Logo konvib-312

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Suiker om in te winteren: voor of tegen?

Van: Lode Devos [mailto:lode.devos bij greenpeace.org] Verzonden: woensdag 8 mei 2013 11:09 Aan: Cari Bijen Nederlands Onderwerp: [bijen] INF : De Morgen van vandaag

Met z'n allen (eindelijk) toch eens vragen stellen over het intens voederen met suiker om te overwinteren ? lees maar lode devos

(DM) Gaat het gifverbod de bijen redden? VRAAG VAN DE WEEK Recent besloot de Europese Unie tot een verbod op drie typen landbouwgif, waarvan onderhand wetenschappelijk aangetoond lijkt dat ze een rol spelen bij het afnemen van bijenpopulaties in de wereld. Deze neonicotinoïden doden bijen en hommels in normale concentraties waarschijnlijk niet rechtstreeks. Wel veranderen ze hun gedrag, doordat ze binden aan neuroreceptoren in het insectenbrein. Daardoor raken kolonies ontregeld, gaat foerageren slechter en loopt de voortplanting in de soep. Niemand kan bij zijn volle verstand tegen een verbod zijn van het kwalijke trio clothianidine, imidacloprid en thiamethoxam, waarvan de bijwerkingen kennelijk ernstiger zijn dan we wisten of wilden weten. Al was het maar omdat bijen in de landbouw een sleutelpositie hebben: ze bestuiven gewassen. Stopt de bestuiving, dan stort alles van maïs tot koolzaad in, wat op zijn minst miljardenschade geeft en mogelijk zelfs voedselproblemen. Maar gaat het gifverbod de bijen redden? Daarover is de wetenschap meer verdeeld dan prettig is. Er zijn namelijk talloze andere factoren die maken dat de honingbij in de knel zit. De ironie wil zelfs dat dergelijke factoren in de discussies over de bijensterfte van de afgelopen jaren ook een prominente rol hebben gespeeld. Greenpeace en andere milieuorganisaties deden ze vaak af als propaganda van producenten als Bayer en Syngenta. Maar het is niet gezegd dat bijensterfte alleen aan hun pesticiden te wijten is. En dus ook niet dat een gifverbod de oplossing van alle problemen is. Al was het maar omdat niet overal ter wereld het verband tussen de gebruikte pesticiden en het bijenwelzijn even helder is. Er zijnlanden waar weinig neonicotinoïden worden gebruikt en waar de bijen toch sterven. In Japan en Australië wordt het gif kwistig gebruikt en maken de bijen het nog prima. Vanwege de economische waarde van de honingbij wordt er druk en op grote schaal geschoven en gekweekt met populaties, soorten en volkeren, die daardoor vaak allang niet meer in hun natuurlijke omgeving worden ingezet. Juist deze week kwam er nog een nieuwe factor in beeld, die ook imkers tot nadenken zou moeten aanzetten. Bij de bijenteelt wordt de honing van de kolonie op gezette tijden weggenomen voor de verkoop. Normaal is die honing het voedsel van de bijen en dus moet de imker ze iets anders voeren. Dat gebeurt veelvuldig met sucrose, suikerwater. Volgens een nieuwe studie lijkt uitgerekend dat een onverstandige keuze. In honing komen talloze stoffen voor die van belang zijn voor het immuunsysteem. In sucrose zitten die niet. Dus ook bijvoeren met fructose verzwakt de bijen. Het maakt ze bijvoorbeeld vatbaarder voor schimmelinfecties, mijten en virussen. De Europese voedsel- en warenautoriteit EFSA wil het verbod, dat volgens de voornemens in december ingaat, na twee jaar evalueren om te zien of de bijenpopulaties er iets mee zijn opgeschoten. Het zou zomaar kunnen blijken dat dat niet het geval is. © 2013 De Persgroep Publishing Artikelinformatie Datum publicatie: 08 mei 2013 Bron: De Morgen Editie: Pagina: 36 Aantal woorden: 477 Auteur: MARTIJN VAN CALMTHOUT

Van: Marc Vanhevel [mailto:apis.sapiens bij gmail.com] Verzonden: woensdag 8 mei 2013 17:21 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: Re: [bijen] INF : De Morgen van vandaag

Dag Lode,

Dit is inderdaad een zeer interessante vraag. Benieuwd wat de ervaren imkers hierover denken. Zijn de bijen beter af met hun eigen honing? Er wordt ook wel beweerd dat suiker beter zou zijn door minder kans op beschimmelen. Zelf ben ik van plan om dit jaar enkel lente-honing af te nemen, vroeger tegen varroa te behandelen en vanaf eind juni de volken ongestoord te laten. Mijn lenteoogst van volgend jaar zou dan gegarandeerd zuivere honing zijn zonder toevoeging van suiker.

groeten,

Marc.

