Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

HMF in suikersiroop, opgelet!

 

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij telenet.be]
Verzonden: vrijdag 26 november 2010 18:13
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: [bijen] Advies FAVV over HMF in suikersiroop.

Beste allen,

Hierbij een heel interessant advies van het Wetenschappelijk Comité van het FAVV over het gevaar en de limieten van HMF in suikersiroop voor bijen:

http://www.favv.be/wetenschappelijkcomite/adviezen/_documents/ADVIES32-2010_NL_DOSSIER2010-21.pdf

Dit advies kwam tot stand naar aanleiding van het onderzoek van Romée van der Zee betreffende de bijensterfte verleden jaar, mogelijk als gevolg van giftige invertsiroop als gevolg van een te hoof HMF-gehalte.

Beste groetjes,

Ghislain.

 

Van: hugo.braet bij telenet.be [mailto:hugo.braet bij telenet.be]
Verzonden: vrijdag 31 december 2010 12:43
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: Re: [bijen] Advies FAVV over HMF in suikersiroop.

Ghislain,

Is er voor zover gij weet een eenvoudige methode om het HMF-gehalte te meten of ongeveer te bepalen door de meeste imkers uitvoerbaar? Bij twijfel kan dan nog altijd naar een labo getrokken worden.

groetjes,

Hugo

 

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij telenet.be]
Verzonden: vrijdag 31 december 2010 17:11
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Advies FAVV over HMF in suikersiroop.

Dag Hugo en allen,

Wel, ik ken er geen, Hugo.

Ik moet half-januari naar de Cari en ik vraag het daar meteen.

Tenzij, iemand anders op het forum een antwoord kent, natuurlijk.

Beste groetjes,

Ghislain.

 

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij telenet.be]
Verzonden: vrijdag 31 december 2010 17:18
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Advies FAVV over HMF in suikersiroop.

Wel, Hugo, onze archieven zijn nog waardevoller dan ik dacht.

Zie: http://home.euphonynet.be/archief_bijen/producten/honing/hmf.html

Goed dat we hiermee het jaar kunnen afsluiten.

Fijne nieuwjaarsnacht aan allen,

Ghislain.

 

Van: André Decaluwe (andre.decaluwe bij telenet.be

 Aan: bijen bij cari.be

Dag Hugo en allen,

Een tijd geleden en dit naar aanleiding van een dergelijke vraag, ben ik onze secretaris, Prof. Goethals (Imkerbond Deinze) gaan raadplegen.

Dit is zijn antwoord:

"Naar aanleiding van je vraag ben ik even de wetenschappelijke literatuur ingedoken en heb daar een paar interessante artikels gevonden.  

Een artikel van Fallico (Universiteit van Catania, Sicilië) beschrijft de vorming van HMF in verschillende uniflorale honingen in functie van de tijd en dat bij verschillende temperaturen.

Zoals verwacht neemt de concentratie van HMF toe met de tijd en met de temperatuur. Onverwacht was dat verschillende honingen sterk verschillende HMF concentraties gaven.

De auteurs besluiten daar uit dat het HMF gehalte geen algemeen betrouwbare maatstaf is voor het vaststellen van de leeftijd van de honing en/of van de temperatuursbehandeling die hij heeft ondergaan.

Ik stuur je hierbij een kopie van dat artikel. Het zijn vooral de tabellen die interessante gegevens bevatten. Bij 50°C valt het nog mee: zelfs na 144 uur is het HMF gehalte nog beneden de 30 mg/Kg. Bij 70°C echter, is na 96u bij sommige honingsoorten het HMF gehalte gestegen tot boven de 400mg/Kg! Bij 100°C is het natuurlijk nog erger. Besluit: honing nooit boven 50°C verwarmen.

De bepaling van HMF kan niet op een “simpele” manier gebeuren. Recent is echter een product van de firma Merck op de markt gekomen waarmee het mogelijk zou zijn om op een paar minuten het HMF gehalte te bepalen. Ik heb daar nog geen details over maar ik zal ze opzoeken. De aankondiging van die methode vind je ook in bijlage.

Ik heb bij mijn zoektocht nog een paar interessante artikels gevonden maar ik moet ze nog grondig lezen vooraleer er iets zinnigs over te kunnen zeggen.

Wat ik nu al zou willen benadrukken is dat HMF voor de mens ongevaarlijk is. Deze stof komt altijd voor in suiker-bevattende voedingsmiddelen die verhit zijn geweest (taarten, karamel...). Ik ga nu toch nog eens op zoek naar (wetenschappelijk verantwoorde) artikels die de toxiciteit voor de bijen aantonen."

Met de beste groeten

André DECALUWE
andre.decaluwe1@telenet.be
Tel.   : 056/601066
GSM : 0494605552

 

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij telenet.be]
Verzonden: zaterdag 1 januari 2011 8:21
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] Advies FAVV over HMF in suikersiroop.

Goede morgen André en allen,

HMF-vorming in honing heeft o.a. te maken met het percentage fructose dat erin aanwezig is.

Omdat dit verschilt in functie van de bevlogen drachtplant, lijkt het logisch dat de analyse van verschillende soorten honing andere concentraties HMF oplevert.

Wat de toxiciteit van HMF voor bijen betreft, het Wetenschappelijk Comité van het Voedselagentschap, naar aanleiding van de siroopaffaire van vorig jaar en de hierdoor genomen maatregelen, stelde de grens voorlopig vast op 40 mg/kg honing zoals bij mensen,  bij gebrek aan andere gegevens. Meer info zeer welkom, waarvoor dank.

Beste groetjes,

Ghislain.