Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Hoeveel voederen bij inwintering?

Van: Peter Vercruysse [mailto:vercruysse_peter bij hotmail.com]
Verzonden: woensdag 3 september 2008 13:36
Aan: bijenforum
Onderwerp: [bijen] Inwinteren

In onze lessen hebben we geleerd dat 12kg suiker voldoende is om een kolonie in te winteren.  Met de voorbije augustusmaand en ook een septembermaand die niet veel goeds beloofd vraag ik mij af of dit wel voldoende zal zijn.  Kan het kwaad om meer suiker te geven,  stel dat ik nu 18 kg suiker zou voeren, kan dit kwaad voor de bijen, of stoppen ze wanneer er voldoende voorraad is?
Ervaren rotten zullen me wel kunnen helpen.

Groeten,
Peter
een beginner die het goed wil doen.

Van: Chris Van Gampelaere [mailto:chris.vg bij telenet.be]
Verzonden: woensdag 3 september 2008 14:23
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] Inwinteren

Peter,

Het aantal kg suiker dat je geeft is niet alleen afhankelijk van het klimaat. Ook de sterkte van het volk, de behuizing, de isolatiewaarde van de kast enz. spelen een rol.
Ik werk met Segeberger kasten (= Duits Normaalmaat) mijn volken overwinteren op 2 kamers en krijgen 1+1/2 bus Trim O Bee dat komt overeen met à± 15 kg suiker. Over het algemeen moet ik in het voorjaar enkele suikerramen verwijderen, maar die zijn nooit verloren. Je kunt die gebruiken in afleggers.
Laat u niet misleiden door te denken dat kleine volken minder nodig hebben. Zij verbruiken vaak meer dan grote.

Groeten,
Chris

Van: jan.lemeire bij gmail.com [mailto:jan.lemeire bij gmail.com]
Verzonden: woensdag 3 september 2008 14:09
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Inwinteren

Hallo  Peter :
Hangt af van : welk type van kast ; welk bijenras . . en wat je ze  gelaten hebt bij het slingeren
Als je dat dan toch wilt doen  denk ik dat je met 15 kg  reeds overschot  gaat hebben na de winter  die  je dan wel kunt gebruiken voor andere doeleinden
Groetjes  de jan

Van: Peter Vercruysse [mailto:vercruysse_peter bij hotmail.com]
Verzonden: woensdag 3 september 2008 15:14
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Inwinteren

Ik werk met dadantblad kasten en buckfastbijen.  Mij komt het niet aan op een kilootje suiker, teveel kan ik ze dus eigenlijk niet geven?
Ik vraag me enkel af wat de bijen ermee doen als er geen plaats meer is in de kast?

Van Chris versta ik dat wat er overblijft in het voorjaar kan gerecupereerd worden of voor andere doelen, zoals afleggers gebruikt worden.  Chris, alvast bedankt.

Groeten,

Peter

Van: Chris Van Gampelaere [mailto:chris.vg bij telenet.be]
Verzonden: woensdag 3 september 2008 15:30
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] Inwinteren

Het is niet goed wanneer de bijentros moet overwinteren op koude voedselramen. De moer zal ook minder leggen of stoppen met leggen als er geen plaats meer is. Dus trop is te veel en te veel is trop!

Chris

Van: Mille en Wille [mailto:willy.mireille bij scarlet.be]
Verzonden: woensdag 3 september 2008 15:43
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] Inwinteren

