Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Glucose voederen aan bijen

 

Van: kurt vanryckeghem [mailto:kurtvanryckeghem bij hotmail.com]
Verzonden: dinsdag 1 februari 2011 21:13
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: [bijen] glucose

Beste,
 
Tijdens deze donkere dagen hou ik mij wat bezig met het suikertrekken en blazen. De ingredienten hiervan bestaan uit , kristalsuiker, water en glucose gekookt tot 150 graden en een paar druppels wijnsteenzuur voor de rekbaarheid (. Na een tijdje kristaliseert alles terug uit).
Ik vind het wat jammer om mijn probeersels zomaar weg te gooien en ik begon te denken, kan ik deze niet bewaren voor tijdens de inwintering van mijn bijen (zonder de gekleurde delen natuurlijk)? Het lost meteen op in water en bestaat toch volledig uit suiker. Heeft er iemand ervaring met glucose? Glucose wordt erin gebruikt om de kristalisatie tegen te gaan. Geen slechte eigenschap dacht ik, o.a om kristalisatie in de raten tegen te gaan? Bestaat honing (bv. koolzaad)  ook niet voor een groot deel uit glucosesuikers?
 
Dank voor iedere visie,
Kurt

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij telenet.be]
Verzonden: woensdag 2 februari 2011 9:34
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] glucose

Beste Kurt en allen,

Glucose is een belangrijk element in de kristallisatie van honing.
Het werkt ze niet tegen, het bevordert ze!
In haar boek over de bijenweide beschrijft Anna Maurizio een geval van bijenvergiftiging tijdens de winter nadat de volken overvloedig nectar van klimop hadden geoogst.
Klimopnectar bevat in hoofdzaak glucose en haar besluit was dat deze glucose verantwoordelijk was voor de sterfte.
Omdat glucose ook in de cellen kristalliseert, kan het ook zijn dat de bijen hem dan niet meer kunnen gebruiken om zich te voeden en dus verhongeren.
Als je echter je glucose smelt en toevoegt aan gewone siroop zal het wellicht geen problemen geven.
Zeker niet als je het allemaal een beetje in balans laat (± evenwicht glucose/fructose + wat sucrose).
Op de meeste imkerfora is je vraag al eerder voorgekomen.
En ook de vraag naar eenzijdig voederen met fructose.
Telkens werd het zuiver voeren met het een of het ander radicaal afgewezen.
Beste groetjes,

Ghislain.

Van: Ludo De Clercq [mailto:ludo.de.clercq bij skynet.be]
Verzonden: woensdag 2 februari 2011 12:53
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] glucose

Dag Kurt,
 
Mooie kunstwerkjes.
 
Ik zou toch aarzelen dit naar de bijen te recycleren, omdat door de hoge temperatuur er waarschijnlijk heel wat HMF gevormd wordt. Dat is voor ons niet giftig, maar voor de bijen reeds vanaf 40 ppm. Dat bereikt ge al na een 15 minuten op 100 graden. Bij 150 graden al na 30 seconden.
 
Als er geen sterke smaakstoffen inzitten kunt ge er misschien de suikerwaarde van recupereren bij een lokale amateur wijnmaker. De lijst met lokale besturen vindt ge op http://www.vaweb.org onder rubriek “Onze gilden”. 1 Kilo suiker levert 4 liter wijn van 12 graden, dus daar kunt ge zeer veel in kwijt. HMF, Glucose en wijnsteenzuur storen hiervoor niet.
 
Als er wel wat smaak of veel kleur aan zit, denk dan aan gebak. Maar dan stelt ge natuurlijk vast dan een kilo suiker vele kilos gebak oplevert. Dus enkel werkbaar als er een afzet voor is. Ik heb vroeger, toen ik nog problemen had om mijn honing verkocht te krijgen, ook nagedacht over bvb peperkoek maken. Maar dat verergert alleen maar het probleem, want ipv 300 kilo honing, moet ge dan 1500 kilo peperkoek verkopen.
 
Beste groeten,
 
 
Ludo

Van: kurt vanryckeghem [mailto:kurtvanryckeghem bij hotmail.com]
Verzonden: woensdag 2 februari 2011 19:46
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] glucose

Ok, bedankt Ludo en Ghislain,
 
Ik dacht al dat het probleem bij HMF ging liggen.
Ik hou het bij het gewone wintervoer, dat beetje suiker is het nu ook niet waard.
 
groeten,
Kurt
 
Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij telenet.be]
Verzonden: woensdag 2 februari 2011 22:10
Aan: bijen bij cari.be
Onderwerp: RE: [bijen] glucose

Dag Kurt,

Neen, het probleem ligt niet uitsluitend bij het HMF!
Het probleem ligt bij de eenzijdige druivensuiker- (of vruchtensuiker-) samenstelling.
Het HMF van dat ‘beetje’ suiker, zoals je het beschrijft, zal verloren gaan in de totaliteit van je suikersiroop die, zeker als je koud smelt, in de verste verte de schadegrens van 40 mg/kg niet zal bereiken. Bovendien is vooral fructose verantwoordelijk voor de HMF-vorming!
Beste groetjes,

Ghislain.