Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Azijn toevoegen aan suikersiroop

Van: Achiel Geurts [mailto:achiel.geurts bij telenet.be]
Verzonden: donderdag 18 september 2008 3:22
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: [bijen] Azijn

Er is al enige tijd info over het inwinteren op het forum. Bij het zelf
koken van suikerwater weet ik dat een oude en ervaren imker daar ook een
scheutje azijn aan toevoegde. Gevraagd naar de reden waarom hij dat deed kon
hij mij geen antwoord geven, enkel dat hij dat gebruik had overgenomen van
nog oudere imkers. Is het toevoegen van een scheutje azijn aan het
suikerwater wel zinvol, zijn er nog imkers die dat doen en weet er iemand
waarom ze dat vroeger deden?

Achiel Geurts.

Van: yves mostien [mailto:ym070752 bij scarlet.be]
Verzonden: woensdag 17 september 2008 19:36
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Azijn

ja, als het nodig is van suiker bij te voederen (mijn bijen overwinteren
bijna altijd op honing), doe ik er ook ciderazijn bij. Volgens oude recepten
zou dit de suiker helpen inverteren. Ik heb ook al gehoord dat sommige
imkers citroen i.p.v. azijn toevoegen.
Ikzelf haalde dit idee uit een boek van D.C. Jarvis: "Ces vieux remedes qui
guerissent".  Een boek, vertaald in het Frans, want de auteur is van
Vermont, VSA.
Imkersgroeten,
Yves
5 DB in Rode
www.tbrabantsbieke.be

Van: Hans Laevens [mailto:hans.laevens bij skynet.be]
Verzonden: woensdag 17 september 2008 21:14
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Azijn

Beste Achiel,

Inderdaad, om van gewone suiker, invert suiker te maken. Dit doen bijen ook
met de suiker die in nectar zit. Ze gebruiken wel geen azijn, maar doen het
met het enzym invertase. Op de Nederlandstalige Wikipedia
(http://nl.wikipedia.org/wiki/Invertsuiker) vind je wat informatie over
invert suiker. Op de Engelstalige Wikipedia vind je nog meer informatie
daarover (http://en.wikipedia.org/wiki/Inverted_sugar_syrup).

Groeten,
Hans

Van: Toon Jacobs [mailto:toon.jacobs bij telenet.be]
Verzonden: donderdag 18 september 2008 0:13
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Azijn

Dag Achiel,

Ik ben geen voorstander van toevoegmiddelen en krijg de er de kriebels van
om gebruiken van oude, ervaren imkers over te nemen die niet kunnen
motiveren waarom ze deze of gene methode toepassen.

Waarom ik geen voorstander ben van toevoegmiddelen: omdat het inwinteren met
suikerwater zonder ook prima lukt.

Groeten,
Toon

Van: Erik Goris [mailto:Erik.jjm.goris bij telenet.be]
Verzonden: donderdag 18 september 2008 0:22
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Azijn

Honing is zuur. Als we met suiker gaan voederen, lijkt het me niet verkeert
om deze suiker ook zuur te maken. Temeer dat het is uitgewezen, dat nosema
in een zure omgeving minde goed tot ontwikkeling komt. Slecht en verkeert
kan het niet zijn.

Van: peter de waele [mailto:dewaele_peter bij msn.com]
Verzonden: donderdag 18 september 2008 7:01
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Azijn

besteYves,

Ik zie dat je overwinter op honing  ,hoe zit dat precies in verhouding met het toegevoegde water als oplossend naar vloeibaar,heb  2 delen honing met 1 deel warm water gegeven, zowat de grens om de honing vloeibaar te krijgen wat dat ik niet onmiddellijk begrijpt is onze bijen hebben toch 15 a 20 kg nodig aan suikers bij het overwinteren dan moet jij toch  in een goed drachtgebied wonen anders heb je voor jezelf geen honing meer over. Ik heb dit najaar enkele volken honing gegeven en vind dat ze het zo snel niet opnemen en verzegelen als met gewone suiker 3/2 of zijn dat mijn gedachten.

peter

Van: peter de waele [mailto:dewaele_peter bij msn.com]
Verzonden: donderdag 18 september 2008 7:15
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: [bijen] azijn

Azijn zou goed zijn tegen allerlei kwaaltjes als we het internet zouden mogen geloven.

  • Gorgelen met azijn en warm water helpt je van die zere keel af.
  • Hetzelfde trucje zou ook de hik doen verdwijnen.
  • Azijn werkt ontsmettend bij kleine wonden. Een man beschrijft hoe hij zich soms bezeert bij het tuinieren en hoe hij er dan tegenop ziet om terug het huis in te gaan voor ontsmettingsmiddel. Gelukkig heeft hij steeds zijn azijnspray bij de hand.
  • Voetschimmel: geen probleem!
  • Volgens de online-encyclopedie Wikipedia werkt azijn, in combinatie met groene zeep, zelfs tegen hoofdluizen.
  • Vermengd met honing is azijn heel doeltreffend tegen mondschimmel.
  • Muggenbeten en door de zon verbrande huid zouden minder pijnlijk zijn indien met azijn ingesmeerd.
  • Een surfer heeft geen allergie meer voor krab sinds hij het voedsel in azijn dipt.

Het helpt ook bij verstoppingen ,

Misschien toch een paar kleine details die van toepassing zouden kunnen voor de imker ?

peter

Van: yves mostien [mailto:ym070752 bij scarlet.be]
Verzonden: donderdag 18 september 2008 9:33
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Azijn

Hallo Peter,

Ja, die verhouding gebruik ik ook. 2/1 voor inwinteren, 3/1 voor stimulatie. Ik heb wel geen idee of het opnemen sneller of trager gaat dan met suiker. Het bereiden gaat alvast trager als de rijper al leeg is en het terug uit de pottekes moet!