Dag Peter,

Ik weet niet of het een goede regel is om een vaste voedselhoeveelheid op te geven als "zeker voldoende" om in te winteren. Het ene volk slaat het voedsel op en zet nog maar een klein broednest aan, het andere kan met het gegeven voedsel nog een behoorlijk groot broednest bouwen. Het eerste volk zal dan ook dan misschien voldoende wintervoer hebben terwijl het andere volk de wintervoorraad in bijen heeft omgezet en misschien met te weinig voer de winter ingaat. Ook de manier van inwinteren bepaald sterk de hoeveelheid voedsel. Zoals je stelt is ook de ene zomer de andere niet. Het ene jaar moet er gemiddeld meer gegeven worden dan het andere. Toen ik met bijen begon had ik als regel" beter te veel dan te weinig". Dat klopt ook, alleen, "veel te veel" is zeker ook niet goed. Ze zullen zeker niet vanzelf stoppen met opnemen als er voldoende voorraad is. Je krijgt dan een kast vol suikerramen, waar weinig plaats is voor een goede "winterzit" en waar weinig plaats is voor een mooi groot broednest in de lente. De ideale methode vind ik ieder volk afzonderlijk nakijken en inschatten of er voldoende voorraad is. Dat is echter een heel moeilijke oefening voor een beginner. Wat is namelijk voldoende?

Voor mezelf heb ik het me gemakkelijk gemaakt. Al mijn kasten zijn van hetzelfde type, nl. Segeberger. Met een heel eenvoudig hefboomsysteempje en een veerbalans kan ik iedere kast afzonderlijk wegen. (Als er belangstelling voor is wil ik er eens een paar foto's van nemen en op het forum plaatsen.) Een visuele controle leerde mij dat een goed inwinteringsgewicht voor mijn kasten 35 kg is. In het begin gaf ik tot een kastgewicht van à± 40 kg. In de lente bleek dan steeds dat de gemiddelde kast nog te veel voerramen bevatte en kon ik dus wat minder geven het volgende seizoen. Uiteindelijk ben ik voor mijn kasten tot onderstaande  ideaalwaarden gekomen.

Gewicht begin september
Buckfast 1 romp: 28 kg
2 rompen: 37 kg
Carnica   1 romp: 27 kg              2 rompen: 35 kg

Minimumgewicht lente:                      2 rompen: 23 kg   1 romp: 17 kg

Indien je de mogelijkheid ziet om je kasten te wegen kan je zo voor jouw type kast tot een ideaal gewicht komen. Je geeft dan wintervoorraad tot min of meer het juiste gewicht bereikt is. Mijn ervaring leert dat het kan variëren van zo goed als niets tot (heel)soms ruim 20 kg per volk. In de lente gaat mijn alarm rinkelen als er kasten zijn die het opgegeven minimumgewicht bereikt hebben. Het gebeurd hoogst zelden, maar als ze zo laag zakken kan het aangewezen zijn op dan bij te voederen. Dit vind ik ook een voordeel van de gewichtmeting. Zonder de kasten te openen weet je het als er een volk in moeilijkheden komt met de wintervoorraad. Een laatste voordeel van een wekelijkse gewichtbepaling is dat je in de drachtperiodes mooi kan volgen of er veel nectar binnenkomt, weinig of niets meer.

Imkers die zich geïnspireerd voelen door mijn cijfers wil ik nog eens waarschuwen dat ze niet noodzakelijk ideaalgewichten voor hun zijn. Gewicht van de lege kast, bedrijfsmethode, herfst- en lentedrachten,... maken dat het voor iedereen wat anders kan zijn.


Vriendelijke groeten,

Willy Kestemont

Van: fred berwaerts [mailto:a.berwaerts bij skynet.be]
Verzonden: woensdag 3 september 2008 21:27
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] Inwinteren

beste Willy,

je schreef "Een laatste voordeel van een wekelijkse gewichtbepaling is dat je in de drachtperiodes mooi kan volgen of er veel nectar binnenkomt, weinig of niets meer. "
Kan je hier wat meer over vertellen? Zoals bijvoorbeeld of je jaarlijks terugkerende drachtpauzes hebt of welke dracht  het meest opbrengt. In feite alles wat je hier over geleerd  hebt.

groeten,

Jonathan

Van: Mille en Wille [mailto:willy.mireille bij scarlet.be]
Verzonden: vrijdag 5 september 2008 15:11
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] Inwinteren