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij telenet.be] Verzonden: woensdag 8 mei 2013 17:59 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: RE: [bijen] INF : De Morgen van vandaag

Beste allen,

Als bijlage verslag van de studie.( => Op te vragen bij de afzender van dit bericht) Het komt erop neer dat honing (en stuifmeel) stoffen bevat die genen stimuleren die instaan voor detoxificatie van pesticiden en acariciden. Die stoffen zitten natuurlijk niet in suikersiroop. Suikersiroop heeft dan weer het voordeel - als wintervoeding - dat het minder afvalstoffen oplevert tegen het einde van de winter. De auteurs van de studie pleiten er voor dat de wintervoeding uit een deel honing en een deel suiker zou bestaan. Groetjes,

Ghislain.

Van: Lode Devos [mailto:lode.devos bij greenpeace.org] Verzonden: donderdag 9 mei 2013 7:54 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: Re: [bijen] INF : De Morgen van vandaag

Bedankt Marc & Ghislain voor de reacties.

Heb een blik geworpen op de studie uit de VS ... En het is voorlopig bij een blik gebleven gezien het duidelijk geen eenvoudige lektuur betreft. Heb met vreugde gezien hoe Marc (die ik niet ken) met deze vraag omgaat

Met het ouder worden zie ik dat m'n geest als maar eenvoudiger begint te werken nee, nee ik ben niet oud genoeg om al te dementeren hoor. Of heb ik het zelf gewoon niet door ?

Mag ik in alle openheid terugkomen op m'n vraag van vorige mail En het is meer een open vraag. Als die tot echt nadenken stemt is dat al prachtig:

"Waar haalt ook hier de mens het lef vandaan om te denken dat ie wintervoeding voor de bijen kan verzinnen die "beter" zou zijn dan hun eigen honing ?" Natuurlijk heb ik rapporten gelezen en veel ervaren imkers horen zeggen dat honing veel meer afvalstoffen geeft dan suiker Er zijn uietraard veel soorten honing ..... Maar als iemand beslist om bijen zowat al hun honing af te nemen en te vervangen door suiker dan gebeurt dat toch gewoon om veel honing te oogsten. Zou iemand dat doen omdat de bijen met suiker de winter "beter" doorkomen ?

Nogmaals : in deze wereld van al die rapporten die vaak alle richtingen uitgaan en die even vaak alleen het gelijk van een bepaalde belangengroep willen verdedigen werkt mijn geest elke dag eenvoudiger. Zoals de koe in oorsprong meklk maakt voor haar kalf (en niet meteen voor ons), zo maakt de bij honing om van te leven (vooral in de winter). Als mens meedelen als er overvloed is zal de bij met plezier toestaan Maar ik geloof vast dat bijen laten overwinteren op geraffineerde suiker één van de ontzettend vele faktoren is die onze bijen verzwakt.

Vanwege een naïeve zestiger

lode

Van: Hans Laevens [mailto:hans.laevens bij skynet.be] Verzonden: donderdag 9 mei 2013 8:53 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: RE: [bijen] INF : De Morgen van vandaag

Dag iedereen,

Een aantal weken terug werd Wim Reybrouck uitgenodigd op een vergadering van de Gentse imkers om de resultaten van de honinganalyses van de laatste 3 jaar voor te stellen. Naar aanleiding van de discussie hieronder wil ik meegeven dat er een nieuwe test gebruikt wordt om de oorsprong van de suikers in honing te achterhalen. Op basis van deze test werd in de ‘test-aankoop’ analyses de (onvrijwillige) bijmenging van bietsuiker (wintervoeding) aangetoond bij de 2 Belgische imkers. Men weze gewaarschuwd ...

