Logo konvib-312

oosterzele cursusZondag 28 mei ging de "Week van de bij" van start. Deze vierde editie werd afgetrapt in De Nachtegaal (De Panne). Bij deze feestelijke opening ontbrak het niet aan zon en een enthousiast team van medewerkers zorgde voor een geslaagd startschot.

Prof. Dirk de Graaf lichtte het wetenschappelijk onderzoek naar de bijensterfte toe. Om de problematiek ten gronde aan te pakken, dient een versnelling hoger geschakeld te worden en dienen hoogtechnologische methoden te worden aangewend. In plaats van 'allemaal imker', is de boodschap eerder 'allemaal restaurantuitbaters'. Door het aanbieden van een gevarieerd voedselaanbod voor de bijen kan ieder zijn steentje bijdragen (bron nieuwsbrief honeybee valley)..............................De gemeente Oosterzele wil er alles aan doen om een bij-vriendelijke gemeente te worden en wil ook zijn inwoners zo veel mogelijk motiveren om daaraan mee te werken. In die optiek organiseert Oosterzele i.s.m. imker Maurice De Waele uit Balegem een imkercursus voor starters. Schepen voor Milieu Jan Martens: “Wees er snel bij! Zelfs zonder actieve promotie gaat dit initiatef van mond tot mond en lopen de inschrijvingen razendsnel binnen.”

De cursus bestaat uit acht opleidingsonderdelen die georganiseerd worden op:

19 augustus: kennismaking met de bijen – door Maurice De Waele (bij de imker)
23 september: wetgeving, verenigingsleven , van ei tot bij, taken werkster, dar en koningin – door prof. Frans Jacobs (in de bib)
30 september: honing - verzamelen nectar-oogsten – door Maurice De Waele in de bib
7 oktober: nevenproducten – was, pollen, propolis, koningenbrij, bijengif – door Maurice De Waele (in de bib)
28 oktober: werkzaamheden aan een bijenvolk doorheen het jaar - door prof. Frans Jacobs (in de bib)
4 november: imkersmateriaal – door Maurice De Waele (in de bib)
2 december: zwemgebeuren – door Maurice De Waele (in de bib)
16 december: bijenweide + test - door prof. Frans Jacobs (in de bib)

Wie interesse heeft om deel te nemen aan deze cursus kan dat laten weten via duurzaamheidsambtenaar Hilde Van Hecke (09 363 99 36 – hilde.vanhecke@oosterzele.be). Het inschrijvingsgeld bedraagt 50 euro, daarbij is een startersboek inbegrepen. (bron: website nieuwsblad)