Dag Jonathan,

Een zestal jaren meet ik het gewicht van mijn productievolken. In het actieve seizoen is dat mijn eerste werkje als ik m'n 7 à  9daagse controle doe, in de winter weeg ik zowat eens per maand. Het kost me maar een half minuutje per kast. De gegevens worden genoteerd en vergeleken met het vorige gewicht. Als in een dracht- en zwermperiode alle kasten een aantal kilo zwaarder zijn geworden en ééntje is gelijk gebleven, dan leert mij dat, dat dit volk zeker grondig moet nagekeken worden op zwermplannen.  Als een andere kast dan een mooie gewichtstoename laat optekenen en een blik op de vliegplank toont veel bijen die zonder tijd te verliezen in een rechte lijn de kast verlaten, dan weet je met 99% zekerheid dat er geen zwermdoppen zullen zijn. In die kast is de controle vlug gebeurd en beperkt het zich tot darrenraat uitsnijden en eventueel een hoogsel bijplaatsen. De vijf minuutjes "tijdverlies" bij het wegen zijn zo vlug teruggewonnen.

Wat het me leert over drachtpauzes en sterkste drachten is natuurlijk zeer plaatselijk en seizoens gebonden. Mijn bijen staan een 10tal kilometer van ons huis in een bosje in Itterbeek. Stadsrand zou een goede omschrijving kunnen zijn. Een heel diverse plantengroei met veel tuintjes, enkele bosjes, wat landbouw, wat parkjes,... Een drachtpauze is er dan ook niet echt, tenzij opgelegd door de weergoden. Een imker die de bloei en zijn bijen zeer goed in het oog houdt heeft geen weegtoestel nodig om te weten of er drachtpauzes zijn. Helaas kom ik daar niet toe en dan is de weegschaal soms een openbaring. Het ontbreken van die drachtpauzes was zo een verassing voor mij. In elke goede imkerskursus is daar sprake van, maar in de praktijk is er bij mij niets van te merken. De dracht begint in het voorjaar met de wilgen en stopt rond eind juni.

Eind JUNI en niet eind juli, zoals meestal geleerd wordt. Dat was voor mij het meest leerrijke resultaat van mijn jarenlange metingen. Nogmaals het is een plaatselijke situatie. Anderen mogen daar niet dezelfde conclusies uit trekken, maar ik zal zeker niet de enige zijn waar het zo is. Jaar na jaar merkte ik dat het kastgewicht tussen 1 juli en 30 juli nagenoeg hetzelfde was. Soms kwamen er nog een paar kilootjes bij, maar andere jaren waren die er zelfs af. Voor ik effectief ging meten dacht ik dat er meestal nog een lichte toename was, maar dat blijkt niet zo te zijn. Sommige imkers kunnen in juli, augustus of zelfs september nog mooie oogsten verwezenlijken, in Itterbeek echter niet. Daar staat tegenover dat maart, april, mei en juni soms fantastisch zijn, dus je hoort mij niet klagen. Het is wel vreemd hé, in april is het weer gemiddeld minder goed, zijn de bijen met minder en staan er minder bloemen dan in juli, en toch is het gewicht in binnenkomende nectar in april véél groter. Gelukkig komt er nog wel een flinke stuifmeelstroom in de zomer.

Nu ik wéét dat de dracht hier stopt, iets na de zomerzonnewende geeft mij dat een mooi voordeel. En dat is meteen het nuttigste wat al die metingen mij geleerd hebben. De zomerhoning slinger ik nu (als ik tijd heb) het eerste weekend van juli. Dit geeft mij een maand voorsprong in vergelijking met vroeger, om mij volken klaar te maken voor de volgende lente. Ik kan veel vroeger en zonder (of met heel weinig) chemie de volken varoa-arm maken, het wintervoer hoeft niet in blok gegeven te worden, de volken kunnen in prima omstandigheden, op een natuurlijk ritme naar hun winterzit toegroeien.

Je merkt dat haast al wat ik leer uit het wegen van de kasten, erop gericht is om het werk in de bijenhal te vergemakkelijken en eventueel de bedrijfsmethode bij te stellen. Conclusies die meer gericht zijn op specifieke plantenbloei heb ik niet, als je vooral dat wou weten moet ik je dus teleurstellen.