Ook heb ik onthouden dat het voor de bijen moeilijk is om op honingdauw te overwinteren. In honingdauw is oa het trisacharide melezitose aanwezig dat door de bijen niet kan verteerd worden. In nectar (honing) en bietsuiker is dit suiker niet aanwezig.

Groetjes,

Hans

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij telenet.be] Verzonden: donderdag 9 mei 2013 11:07 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: RE: [bijen] INF : De Morgen van vandaag

Beste Lode en allen,

Eenvoud is prima natuurlijk, maar toch ...

Wat de suikersiroop betreft, imkers gebruiken die al heel lang, lang vóór de varroa hun volken teisterde, en dat leverde geen enkel probleem op. En dat is logisch natuurlijk want wat is honing? In hoge mate 80 tot 85% suikers, daarbij 18% tot wat minder water plus wat enzymen, vitaminen, mineralen, zuren, ... (hoop dat ik daarmee niemand choqueer, zeker niet mijn bedoeling!). Hoe belangrijk laatstgenoemde stoffen voor volwassen bijen zijn, lijkt niet echt geweten en jonge bijen en larven krijgen ze hoe dan ook binnen via het stuifmeel (en de vitellogenine voor wat de larven betreft). Er is ook nog het feit van de aard van de suikers (enkelvoudig vs. samengesteld), dat hoeft geen probleem te zijn, bijen hebben enzymen om de suikers uit de siroop te splitsen en de nectar die ze oogsten bevat ook samengestelde suikers die ze moeten splitsen. En er zijn de geïnverteerde suikers, die al gesplitst zijn, maar die ik niet gebruik omdat ik niet weet of de bijen het onderscheid met de gewone siropen kunnen maken. Wat ik wel erg belangrijk vind, is om de suiker koud te smelten om HMF-vorming te vermijden. En er zijn de vele studies die aantonen dat de bijen het goed doen met suikersiroop tijdens de winter. Ik zou niet weten welke belangengroep hier voordeel heeft om voor hem gunstige rapporten te schrijven, gezien de kleine hoeveelheid suiker die imkers gebruiken voor de inwintering ten overstaan van de wereldproductie ervan. Maar goed, ik ben een romantische ziel, net als jij, en dus laat ik al de zomerhoning aan mijn bijen (dat is anders ook wel een manier van gierig zijn, want zodoende moet ik minder suiker aankopen :-) ...).

Wat beslist niet opgaat, is de vergelijking met de koemelk. De bij 'maakt' geen honing, ze oogst nectar bij de planten en voegt er wat enzymen aan toe om de samengestelde suikers te splitsen (dat levert ons anders wel het statuut van producenten van dierenvoeding op met alle gevolgen van dien!). En ze ontvocht de nectar. Honing levert de koolhydraten voor de energiebehoeften van de bij. De noodzakelijk eiwitten komen uit het stuifmeel. Er is geen enkele metabolisering voor wat nectar betreft, dit is het geheel aan reacties in een lichaam dat stoffen omzet in andere stoffen en er ondermeer voor zorgt dat de omgezette stoffen gebruikt kunnen worden als bron voor alle biologische processen.

Denk vooral niet dat ik het allemaal weet, Lode, want dat is niet zo, maar deze kennis volstaat om me geen zorgen te moeten maken over het verstrekken van suiker als wintervoeding.

Vele groetjes,

Ghislain.

Van: Roger De Vos [mailto:roger.devos3 bij telenet.be] Verzonden: donderdag 9 mei 2013 14:18 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: Re: [bijen] INF : De Morgen van vandaag

Hans ik veronderstel dat je met 'bietsuiker' de gewone kristalsuiker bedoelt ? Het is niet alleen op honingdauw dat de bijen niet zo goed overwinteren, naar ik hoorde is heidehoning ook niet zo best voor overwintering. Ik begrijp die heisa van Lode niet zo goed, men heeft altijd zo geimkerd, honing afgenomen en ingewinterd met suiker . En er waren nooit geen problemen daaromtrent, nu zou men de honing moeten laten zitten om ze met succes te kunnen te overwinteren ??? gr roger

Van: Kris Baert [mailto:kris.baert bij ugent.be] Verzonden: donderdag 9 mei 2013 14:26 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: RE: [bijen] INF : De Morgen van vandaag

Dag Gislain,

Ik ben akkoord met je analyse, en probeer uiteraard ook het aandeel suikeroplossing in de lentehoning zoveel mogelijk te beperken. Maar indien je in het voorjaar wat reserve wil in je kast achterlaten voor eventuele periodes slecht weer, is het toch moeilijk te vermijden dat er een beetje wintervoer vermengd wordt met verse honing ? Of ben ik te voorzichtig ?

