Logo konvib-312

Redactioneel april 2018

Pasen. Een explosie van groen, bloemen en overal vogels, fladderende vlinders en zoemende bijen. We hebben ernaar uitgekeken. De hele winter lang.
We maken grootse plannen en trekken op een zonnige namiddag de bijenkasten open. Eventjes maar, want we willen voortaan ‘natuurlijk’ gaan imkeren. Geen onnodige storingen, geen waswafels, geen beperkte broedruimte, geen suikervoeding, geen varroabestrijdingsmiddelen. De bijen hun ongedwongen gang laten gaan. Want van al die bemoeienissen krijgen ze stress en verzinken ze in een heel diepe depressie. Ze moeten het voortaan allemaal zelf bekokstoven. Het recht van de sterkste laten zegevieren. Zo krijgen we gezonde, oersterke bijen die alle ziekten en belagers trotseren. Dat staat nu uitgebreid in ons maandblad. Ter verontwaardiging van menig doorgewinterde imkers die met veel misbaar het hoofd schudden. Wie heeft er gelijk?
De natuurimkers hebben een punt: als we de varroamijt laten gedijen, krijgen we resistente volken, waaruit we dan verder kunnen telen, en op de duur leven bijen en mijten samen in vrede en rust. Gedaan met de Koreaanse oorlog.
Maar ook de non-believers hebben een punt. Het wordt een risico, een ramp: hoeveel bijen, hoeveel imkers zullen deze strategie overleven? ‘Noem er mij eens tien’, las ik onlangs op de sociale media. Het bleef beangstigend stil.
Natuurlijk imkeren is inderdaad wat springen in de duisternis, het onbekende. En de meeste imkers kiezen voor zekerheid. Vooral als je al veel jaren van zwermen, steken en bijenavonturen doorworsteld hebt. De gemiddelde leeftijd van onze imkers is immers niet meer zo pril, en dan heb je onbetwistbaar de neiging om je vast te klampen aan traditie en ervaring. Avontuur laat je over aan anderen.
Wat er ook van zij, het maandblad staat open voor alle ideeën, rassen en kleuren. De toekomst is aan de jeugd. En wij, ouderen, zijn honkvat geworden. Onze knoken en ideeën zijn te stram geworden om te gaan wonen in luchtkastelen en avontuurlijke boomstammen. Maar we zijn loyaal en we gunnen de vernieuwers alle vrijheid om de oude bijenstallen eens grondig uit te mesten en wat te renoveren. Het kan ons alleen maar ten goede komen en dichter bij elkaar brengen.

Dirk Desmadryl