Algemeen kan ik stellen dat mijn weegtoestel een van mijn meest nuttige gereedschappen geworden is in de bijenhal, ongebruikelijk bij de meesten, maar je kan er veel uit leren.

Groetjes,

Willy

Van: Hugo Thoné [mailto:hugo.thone bij edpnet.be]
Verzonden: vrijdag 5 september 2008 18:26
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: [bijen] Inwinteren

Beste Willy,

Er is inderdaad interesse voor jouw eenvoudig weegsysteem !

mvg,

hugo

Van: fred berwaerts [mailto:a.berwaerts bij skynet.be]
Verzonden: vrijdag 5 september 2008 18:11
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] Inwinteren

welk toestel gebruik je?

groeten,

Jonathan

Van: Mille en Wille [mailto:willy.mireille bij scarlet.be]
Verzonden: zaterdag 6 september 2008 17:06
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] Inwinteren

Dag Jonathan, Hugo en anderen,

Ik zal enkele foto's nemen van m'n weegtoestel en ook wat maten en een
materiaallijst bijvoegen. Dit weekend gaat het echter niet meer lukken,
maar jullie mogen het in de loop van volgende week op het forum verwachten.

Groeten,
Willy

Van: Mille en Wille [mailto:willy.mireille bij scarlet.be]
Verzonden: dinsdag 9 september 2008 17:31
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] Inwinteren

Beste imkers,

Hierbij zitten wat foto's en uitleg van mijn weegtoestelletje.
Wat heb je nodig:

 • 1 steunbalk van 5 X 5 X 150 cm lang
 • 1 hefbalk van 5 X 5 X 90 cm lang
 • 1 scharnier
 • 1 unster tot 50 kg.
 • 1 ketting van +/- 100 cm
 • 1 oogvijs, 1 sluitring, 1 ring, 1 haak

De optimale lengte van de steunbalk en de ketting is mogelijk iets langer of korter al naargelang je eigen lengte en de hoogte van je kastbodem t.o.v. de vloer.
Een unster vind je in mechanische en elektronische versies. Gezien kasten in het hoogseizoen soms naar de 100 kg kunnen gaan ben je niet veel met een klassiek model dat maar tot 25 kg kan wegen.
Hoe maak je het:

 • de steun- en hefbalk op maat zagen
 • de steunbalk bovenaan afschuinen
 • oogvijs stevig inschroeven op het einde van de hefbalk
 • ketting en unster monteren en een goede kettinglengte bepalen
 • ankerpunten voorzien aan de bijenkasten
  • precies in het midden van elke zijwand van de kast, op het laagst mogelijke punt een oogvijs stevig indraaien.
  • voor styroporkasten kan met bijvoorbeeld VOB elektriciteitsdraad een ankerpunt gemaakt worden (zie foto)

Hoe gebruik je het:
Vooreerst de voet van de steunbalk stabiel naast de te wegen kast plaatsen en de kettinghaak in het kast-verankeringspunt plaatsen. Vervolgens met één hand de steunbalk vertikaal vasthouden en met de andere hand de kast lichtjes optillen door de hefbalk helemaal op het uiteinde naar beneden te trekken. Zelfs een kast van 80 kg. gaat zonder veel moeite naar boven. Tot slot het gewicht op de unster aflezen, de waarde verdubbelen of beide helften wegen en de waarden optellen (dit is nodig als je een preciezer resultaat wil of als het volk zich niet in het midden van de kast bevindt). Het bekomen gewicht onmiddellijk noteren op de kastkaart, in een tabelletje of in een computerprogrammaatje en we zijn klaar.