Over het opwarmen van suiker en de vorming van HMF vind ik echter hetvolgende op imkerpedia (http://www.imkerpedia.nl/wiki/index.php/Suikerwater):

"Het oplossen van suiker gaat veel gemakkelijker in warm (of zelfs kokend water. Hierbij hoef je niet bang te zijn voor het ontstaan van het voor bijen giftige HMF. HMF ontstaat uit glucose en fructose. Kristalsuiker is pure sucrose. Om HMF te laten ontstaan moet dat eerst gesplitst (geïnverteerd) in glucose/fructose en dat gebeurt niet bij snel oplossen in warm water. Suikerwater gemaakt met war water uit de kraan hoeft niet eerst geheel af te koelen voor dat het aan de bijen wordt gevoerd".

Groetjes,

Kris.

Van: Hans Laevens [mailto:hans.laevens bij skynet.be] Verzonden: donderdag 9 mei 2013 15:51 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: RE: [bijen] INF : De Morgen van vandaag

Idd, Roger. Ik gebruikte deze term omdat Wim die ook gebruikte.

Groetjes,

Hans

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij telenet.be] Verzonden: donderdag 9 mei 2013 19:03 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: RE: [bijen] INF : De Morgen van vandaag

> Het oplossen van suiker gaat veel gemakkelijker in warm (of zelfs kokend) water. Hierbij hoef je niet bang te zijn voor het ontstaan van het voor bijen giftige HMF. HMF ontstaat uit glucose en fructose.

Ik ben gaan kijken Kris, maar zie geen bronvermelding. Ik kan ook geen bron vermelden, maar ben vaak gewaarschuwd tegen het koken van sucrose omdat - vooral - de fructose erin HMF zou veroorzaken. Waarschijnlijk is het ook een kwestie van kookduur. HMF wordt gevormd in de zogenaamde Maillard-reactie: een bruiningsreactie waarbij suikers carameliseren. En die kun je zien als je het water met de sucrose erin te lang laat koken. Mogelijkerwijs is dat nog een andere reactie. Misschien wil een scheikundige hier op reageren? Paul? Het zou natuurlijk fijn zijn dat het, zoals Wikipedia laat uitschijnen, helemaal geen probleem is want warmte vereenvoudigt de hele zaak een heel stuk.. De Engelse onderzoeker Bailey, maar ook anderen, toonde aan dat bijen best overwinterden op ongekookte suikersiroop, vervolgens HFCS, vervolgens honing. Dit punt moeten we toch verder uitdiepen, vind ik. Beste groetjes,

Ghislain.

Van: Lode Devos [mailto:lode.devos bij greenpeace.org] Verzonden: donderdag 9 mei 2013 21:45 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: [bijen] INF : Nog één keer over suiker ...

Laat dit vooraf zeer duidelijk zijn : ik ben wel een zestiger en dus niet echt jong in jaren maar ik ben zeer jong als (gelukkig) imker. Dat laatste zorgt er voor dat ik met bijzonder veel aandacht luister naar elke mening op dit forum en al zeker als die komt van zo'n ervaren mensen als Ghislain, Roger en anderen. En ik weet zeer goed dat een vraag stellen over zin of onzin van overwinteren op suiker een knuppel in het hoenderhok is Wellicht lokt zo'n vraag amper wat schouderophalen uit bij de meeste ervaren imkers Zo wat iedereen zal wel denken als Roger : "men heeft altijd zo geïmkerd " ....Waar maakt die zich nu weer druk in... Jah, hoe lang zou die "altijd" wel zijn ? Er zijn talloze voorbeelden van zaken die we heel lang doen en die pas op langere termijn voor problemen blijken te zorgen. We gebruiken bijv. al "heel lang" scheikundige mest en pesticiden en voor de overgrote meerderheid is daar niks fout mee "Heel lang" is in dit verband 50,60,70 jaar ... De mens zelf heeft nooit op honing overwinterd maar eet ook al even "altijd" geraffineerde suiker. En ook dat is voor velen geen "echt probleem". Ghislain heeft natuurlijk gelijk als ie zegt dat melk voor de koe iets anders is als honing voor de bij. Maar ik bedoel dat gewoon als een beeld .