Nu, wat het inwinteren betreft. Eigenlijk moet ik starten met mijn bedrijfsmethode. Ik ga maximaal met 6 kasten de winter in. Zo ben ik zeker dat het drachtveld voldoende is. Ik gebruik de methode "La biruche" van Emile Loubet de l'HOSTE (in Frans), t.t.z. ik zet de kasten het jaar door 2 aan 2, 1 oostelijk gericht, de andere westelijk. Voordelen? Ja, de kasten overwinteren met 15 kg, niet elk, maar voor beide! Waarom? Wel elk broednest vormt een halve sfeer, ze houden mekaar warm en verliezen bijna nooit het contact met het voedsel, daar ze maar één kant uitmoeten. Ander voordeel: de broedaanzet is veel sterker, de koninginnen concurreren mekaar. Nadeel: als je een zwerm hebt, dan is het een zeer dikke, want zelfs als de moer van de andere kast nog geen zwermcellen optrok, gaat die tweede kast samen zwermen.
Boven de romp komt het moerrooster, en dan een gemeenschappelijk hoogsel voor beide kasten dat veel sneller gevuld wordt. Deze methode brengt veel meer opbrengst en ja, sommige jaren heb ik bijna niets over. Dat deert mij niet, want mijn beweegredenen om beginnen te imkeren 24 jaar geleden lagen heel anders. Ik vind alvast dat ik jaarlijks ver onder de maat van de 10% verlies van bijenvolken zit en heb zeer weinig last van nosemose totnogtoe.

Wil je ooit deze methode testen, dan raad ik je aan het boek of een ander werk door te nemen, want er komt nog heel wat meer bij kijken.

Imkersgroeten,

Yves
Dworp
5 DB in Rode
www.tbrabantsbieke.be

Van: Ludo De Clercq [mailto:ludo.de.clercq bij skynet.be]
Verzonden: donderdag 18 september 2008 9:34
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Azijn

Dag Toon en Erik,

Enerzijds moet ik Erik bijtreden dat het aanzuren de suikeroplossing dichter
bij de natuur brengt. Ook zal een normale oplossing die wat begint te
gisten, vanzelf naar de zure kant gaan, omdat gisten zelf zuur gaan aanmaken
omdat ze zich in (licht) zuur midden beter voelen.
Wil men zuur toevoegen om het voorverteren van het suikerwater (het
inverteren) te bewerkstelligen, met als doel de bijen dit werk te besparen,
dan moet men absoluut over de warme weg gaan, t.t.z. koken. Werk wel niet
met een aluminium kookpot, want zelfs een zwak zuur als azijnzuur zal bij
kooktemperaturen wat aluminium oplossen. Niet dat het gaten zal branden in
Uw pot, maar aluminium hebben wij noch de bijen nodig. Voor de mens is het
bij langdurig gebruik gevaarlijk voor hersenschade, voor bijen
waarschijnlijk niet (ze leven zelfs in de winter toch maar zes maanden),
maar waarom een risico nemen.

Met wat azijn toe te voegen en een half uur te koken haalt men 20-30%
invertering. Het voornaamste probleem daarbij is dat azijnzuur vluchtig is,
en bij het koken verdwijnt.
Betere resultaten haalt men met citroenzuur of vitamine C (zoals in de
wikipedia links aangegeven). In de industrie gebruikt men zelfs zwavelzuur
of fosforzuur zij het bij kleine concentraties (1 druppel zuur per liter
ongeveer; wees gerust, daar is niets gevaarlijks aan, ons maagzuur bvb is
veel sterker dan dat). Maar men moet minstens 20 minuten koken om 50-60%
omzetting te bekomen (niet vergeten desnoods wat water bij te voegen, want
er verdampt water, en er reageert water weg; je blijft er best constant bij
en roert regelmatig, anders heb je makkelijk een accidentje waarbij er
karamel wordt gevormd).

Anderzijds moet ik ook Toon bijtreden. De bijen zijn perfect in staat
saccharose te splitsen. Dat kost hun relatief weinig moeite. Als ze nectar
ophalen zitten daar ook grotendeels meervoudige suikers in, waarvan velen
moeilijker te splitsen zijn dan sacharose.
Als het daarop aankomt om goed de winter in te gaan, moet het toch om een
zwak volk gaan, of een dat op een zwakke najaarsweide staat. Ik denk dat
extra stuifmeelplanten voor de herfst aanplanten de bijen meer opbrengt dan
het wintervoer aanzuren.

Ook een punt is dat, hoe lichter verteerbaar de stroop voor de bijen, hoe
beter voor bacteriën en gisten. De "verbeterde" stroop moet dus best
afkoelen in een gesloten kookpot (minstens een nacht, tot koel genoeg om af
te vullen),en dan snel genoeg gebruikt worden om niet te bederven.
Ook zorgt het langdurig koken niet alleen voor werk, maar ook voor de
vorming van HMF, dat voor de bijen (lichtjes) giftig is.

Aangezien ik zelf koud smelt (dubbele emmer methode) is het voor mij niet
van toepassing. Maar ik zou zeker niemand tegenhouden ermee te
experimenteren. Verwacht echter geen mirakels, zou ik zeggen.

Beste groeten,

Ludo

Van: Bieenkorf [mailto:info bij bieenkorf.be]
Verzonden: donderdag 18 september 2008 12:06
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Azijn

Voor wie interesse heeft voor de manier waarop wij het doen :
http://www.bieenkorf.be/forum1/viewtopic.php?p=433#433
Imkergroeten, Marc