We kunnen niet verwachten dat deze meting het exact juiste kastgewicht weergeeft. Dit is echter niet nodig. We doen op onze bijenstand niet aan wetenschappelijk onderzoek. Voor een courante imkerspraktijk is de meting zeker precies genoeg en is het belangrijker dat het vlot en snel kan gebeuren. Ik moet wel opmerken dat dit systeem enkel maar juist kan werken als je kastvoeten zich helemaal aan de zijkant van de kast bevinden. Hoe meer ze naar het centrum toe staan, hoe onjuister het resultaat.

voeding_hoeveel voe1

Deze foto zegt al meer dan de uitleg denk ik.

voeding_hoeveel voe2

Iets meer in detail.

voeding_hoeveel voe3

Daar komt al een beetje sleet op na al die jaren gebruik. Merk op dat het scharnier er de andere ijzerwaren stoere exemplaren zijn die tegen een stootje kunnen.

voeding_hoeveel voe4

Een oogvijs in het piepschuim is geen optie, VOB electriciteitsdraad met doormeter 2,5mm echter wel.

voeding_hoeveel voe5

één centimetertje opheffen en het gewicht aflezen.

voeding_hoeveel voe6

Deze map met alle gewichtgegevens gaat steeds ben mee naar de bijenhal. Nieuwe metingen worden met potlood op dit blad genoteerd. Thuis wordt het in de PC ingevoerd. Af en toe print ik een nieuw blaadje af met de bijgewerkte tabel.

Zo zie, vragen, opmerkingen of aanvullingen, laat maar komen.

Willy Kestemont

Van: Peter Vercruysse [mailto:vercruysse_peter bij hotmail.com]
Verzonden: dinsdag 9 september 2008 18:01
Aan: bijenforum
Onderwerp: [bijen] RE inwinteren

Beste Willy, het ziet er inderdaad een eenvoudig en handig toestel uit.  Begrijp ik het goed dat je eerst de ene helft en dan de andere helft weegt en dan samentelt, ofwel één kant weegt en dan maal twee?  Waarom hef je de ganse kast niet in zijn geheel op?  Als er op iedere hoek een oog geplaatst is kan je op de vier hoeken heffen en zo heb je direct het gewicht.

Groeten en nogmaals bedankt aan iedereen voor het reageren op mijn "inwinter" vraag.


Peter

Van: Mille en Wille [mailto:willy.mireille bij scarlet.be]
Verzonden: donderdag 11 september 2008 11:11
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] RE inwinteren

Dag Peter,

Je begrijpt het inderdaad goed. Meestal weeg ik één kant en doe dan maal twee. Het is op de duur haast een automatisme, je leest bijvoorbeeld 24 kg, maar je denkt al snel 48 kg. Als je er een beetje op let dat het broednest centraal hangt (eventueel wat kantramen naar een andere kant brengen als het broednest wat scheef zit) is het linkergewicht vrij identiek aan het rechtergewicht en kan je de moeite van twee metingen per kast uitsparen. Enkel tegen het einde van het inwinteren, of in het vroede voorjaar bij een kast die in de buurt van het  minimumgewicht komt ga ik links en rechts meten omdat ik dan zeker wil zijn van het resultaat.

De kast in zijn geheel wegen zou een preciezer resultaat kunnen geven, maar er zijn ook nadelen. Je hebt dan een unster nodig die tot 100 kg kan meten en die zijn duurder. Je moet ook het dubbele gewicht optillen en als er een toren(tje) hoogsels opstaat wordt dat al serieus heffen. Ook zou je dan een sterker, stabieler en dus ook zwaarder hefboomsysteem moeten maken, wat een snelle meting kan bemoeilijken. Sommige imkers hebben een heel takelsysteem in hun bijenhal hangen waarmee ze kasten kunnen optillen en verhuizen. Dat is natuurlijk het summum, maar dan spreken we niet meer van een eenvoudig weegsysteem dat op een half uurtje in elkaar gezet is.

Vriendelijke groeten,

Willy

Van: Bieenkorf [mailto:info bij bieenkorf.be]
Verzonden: donderdag 11 september 2008 12:51
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] RE inwinteren

Dag Willy,
Zeer handig en nuttig toestel, voor 1 meting moet het broed in het midden hangen natuurlijk.
Ik zie dat je werkt met Segebergers, het broed zit dan meestal naar 1 zijde toe.
Het broed bij het inwinteren centraal hangen is volgens mij geen goede zaak.
Imkergroet, Marc

Van: Mille en Wille [mailto:willy.mireille bij scarlet.be]
Verzonden: donderdag 11 september 2008 14:56
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] RE inwinteren

