Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Gebruik Feed Bee

From: Erik Goris
To: bijen bij cari.be
Sent: Tuesday, September 01, 2009 12:38 PM
Subject: [bijen] ontmoeting

Beste forumdeelnemers,

Deze maand komt Abdi Safari, een van de directeuren van het Canadeese, Bee Processing Enterprises Ltd., de ontwikkelaar en  de producent van Feedbee, naar België.

Abdi heeft een universitaire graad en is gespecialiseerd in dierenvoeding met een extra specialisatie in bijenvoeding.
Hij liet me weten dat als er imkers interesse en vragen  zouden hebben rond bijenvoeding in het algemeen en voeden met stuifmeel vervangers in het bijzonder, hij deze graag wil te woord staan.

We zijn nog maar net van het bezoek van de Heer safari op de hoogte gesteld. Daardoor is de tijdspannen om iets groter opgezette ontmoeting te regelen te kort.
Als er interesse zou zijn van imkers, dan zullen we proberen om nog ergens een zaaltje vast te leggen zodat we daar Abdi kunnen ontmoeten. Laat het me graag weten. Ook indien er maar een tiental imkers zouden zijn, dan nog zullen we dit laten doorgaan.

MVG
Erik Goris

Van: achiel [mailto:achiel.dhooge bij skynet.be]
Verzonden: zondag 6 september 2009 9:18
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] ontmoeting

Erik,

Ik had graag aanwezig geweest indien dhr. Safari een voordracht gaf, helaas zit ik vanaf 20 september in Los Angeles.

Gisteren controleerde ik de kasten bij mijn schoondochter, die in een veel beter drachtgebied staan en er staan er maar twee, wat ook positief is qua dracht. Het zijn ook zusterkoninginnen van degenen die hier staan.

Het verschil is toch groot.
Ik schat de voorraad daar op ongeveer 3/4 raam simplex, bij mij is dat 3-4 ramen simplex.

Hetgeen ik aan dhr. Safari zou willen vragen is : ik heb hier feedbee gegeven maar een aantal klassieke bijenplanten worden daardoor niet of minder  bevlogen. Het zou gaan om planten die een iets mindere kwaliteit van stuifmeel geven (maïsstuifmeel wordt hier niet binnengedragen dit jaar).

Maar, is het niet zo dat, indien de bijen het minderwaardige stuifmeel van planten mengen er toch een volwaardig bijenbrood ontstaat ?

mvg
achiel

Van: a.berwaerts bij dommel.be [mailto:a.berwaerts bij dommel.be]
Verzonden: maandag 7 september 2009 18:08
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] ontmoeting

beste Achiel

minderwaardig stuifmeel wordt zo genoemd omdat het 1 of meerdere voedingsstoffen niet of weinig bevat. Om deze kwaliteit te bepalen wordt zover ik weet vooral naar het eiwit gehalte gekeken, hoewel andere stoffen ook van belang zijn. De fermentatie die stuifmeel tot bijenbrood maakt zorgt voor een betere vertering omdat het de celwand van de stuifmeelkorrels oplost. Het voegt geen voedingsstoffen bij zodat een volwaardig bijenbrood niet kan ontstaan.

groeten,

Jonathan

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij euphonynet.be]
Verzonden: zaterdag 12 september 2009 21:12
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] ontmoeting

Dag Erik en allen,

Nog een vraag voor dhr. Safari.
Recent onderzoek aan twee Amerikaanse universiteiten suggereert dat het schaarser worden van stuifmeel tijdens de herfst een volk aanzet om het broeden te stoppen waardoor er geen larfjes meer moeten worden verzorgd en we kunnen spreken over het ontstaan van winterbijen (verslag te bekomen bij: gderoeck@euphonynet.be).
Als we Feed Bee voederen als stuifmeelvervanger, stellen we dan die stap voor een volk niet uit? In andere woorden: bestaat het risico dat hoe langer we de stuifmeelvervanger voederen, hoe langer een volk het zal moeten stellen zonder winterbijen?
Kan hij voor onze contreien een datum voorop stellen waarop we zouden moeten stoppen met het voederen van Feed Bee, rekening houdend met het feit dat in toch vele streken de klimop het laatste serieus stuifmeelaanbod biedt?
Ben ik niet duidelijk genoeg laat het weten want ik vind dit een belangrijk aspect van het voederen van vervangeiwit.
Beste groetjes,

Ghislain.

Van: Bieenkorf [mailto:info bij bieenkorf.be]
Verzonden: zondag 13 september 2009 9:21
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] ontmoeting

Feedbee mag net zoals alle andere niet gezien worden als een stuifmeelvervanger maar als een stuifmeelsupplement om een tekort aan natuurlijk stuifmeel aan te vullen.
Een bijenvolk aan het broeden houden met enkel een stuifmeelvervanger, daar waar er van nature geen stuifmeel meer is, zorgt voor een later en zwakker wintervolk en brengt zeker geen verbetering, in tegendeel. Anderzijds, inspelen op de warmere nazomers en het natuurlijk pollenaanbod in die periode verbeteren, doet latere en sterke wintervolken ontstaan.
Winterbijen die in september en later nog geboren worden moeten er enkele maanden minder over doen om het voorjaar te halen, dat scheelt hem nogal wat in de uitwinteringskansen van een volk.

Een stuifmeelsupplement moet volgens mij enkel ter beschikking staan van het volk om aanhoudende natte dagen zonder natuurlijke pollen op te vangen, als er weer natuurlijke pollen zijn laten de bijen het toch links liggen. Hier wringt het schoentje, want als je een goed werkend middel wil toedienen (zoals het pollensupplement voorgesteld door Wageningen) dan mag dat niet snel bederven, want het kan dagen niet aangeraakt worden door de bijen. Het middel van Wageningen houdt niet lang en is daardoor waardeloos.

Erik, misschien daarom een bijkomende vraag naar de heer Safari toe. Hoe zit het met de houdbaarheid van Feedbee (eens bereid en aan het volk gegeven), en bijkomend dan eventueel welke middelen worden gebruikt om die houdbaarheid te verlengen ?

Marc