Ik merk ook wel hoe moeilijk het is om iets als "overwinteren op suiker" geïsoleerd te bekijken. Het is één van de vele elementen die je als imker kiest als je bepaalt welke "methode" je de bijen aanbiedt. Het had even goed kunnen gaan over het geheel zelf laten bouwen van de raten door de bijen of over het vergelijken van bepaalde kasttypes of over het frekwent openen van kasten enz ... Het gaat in geen geval over "dit is de grote waarheid". Zoals ik zei : ik lanceerde een vraag en er kwamen antwoorden En tot nu waren die redelijk voorspelbaar. Met gelukkig al wat ruimte voor niet rationele "romantiek" ....

Nog één bedenking om te besluiten : zouden we alle geheimen van een komplex produkt als honing, zo'n " globaal hetzelfde, maar tevens zeer veranderlijk produkt " echt geheel kunnen ontrafelen met "analyses" ? Leren die analyses ons heel veel : ongetwijfeld. Bezorgen ze ons "absolute kennis" ?

Vanwege een imker die blij is dat ie zich nog heel veel vragen stelt. En die respekt heeft voor (bijna) elke mening vanuit het besef dat er nog zo veel te leren is

lode

ps

ps en wees gerust Ghislain , ik ben alvast geenszins gechoqueerd, integendeel. Het uitwisselen van opvattingen is zoooooo boeiend en leerrijk

Van: Frank Van de Putte [mailto:frankvdputte bij gmail.com] Verzonden: vrijdag 10 mei 2013 9:36 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: Re: [bijen] INF : Nog één keer over suiker ...

Dag Lode,

Naast de analyse van honing/suiker kan je ook het proces in rekening nemen om je keuze te maken. Dat proces houdt in dat je probeert te kijken naar hoe je wintervoeding tot stand kwam.

De bijen verzamelen honing van verschillende bomen en bloemen met diverse (soms zelf medicinale) kwaliteiten. Wij gebruiken ook een divers menu om gezond te blijven.

Met honing nemen de bijen op een directe manier de zomerzon mee in hun kast om zich in de winter warm te houden. De suiker van bieten ondergaat een heel proces vooraleer geschikt te zijn als wintervoeding.

Dat waren mijn overwegingen om de keuze te maken de bijen op eigen honing te laten overwinteren. Ze doen dat al enkele jaren prima hier.

Dit met alle respect voor imkers die op suiker inwinteren !

Frank

Van: fernand nys [mailto:nand.nys bij skynet.be] Verzonden: vrijdag 10 mei 2013 10:24 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: RE: [bijen] INF : Nog één keer over suiker ...

Ter herinnering een “romantisch-dichterlijke” analyse uit de 17de eeuw. En met (vr)olijke bedoelingenJ. Naar een fabel van de la Fontaine:

“Enkele bijen, jaloers op de mensen die hun honing oogsten, maakten hun opwachting bij Zeus en smeekten de Almachtige hen de kracht te geven met het gif van hun angel allen te doden die probeerden hun raten af te nemen. Zeus, verontwaardigd over hun afgunst, veroordeelde hen met het verlies van hun angel, telkens ze die gebruikten. Hij strafte hen, met hun eigen dood.

Deze fabel ter overweging van alle hebzuchtigen, die het lijden van anderen wensen, door het kwaad dat zij zelf aanrichten.”

Wat mij betreft, de laatste 15 jaar heb ik 12 kg K-suiker gekocht. Ik heb nog 8 pakken op kast staan. Gevolg, ik leef nog en mijn bijen ook (maar af en toe niet allemaal). Ik vraag me wel af of er één imker te vinden is die de laatste raat honing uit de bijenkast haalt?