Dag Marc,
Dat centraal hangen is een van de zaken die mij als beginneling geleerd is en dat ik ben blijven toepassen zonder er veel bij na te denken en waarschijnlijk zal blijven doen tot iemand (jij misschien) mij van het tegendeel overtuigd. Niet fanatiek hé, als ze zich een beetje uit het centrum bevinden is het ook prima. één van mijn 7 volken die ik ingewinterd heb (een reservevolkje op 1 romp) zat nu rechts met één voerraam, dan 5 broedramen, vervolgens terug 5 voerramen. Hier heb ik de 2 buitenste linkse voerramen naar rechts gebracht, zo kan het volk, naar mijn aanvoelen, harmonieuzer de winter in. Zou jij dat niet doen en zo neen, waarom niet?

Groeten,

Willy

Van: Bieenkorf [mailto:info bij bieenkorf.be]
Verzonden: donderdag 11 september 2008 17:19
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] RE inwinteren

Dag Willy,

Ik doe dat niet,  of beter ik hoef het niet te doen omdat het bijenbroed steeds centraal zit met onze kasten.
De Duitse bodems zijn helemaal niet bijvriendelijk omdat ze ofwel diep zijn en de bijen in het midden van het vlieggat niet op de ramen kunnen, ofwel een vlak varroarooster hebben waar bijen liever niet op lopen (ook meer stuifmeelverlies).
Als je het vlieggat gadeslaat zie je de terugkerende haalbijen bij veel houten kasten (die in de zon staan) en bij alle Segebergers (of Frankenbeute of Combi-kasten) steeds meer links of rechts binnenvliegen.
Bij houten kasten heeft dat te maken met de warmere zonzijde waar het broed naar gericht wordt, bij de Segebergers (waar het zon-effect niet speelt door de isolatiewand) is dat te wijten aan  de slechte bodems. De meeste bijen moeten hierdoor uitwijken naar de (binnen-) zijwand en kruipen daar op het zijraam en zo verder.
De bijen plaatsen daarom bewust hun broednest uit het centrum omdat ze er zo (via de zijwand) het snelst bij kunnen. Het is dus hun reactie op het kastgebrek.
Wij menen uiteraard goed te doen door bij het inwinteren het broed in het midden te hangen, het betekent echter een storing, tegen de wil van de bijen.
Ze moeten nu een langere en moeilijkere weg afleggen (via zijwand over verschillende ramen) naar hun broed, dat bedoelde ik dus.
Wij kennen het centraal zetten van het broed als een voorgeschreven handeling in veel cursussen, ook nu nog.
Het is inderdaad beter dat de tros in de winter in het midden zit voor een betere bereikbaarheid van de voorraden langs alle zijden. Ook voor het verkleinen van de afstand tros-zijwand voor een betere temperatuur- en vochtregeling (ver van een wand betekent meer temperatuurverval naar die wand toe met vochtvorming en meer kans op beschimmelde ramen aan die zijde).

De beweging van de thuiskomende haalbijen werd hier gedurende enkele maanden in 2006 gade geslagen bij 4 kasten die op 2 m hoogte werden opgesteld op een glazen onderplaat.
Je ziet dan duidelijk de uitwijking van de bijen en de lijnen die ze volgen bij de Duitse kasten. Het was een probleem dat we zeker wilden aanpakken in ons ontwerp.

Imkergroet, Marc

Van: Toon Jacobs [mailto:toon.jacobs bij telenet.be]
Verzonden: donderdag 11 september 2008 18:59
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] RE inwinteren

Dag Willy,

Bij het inwinteren zorg ik ervoor dat het bijennest zich links of  rechts in de kast bevind en niet centraal.
Het heeft bij mij niet te maken met het soort kast dat ik gebruik maar wel om volgende reden:

Als we het volk centraal zetten zal het in de winter naar links of rechts  verplaatsen om aan de voedselvoorraad te geraken.
Nemen we nu aan dat het bijennest zich naar links verplaatst en het voedsel daar opgeraakt, hebben we kans dat indien het dan juist
een lange en zeer koude periode is dat het volk niet meer aan de andere kant van de bijenkast  om daar het eten te verbruiken en zo zal sterven van de
honger ondanks dat er zich toch nog voldoende voorraad aanwezig is.

