog naar thymol.

Maar wat is een beter alternatief? Even efficiënt, liefst niet te ingewikkeld qua gebruik en minder storend voor de bijen? Ik ben nu, op aanraden van onder meer Geert van Eizenga op dit forum en een artikel in het blad van Buckfastbelangen verenigd aan het behandelen met Beevital Hive Clean ( http://www.bee-vital.com/site_01.html )  Moest ik bij zijn, zou ik liever geen geut Beevital  m'n vleugels gedropt krijgen (ondanks de geruststellende naam van het product). Toch schijnen de bijen hier in het geheel niet verstoord op te reageren. Of het even efficiënt is zal later blijken als binnen een paar weken de natuurlijke mijtenval geteld wordt.

Een paar vraagjes voor imkers die het reeds een tijdje gebruiken en er tevreden over zijn.
1) Op de gebruiksaanwijzing staat dat het product liefst op lichaamstemperatuur gebracht wordt voor gebruik. Dit is, zeker met een bijenstand ver van huis, wat omslachtig. Doen jullie dat en is dat noodzakelijk voor een goede werking?
2) Ergens las ik dat je best een kleverige varroa-luier gebruikt. Is dat gewoon om beter te kunnen tellen, of is het noodzakelijk om afgepoetste mijten die verder nog kerngezond zouden zijn te beletten dat ze terug omhoog klimmen, het uitnodigende broednest in? Bij gebrek aan die kleverige luiers laat ik de bodemschuif open. De mijten vallen dan veel dieper, maar je kan helemaal niet tellen natuurlijk. Ook vraag ik me af of een open bodem de werking niet eerder negatief dan positief beïnvloed, wat zou het beste zijn?

Vriendelijke groeten,

Willy