Vriendelijke groeten, Nand.

Van: Kris Baert [mailto:kris.baert bij ugent.be] Verzonden: vrijdag 17 mei 2013 22:06 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: RE: [bijen] INF : De Morgen van vandaag

Dag Ghislain,

Ik heb tussendoor nog wat gelezen over HMF. Hieronder enkele interessante bronnen. Misschien niet altijd met een rechtstreeks antwoord op de vraag, maar het ziet er toch naar uit dat een kortstondige matige verwarming voor het oplossen van saccharose in water geen verhoging van HMF geeft. Inderdaad best niet koken, want dan zal de sucrose sneller hydrolyseren naar glucose en fructose, welke dan kan omgezet worden naar HMF.

Vorming HMF uit fructose: “5-Hydroxymethylfuraldehyde or hydroxymethylfurfural (HMF) and its daughter hydrolysis products levulinic and formic acids were all approximately equally toxic to bees. These products are formed from the dehydration of fructose, which is catalyzed by mineral and organic acids; their toxicity to bees showed dysentery-like symptoms, so intestinal tract ulceration was suspected. The conversion of HMF into levulinic and formic acids proceeds by first-order kinetics , and Kuster found that fructose is about 40 times more reactive than glucose as a precursor to HMF. This is because glucose must proceed through a 1,2-enediol type intermediate, according to his proposed chemical mechanism.” B.W. LEBLANC. Formation of Hydroxymethylfurfural in Domestic High-Fructose Corn Syrup and Its Toxicity to the Honey Bee (Apis mellifera). Agric. Food Chem. 2009, 57, 7369–7376

HMF uit sucrose: “Wordt echter zuivere kristalsuiker in heet water opgelost dan is de kans op een te hoog HMF-gehalte bijna nul. Worden zuren aan deze oplossing toegevoegd om zonodig enkelvoudige suikers te bewerkstelligen, dan ontstaat er bij te lange verhitting wel een verhoogd HMF-gehalte. De zuren, zo u hiervoor heeft kunnen lezen, bevorderen het ontstaan van HMF.” “HMF is giftig voor bijen. Het zijn vooral de jonge bijen die dood gaan als ze voer eten met een verhoogd HMF-gehalte. Het gehalte aan HMF waarboven de stof giftig is voor bijen, ligt rond de 20 mg HMF/per kg.” Bijenhouden (oktober 2009)

Verhitten van honing: “In 1998 en 1999 werden op het T&V-ILVO verhittingsproeven uitgevoerd. Daarbij werden honingstalen verhit bij 55°C, 60°C, 65°C, 65°C, 70°C, 75°C en 80°C gedurende een bepaalde periode (1uur, 10 uur en 24 uur). Uit de resultaten blijkt dat zelfs 10 u verhitting bij 55°C geen effect heeft op het diastasegetal. Een relevante stijging van het HMF- gehalte treedt pas op vanaf verhitting bij 65°C, doch de norm van 40 mg/kg wordt pas overschreden na verhitting gedurende 24 uur bij minimum 70°C. Een verhitting gedurende 10 uur leidde bij geen enkele temperatuur tot een overschrijding van de wettelijke norm.” http://www.konvib.eu/artikels/producten/honing/1594-10-jaar-honinganalyses-i-vlaanderen.html

Sterke verhitting van sucrose/fructose/glucose tijdens bakprocessen: “Cookies baked at 200°C accumulated 10–100 times less HMF than those baked at higher temperatures. Below 250 C, sucrose produced less HMF than glucose or fructose, but the inverse was observed at 300 C. Ait Ameura et al. Comparison of the effects of sucrose and hexose on furfural formation and browning in cookies baked at different temperatures. Food Chemistry, Volume 101, Issue 4, 2007, Pages 1407–1416.

Groetjes, Kris

Van: Ghislain De Roeck [mailto:gderoeck bij telenet.be] Verzonden: maandag 20 mei 2013 8:39 Aan: bijen bij cari.be Onderwerp: RE: [bijen] INF : De Morgen van vandaag

Beste Kris,

Bedankt dat je de moeite nam om dit verder uit te pluizen. Ziet er heel geruststellend uit. Vele groetjes,

Ghislain.