Om dit  te vermijden plaats ik gans de voorraad bijeen en het bijennest daarnaast.

De groeten,
Toon

Van: Mille en Wille [mailto:willy.mireille bij scarlet.be]
Verzonden: vrijdag 12 september 2008 10:04
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] RE inwinteren

Dag Marc en Toon,

Bedankt voor jullie reacties. Allebei verschillend, allebei met een
redenering waar iets voor te zeggen is. Omdat ik nog nooit een volk heb
gehad die door een strenge winter niet bij het voedsel geraakt en zo in
moeilijkheden komt ga ik me de moeite besparen om het broednest bewust
naar een zijwand te verplaatsen. Anderzijds denk ik nu dat als een volk
zelf beslist om zich wat op zij te zetten, ik ze niet meer zal
tegenwerken. Zo neem ik iets van jullie beiden mee naar volgend seizoen
toe.

Hoe meer ik over je kastontwerp lees Marc hoe nieuwsgieriger ik word om
ze beter te leren kennen. Je schrijft op je site dat er aan een
simplex-model gewerkt wordt. Komt er in de toekomst ook een model met
duits-normaal maat?

Groeten,

Willy

Van: Bieenkorf [mailto:info bij bieenkorf.be]
Verzonden: vrijdag 12 september 2008 17:32
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] RE inwinteren

Dag Willy, die vraag kreeg ik al samen met Simplex, Kempisch en Zander.
Het is hier geen commerciële opzet om de wereld te veroveren. Als je
commercieel wil denken dan voorzie je al die dure details niet want dat
maakt de mallenprijs ontzettend duur. Niet voor niets dat de Duitsers het
simpel en goedkoop houden. Maar je lost er wel alle essentiële gebreken mee
op en maakt daarbij de beste kast die er is, zowel voor de bijen als voor de
imker.
De Dadant-Blatt is de maat die we zelf het best vinden en al lang mee
werken, samen met een 30-tal bevriende imkers die ik in het afrondend
onderzoek betrok. Die beslissing was dus snel genomen en daarvan zijn er nu
bijna 550 de deur uit.
Naast deze grote kast wil ik nog aan een kleiner maat beginnen en met de
Simplex hebben we hier in België een prachtige eigen raammaat in huis.
Het Simplex ontwerp met oorlengten van 22 mm is al een tijd klaar, maar
omdat ik daar zelf niet mee werk, wil ik de productie beginnen vanaf 200
voor-bestellingen, we zitten nu op 73. Wie nog interesse daarvoor heeft kan
dat doorgeven via www.bieenkorf.be.
Ook Kempisch had ik graag gemaakt, maar helaas wegens te weinig gebruikt
niet haalbaar. Voor typisch buitenlandse invoer zoals DN pas ik, daarvoor is
onze Simplex veel beter. Spijtig dat al een aantal imkers op DN zijn
overgestapt bij gebrek aan een goede kast voor onze Simplex. Het Duitse
stapelsysteem in EPS (Segeberger, Frankenbeute..) was indertijd een beter
alternatief voor houten kasten maar op talrijke punten werd gewoon niet
nagedacht.
Ik ga hier niet verder over uitweiden want veel imkers hebben de laatste
jaren hun houten kasten omgeruild voor bv. Segebergers met de idee dat ze nu
goed zitten. Ze zien allemaal de voordelen t.o.v. de houten kast maar niet
de ernstige gebreken voor bij en imker.
Ik heb geleerd dat een imker een koppig en fier iemand is die zichzelf een
goed imker vindt, zijn methode en zijn kasten de beste vindt enz., dus ik ga
hem/haar dat niet afpakken. Tenzij hij/zij zichzelf vragen begint te
stellen, dan wil ik er graag op ingaan natuurlijk.
Beste imkergroeten, Marc