Logo konvib-312

Redactioneel DECEMBER 2017

Er staat een bevriend imker voor de deur, met in zijn handen een kleurrijk boekje: ‘Jezus leeft!’. Een blijde boodschap met duidelijke religieuze symbolen en verkondigingen. Zou mijn vriend gezant geworden zijn van de Getuigen van Jehova?
Helemaal niet, zo godsvruchtig is hij niet. Het is het leerwerkschrift van zijn kleinzoon, een handleiding voor godsdienst, vijfde leerjaar. Meteen slaat mijn bezoeker het bijbeltje open en toont hij mij ‘De droom van God’. Want zo staat het in het boekje: ‘Het is de droom van God de mens in harmonie te laten leven met de dieren en de planten. Alsmaar meer proberen de mensen de planeet aarde naar hun hand te zetten …’
Mooi gezegd, en om dat te illustreren staan er enkele foto’s bij, onder andere van varkens en kippen, samengeperst in kooien en stallen. En ook een kast volgepropt met bijen, met ernaast een bijenbeul die zomaar het hele huishouden van die onschuldige beestjes uit elkaar staat te halen. Dierenmishandeling. Daarover gaat het thema en de juf op school heeft nadrukkelijk gevraagd of er iemands papa of opa ook bijen houdt in een kast, een soort gevangenis waar tienduizenden bijen op elkaar zitten te wriemelen en met moeite kunnen ademen. Zijn kleinzoon heeft wijselijk gezwegen. Zijn grootvader is een dierenbeul, en daar ben je niet trots op.
Opa valt van zijn troon. Hij doet iets wat niet mag van God. Vroeger noemden ze dat ’zonde’. En opa heeft daar nog hallucinante herinneringen aan. Hij is opgegroeid met ‘De tien geboden van God’ en ‘De vijf geboden van de Heilige Kerk’. En als je die niet naar de letter volgde, werd je veroordeeld om eeuwig te branden in het laaiende vuur van de hel. Je kon je vel nog wel redden door te gaan biechten, en dan werd je alles vergeven. Spons erover en je kon weer opnieuw beginnen met een onbevlekte ziel.
Opa is naar de kerk geweest. Uren heeft hij zitten wachten in de biechtstoel, maar geen pastoor te bekennen. Ontmoedigd is hij het dan maar afgedropen. Naar zijn huis, naar zijn bijen, naar zijn vrouw. En die heeft hem de absolutie gegeven. Tenminste als hij haar belooft om voortaan niet meer dag en nacht over bijenkoninginnen te zitten dromen. Ze houdt niet van polygamie, die zonde is onvergeeflijk.

Dirk Desmadryl